Ανακάλυψη -ξανά- φοινικικού ναού στον Άγιο Θεόδωρο Καρπασίας 

ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ, ΛΕΕΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΛΕΩΝ. ΛΕΩΝΙΔΟΥ

Η ΕΙΔΗΣΗ: Φοινικικός ναός 3.000 χρόνων ανακαλύφθηκε – ξανά – στο χωριό Άγιος Θεόδωρος στην Καρπασία, σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα Κίπρις.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο ναός ανακαλύφθηκε νότια του χωριού χθες κατά τις εκσκαφές του «τμήματος αρχαιοτήτων». Ο ναός έχει χτιστεί με μεγάλες πέτρες και σε αυτόν εντοπίστηκαν διάφορα αντικείμενα όπως μπουκάλια αρωμάτων, μικρά δοχεία νερού κ.ά. Η εφημερίδα γράφει ότι με την ανακάλυψη αυτή ανοίγει μια νέα σελίδα όσον αφορά τις έρευνες για την φοινικική περίοδο στην Κύπρο.

Σημειώνει επίσης ότι ο ναός βρίσκεται γεωγραφικά κοντά στην τουριστική περιοχή της Βοκολίδας και αναμένεται να προσελκύσει τουρίστες. Ο αρχαιολόγος Χασάν Τεκέλ, του «τμήματος αρχαιοτήτων» Αμμοχώστου ανέφερε ότι οι εκσκαφές άρχισαν στην περιοχή τον Δεκέμβριο του 2017.

ΚΥΠΕ

ΤΟΠΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΤΗΣΜΑ ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΑΙΩΝΕΣ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΩΣ ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ  ΩΣ ΦΟΙΝΙΚΙΚΟ ΝΑΟ.

  • ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΠΟ ΑΙΩΝΕΣ ΩΣ «Η ΠΕΤΡΑ Η ΣΤΗΤΗ»
  • Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ DAVID HOGARTH TO ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΤΟ 1888 

Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΛΗΡΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ (ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ – ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, 1986, 2015, σελ. 28-29) ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

Ο Άγγλος αρχαιολόγος Hogarth τον Ιούλιο του 1888 επισκέφθηκε τα ερείπια στο Γρωτήρι και στο βιβλίο του Devia Cypria δίνει μια περιγραφή για τα όσα είδε (μετάφραση):

«… Αλλά το πιο χαρακτηριστικό κτίσμα βρίσκεται εκατόν πενήντα περίπου υάρδες ανατολικά και άλλη τόση απόσταση από τη θάλασσα, ένα πέτρινο περιτείχισμα όπως δείχνει η φωτογραφία που πήρε ο δρ Guillemard. Το περίφραγμα είναι ορθογώνιο με τις μεγαλύτερες πλευρές του έχοντας διεύθυνση ανατολική-δυτική με μήκος 37 πόδια από το εξωτερικό του τοίχου. Οι μικρότερες πλευρές έχουν μήκος 21 πόδια και 5 ίντσες. Οι πέτρες των τοίχων έχουν περίπου 1 πόδι πάχος, ύψος 2 πόδια πάνω από το έδαφος και μήκος από 2 μέχρι 6 πόδια. Είναι βαλμένες έτσι που αγγίζουν η μια την άλλη. Η βορειοδυτική πλευρά του κτίσματος αποτελείται από μια μεγάλη στήλη, φανερά μνημείο ή έμβλημα γονιμότητας. Το ύψος της από το έδαφος είναι 6 πόδια και 9 ίντσες, το πάχος 2 πόδια και 10 ίντσες και το πλάτος της το ίδιο. Στενεύει ελαφρά προς την κορυφή χωρίς όμως να γίνεται μυτερή αλλά υπάρχει μια ελαφριά εντομή, που έγινε φαίνεται τυχαία, στη μια πλευρά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το περίφραγμα αυτό ποτέ δεν ήταν ψηλότερο ούτε έχει επιχωματωθεί κάποιος απογοητευμένος τυμβωρύχος βρήκε το βράχο μερικές ίντσες κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Οι πέτρες, κοινοί ασβεστόλιθοι της περιοχής είναι πελεκημένες και διαβρωμένες από τον καιρό αλλά μερικές έχουν σημάδια λαξευτής τέχνης γύρω από την εσωτερική επιφάνεια έτσι που το κέντρο της πέτρας είναι ελαφρά ανυψωμένο… »

Στη συνέχεια ο Hogarth αναφέρει ότι τέτοια περιτοιχίσματα έχουν βρεθεί και σε άλλες χώρες αλλά εκείνα διαφέρουν από το Κυπριακό περίφραγμα στο ότι οι πέτρες δεν είναι συνεχείς. Επίσης σημειώνει ότι όπου υπάρχουν στην Αγγλία τέτοια εμβλήματα σε κυκλικό  περίφραγμα είναι συνήθως τοποθετημένα βορειανατολικά σε θέση που σχετίζεται με τον ανατέλλοντα ήλιο κατά την καλοκαιρινή ισημερία. Και προσθέτει:

«Στην περίπτωση του περιφράγματος της Κνίδου (ΕΛΑΙΑΣ) αν υπάρχει ηλιακή συσχέτιση είναι με τη δύση του ήλιου όπως χάνεται πίσω από το βράχο της Καντάρας, το πιο χαρακτηριστικό αντικείμενο στον ορίζοντα. Πρέπει να προστεθεί ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος τάφων ούτε μέσα ούτε κοντά στο περιτοίχισμα αυτό, παρά μονάχα σκληρός βράχος προς όλες τις κατευθύνσεις. Όμως η ερμηνεία αυτού του μοναδικού παραδείγματος μιας μεγάλης τάξης πέτρινων μνημείων εξαρτάται από αυτές που δόθηκαν στα παρόμοιά του στον υπόλοιπο κόσμο.»

Το περιτοίχισμα και η Πέτρα η Στητή της Βάλιας. Από φωτογραφία του Dr. F.H.H.Guillemard που συνόδευε τον αρχαιολόγο David Hogarth το 1888.

Στις 27-7-2005 επισκέφθηκα τα ερείπια του αρχαίου αυτού ναού και τα φωτογράφισα, στα πλαίσια της έρευνας για επανέκδοση του βιβλίου μου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.