Ο Μυστικός Δείπνος

Στιγμιότυπο από το γεύμα που παρέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, στο Κραν Μοντανά.

Γράφει ο Πέτρος Ασσιώτης

Μπήκαμε για τα καλά στην Mεγάλη Σαρακοστή. Η Αγία Εβδομάδα είναι πολύ κοντά με υπέροχες εκκλησιαστικές λειτουργίες που περιγράφουν το δρόμο προς την Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Σύμφωνα δε με την Χριστιανική μας πίστη,  προ της Σταυρώσεως, ο Ιησού Χριστός κάλεσε τους Δώδεκα Αποστόλους για δείπνο την Αγία Πέμπτη, που έμεινε γνωστό ως ο Μυστικός Δείπνος. Αφού τους έπλυνε τα πόδια και τους κοινώνησε, τους αποκάλυψε το τι θα συνέβαινε μετά την προδοσία του Ιούδα, αλλά και την απάρνηση Του από τον Απόστολο Πέτρο, προτού αλέκτωρ λαλήσει τρείς. Με την προδοσία του Ιούδα ο Κύριος, καταδικάστηκε σε θάνατο από τον Πόντιο Πιλάτο. Ανέβηκε τον Γολγοθά με τον σταυρό στη πλάτη, σταυρώθηκε, Αναστήθηκε δε την Τρίτη ημέρα κατά τας γραφάς.

Έτσι και η χώρα μας, από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, δίπλα από έναν πολύ κακό γείτονα που ονομάζεται Τουρκία οδεύει τον δικό της Γολγοθά. Ειδικά μετά την παράνομη Τουρκική εισβολή το 74, φορτώθηκε μεγάλο σταυρό στην ράχη της. Η Τουρκία ποτέ δεν έπαψε να επιβουλεύεται την σταύρωση και θάνατο της. Πρόσφατα, σαν σύγχρονος πειρατής Μπαρπαρόσα η Τουρκία εισέβαλε για Τρίτη φορά στην Κύπρο, στην ΑΟΖ της. Σκοπός και στόχος της να τερματίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να το ξαναρχίσει μόνο αν δώσει άδεια η Τουρκία που θέλει να είναι αυτή ο διαχειριστής. Δεν την φτάνει που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με προεκλογικές τηλεοπτικές δηλώσεις του την προέτρεψε να ασχοληθεί με τα οικόπεδα στην κατεχόμενη ΑΟΖ, θέλει να είναι και αφέντης στα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχουν δοθεί άδειες για γεωτρήσεις σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες.

Δεν μας έφτανε ο συρφετός των απειλών και προκλήσεων της Τουρκίας, είχαμε και τον «καλό» Ακκιντζί, Ναμί και Οζερσάη, κρυβόμενοι πίσω από τα βαπόρια και στρατά της Τουρκίας να εκστομίζουν απειλές και εκβιασμούς. Μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις έντονες πιέσεις του Άντρου Κυπριανού, ίσως και του Αβέρωφ Νεοφύτου, με πιο χαμηλούς τόνους, ζήτησε από την κυρία Σπέχαρτ συνάντηση. Η ουσία της συνάντησης ήταν η μεσολάβηση της σαν εκπροσώπου του Γ.Γ Γραμματέως, για να προσπαθήσει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Οπότε, η αντιπρόσωπος του πήγε να δει και τον εκπρόσωπο της κατοχικής Τουρκίας Ακκιντζί για να συζητήσουν το θέμα. Την ίδια ώρα τα πολεμικά πλοία της πειρατικής Τουρκίας απειλούσαν το γεωτρύπανο της ENI και όποιον πλησίαζε το οικόπεδο τρία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, ενώ η Τουρκία ανακοινώνει συνεχώς Νάφτεξ στην ΑΟΖ μας, ως να είναι δική της, κυκλοφορούν φήμες για ένα ούτω καλούμενο κοινωνικό δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, αναφερόμενοι ως ηγέτες. Θυμηθήκαμε τον Μυστικό Δείπνο, πέραν του ότι πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα με την Σταύρωση του Κυρίου, γιατί και στην πατρίδα μας έχουν διεξαχθεί δείπνα. Μυστικά είναι και αυτά, γιατί μόνο οι συνδαιτημόνες που λαμβάνουν μέρος σε αυτά γνωρίζουν το τι διαμείβεται μεταξύ τους.

Μάλιστα στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, ενώ ο Πρόεδρος άλλα έλεγε προτού πάει, άλλα συμφώνησε. Την πενταμερή της Γενεύης, όπου και επήλθε στην ουσία η σταύρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ εκεί θα γίνονταν διαπραγματεύσεις για το μέλλον αυτής, αυτή ήταν παντελώς απούσα. Τώρα με αυτό το νέο κοινωνικό δείπνο που ακούγεται πως θα γίνει, μυστικό θα είναι και αυτό, θα αλλάξουμε την πολιτική της Τουρκίας με αυτό; Σίγουρα όχι. Μάλλον συνεταίρο στους υδρογονάνθρακες αρχικά θα την βάλουμε και μετά θα γίνει μάστρος. Φαίνεται πως χάσαμε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, και δυστυχώς η αναξιοπρέπεια είναι πάντα γονυπετής, ποτέ ιστάμενη.

Στον Μυστικό Δείπνο, ο Ιούδας πρόδωσε τον Θεάνθρωπο και Σταυρώθηκε για την Σωτηρία μας. Την Σταύρωση Του ακολούθησε η Ανάσταση. Την σταύρωση της Κύπρου από την Τουρκία θα ακολουθήσει η Ανάσταση; Σίγουρα όχι, για αυτό συμπατριώτες και συμπατριώτισσες γρηγορείτε.

Πέτρος Ασσιώτης

Πρόεδρος της Κίνησης Προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

>>> Μεταξύ μπακλαβά και γαλακτοπούρεκου θα σωθεί ο κυπριακός ελληνισμός;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.