«Ψυχρός Πόλεμος» Μεγάλης Βρετανίας – Ρωσίας, η May απελαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Διαστάσεις Ψυχρού Πολέμου παίρνει πλέον η διπλωματική αντιπαράθεση Λονδίνου και Μόσχας, την οποία έχει προκαλέσει η υπόθεση της πρόσφατης δηλητηρίασης, σε βρετανικό έδαφος, του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα, Sergei Skripal και της κόρης του. Σήμερα, όπως είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί, η κυβέρνηση της Theresa May ανακοίνωσε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών – ενώ άμεση και εξίσου σκληρή αναμένεται ότι θα είναι η απάντηση του Κρεμλίνου το οποίο, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov, έχει χαρακτηρίσει την όλη υπόθεση μια σκευωρία.

Την ίδια στιγμή, η βρετανική πλευρά ανακοίνωσε ότι συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δίνοντας διαστάσεις οργανωμένης επίθεσης από την Ρωσία σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Επίσης, ζήτησε την ενεργή συνδρομή της Συμμαχίας, επικαλούμενη τον ίδιο ακριβώς λόγο, σε συνδυασμό με τη στάση της Μόσχας σε άλλα μέτωπα, όπως η Βαλτική και η Ουκρανία -με τον γενικό γραμματέα της, Jens Stoltenberg, να χαρακτηρίζει τις ρωσικές ενέργειες «φρικιαστικές».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ από την πλευρά του, περιγράφει την απόφαση της Theresa May ως σκανδαλώδη πρόκληση και υποσχέθηκε μια ταχεία απάντηση από τη Ρωσία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος μάλιστα δεσμεύτηκε ότι θα παρέχει κάθε δυνατή στήριξη. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχουν κυρώσεις σε όσους χρησιμοποιούν φρικτά όπλα, παραβιάζοντας κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Από την πλευρά του, το γραφείο της May σημείωσε ότι ο Trump διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Βρετανίας «ως το τέλος» σε αυτή την υπόθεση.

Η κρίση είναι, αναμφίβολα, πολύ σοβαρή και δε αποκλείεται να κλιμακωθεί περαιτέρω, με νέες εκατέρωθεν κυρώσεις, σε διάφορα επίπεδα. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η προηγούμενη μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία χρονολογείται από το 1970, όταν 90 από αυτούς είχαν διαταχθεί να εγκαταλείψουν το έδαφος της χώρας καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι για κατασκοπία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα επεισόδιο που επιδεινώνει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία – και μάλιστα, λίγα 24ωρα πριν τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, που είναι βέβαιο ότι θα διασφαλίσουν άνετα μία ακόμη θητεία για τον Vladimir Putin. Η ένταση είναι εμφανής, άλλωστε, και ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, φτάνοντας στο σημείο να απειλείται ένα «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στις δύο χώρες στη Συρία.

Όσον αφορά ειδικά την May, η υπόθεση αυτή της προσφέρει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ξεφύγει από την ασφυκτική πίεση που της ασκείται στην υπόθεση του Brexit, με την αμφισβήτηση στο πρόσωπό της να έχει φτάσει ως και στο σημείο αρκετοί να ζητούν την παραίτησή της. Όπως συμβαίνει συχνά όμως σε τέτοιες περιπτώσεις, μια κρίση εθνικών διαστάσεων μπορεί να ξαναμοιράσει την πολιτική τράπουλα και να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα. Αφήστε που μπορεί και να ενισχύσει τις φωνές εκείνων που πιστεύουν ότι οι απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πολλές και πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση για το Brexit…

Στο ίδιο πλαίσιο, πάντως, η May ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης στο Μουντιάλ της Ρωσίας που θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι. «Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, ανακοίνωσε.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Vladimir Putin στο διπλωματικό τομέα. «Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Putin επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα στο ότι το ρωσικό κράτος είναι ένοχο για απόπειρα δολοφονίας του κ. Skripal και της κόρης του, και για απειλή της ζωής άλλων βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι», είπε. «Αυτό αποτελεί παράνομη χρήση ισχύος εκ μέρους του ρωσικού κράτους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, κατηγόρησε τη Μ. Βρετανία ότι έχει σκοπό να παραπλανήσει τον κόσμο όταν υποστηρίζει ότι η Μόσχα εμπλέκεται στην υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου και της κόρης του.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.