Στρατιωτικές συμφωνίες με στόχο την Τουρκία και η φωτογραφία-μήνυμα

Σίγουρα, αυτή η φωτογραφία δεν θα έτυχε της καλύτερης υποδοχής στην Άγκυρα!

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Tο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ και ο διαχωρισμός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνει να προσελκύει το ενδιαφέρον των τουρκικών ΜΜΕ.  Εύλογο, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή! Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα για την γείτονα και αν η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά κινούνταν έξυπνα, τώρα θα γράφαμε υπό άλλες συνθήκες.

Διάφορα τουρκικά κανάλια αφιερώνουν αναλυτικά ρεπορτάζ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου παρουσιάζουν χάρτες με τις τουρκικές παράνομες διεκδικήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, πείθοντας φυσικά το τηλεοπτικό κοινό τους πως είναι νόμιμες.

Πάρα ταύτα, τα πράγματα για την Τουρκία δεν πηγαίνουν κατ’ ευχήν, ασχέτως αν οι ουσιαστικές  διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής πλευράς είναι ανύπαρκτες.

Προς την κυπριακή ΑΟΖ κατευθύνονται τα δύο ερευνητικά πλοία «Ocean Investigator» και «Med Surveyor» της ExxonMobil, όπου τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες οριοθέτησης των στόχων του οικοπέδου 10 στους οποίους θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις της αμερικανικής εταιρείας τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Και μπορεί, στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, να υπάρχει παρουσία του τουρκικού ναυτικού, έντονη, αλλά όχι σημαντικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με την συνήθη τους τελευταίους μήνες.

Παρά, δε, το πέρας της άσκησης με το Ισραήλ, ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει διαρκή και αυξημένη παρουσία στην Ανατ. Μεσόγειο, την ώρα που η Γαλλία επέκτεινε την στρατιωτική της συμφωνία με την Κύπρο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πρόκειται για επικαιροποίηση και αναβάθμιση της συμφωνίας που υπέγραψαν στις 28/2/2007 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί, η οποία ήταν διάρκειας 10 ετών με πρόνοια για ανανέωση για άλλα 10 χρόνια.

Γίνεται λόγος για αναβάθμιση της συμφωνίας καθώς επεκτείνεται σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως στην ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, στην πειρατεία, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων καθώς και στην τρομοκρατία.

Η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας Γαλλίας-Κύπρου κρίνεται άκρως σημαντική, ιδιαίτερα αυτή την χρονική περίοδο όπου εντείνεται ολοένα και περισσότερο η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γάλλοι και Αμερικανοί δεν είναι Ιταλοί και έχουν ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή. Σε περίπτωση τουρκικού «τσαμπουκά», δεν αποκλείεται να έχουμε «θερμό επεισόδιο» και «σκληρές απαντήσεις».

Υπάρχουν όμως Τούρκοι που αναγνωρίζουν πλέον τις δυσκολίες!

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων του αντιπολιτευόμενου CHP, Οζτούρκ Γιλμάζ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, παραδέχτηκε πως το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο θα χαθεί για την Άγκυρα, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες προληπτικές κινήσεις.

«Δεν θα μπορέσουμε να το αποτρέψουμε (γεωτρήσεις), γιατί οι διεθνείς βαρόνοι πετρελαίου βρίσκονται τώρα καθ’ οδόν προς την Μεσόγειο. Εάν δεν κάνουμε κάποιο βήμα, αν δεν προωθήσουμε την «ΤΔΒΚ (σ.σ. Κατεχόμενα)» και ακολουθήσουμε μια παθητική πολιτική, δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Τα πλοία των ΗΠΑ έρχονται στη Μεσόγειο και αύριο αυτή θα μετατραπεί σε χώρο όπου θα πραγματοποιηθούν ενεργειακές μάχες. Η ενέργεια πριν βρισκόταν στην μέση της Μέσης Ανατολής, αλλά τώρα στον βυθό της Μεσογείου. Οι περισσότερες από τις γεωτρήσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν και αυτό μπορεί να επιλυθεί με μια προληπτική πολιτική».

Η «προληπτική πολιτική» των Τούρκων είναι μέχρι στιγμής οι κραυγές του Ερντογάν, προκειμένου η Τουρκία να αποκτήσει δικαιώματα στην περιοχή!

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά μάλλον δεν θα ακολουθήσει την ίδια τακτική όπως έπραξε με την περίπτωση της ιταλικής ΕΝΙ, δηλαδή να παρεμποδίσει το γεωτρύπανο της ExxonMobil να κινηθεί προς το σημείο όπου θα διενεργήσει ερευνητική γεώτρηση, μιας και δύσκολα μπορεί να το κάνει αυτό κόντρα σε Γάλλους ή Αμερικανούς.

Αυτό που ανησυχεί την Λευκωσία είναι να προχωρήσει η Άγκυρα σε κινήσεις αντιπερισπασμού, όπως για παράδειγμα να στείλει ένα δικό της γεωτρύπανο, το οποίο έχει ήδη αποκτήσει, για την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης σε κάποιο σημείο της Κύπρου, παγιώνοντας καταστάσεις και αξιοποιώντας την ανύπαρκτη ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία αφήνει το Κυπριακό στα χέρια των άλλων (βλ. σχέδιο Ανάν), χωρίς ουσιαστικές πρωτοβουλίες με σκοπό την, υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, επίλυσή του, τώρα ειδικά που οι συγκυρίες το επιτρέπουν.

Στην πολιτική έχουμε να κάνουμε μόνο με συμφέροντα. Κανείς δεν αγαπάει ΚΑΝΕΝΑΝ! Οι όποιες δυνάμεις κοιτούν τα «καλά και τα συμφέροντα» και μένει να πειστούν πως αυτά αφορούν εσένα!

Αντί επιλόγου:

Ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως τις 23 Μαρτίου η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος ’18» με την συμμετοχή ιπταμένων και μηχανικών από έξι χώρες. Με φόντο μαχητικά διαφόρων τύπων, αεροπόροι από την Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Κύπρο άρχισαν χθες, με ομαδική φωτογραφία, μια άσκηση η οποία θα συμπεριλάβει το σύνολο του FIR Αθηνών. Την δεύτερη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η ένταξη με αεροσκάφη και πληρώματα και του Ισραήλ, ενώ η Αίγυπτος θα συμμετάσχει με στάτους παρατηρητή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.