Το βιολί του ο Ακιντζί για Κυπριακό και φυσικό αέριο

Τη στήριξη του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό εξέφρασε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Γουες Μίτσελ . Την ίδια ώρα ο ηγέτης της Τ/κ μειοψηφίας, Μουσταφά Ακιντζί διαμηνύει ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και προσέγγισης στην ε/κ πλευρά και τονίζει πως δεν επιθυμεί να βρεθεί σε μια διαδικασία που θα τερματιστεί πριν καν αρχίσει.

Σε σύντομη δήλωσή του μετά από συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο κ. Μίτσελ είπε ότι είναι πολύ ευτυχής που βρίσκεται στην Κύπρο και ανέφερε ότι είχε μια πολύ καλή συζήτηση με τον κ. Αναστασιάδη και τώρα μια πολύ θερμή και εκτεταμένη συζήτηση με τον κ. Ακιντζί.

«Ανταλλάξαμε απόψεις, εξέφρασα στήριξη για επανέναρξη των συνομιλιών και προσμένουμε να παραμείνουμε πολύ αφοσιωμένοι σε αυτά τα θέματα στις επόμενες μέρες,» ανέφερε.

Να φανεί η αλλαγή νοοτροπίας των Ε/κ, δηλώνει ο Ακιντζί

Tο σημαντικό είναι να φανεί ότι μπορεί να αλλάξει η προσέγγιση της ε/κ πλευράς και να υπάρξει η ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο που ζήσαμε στο Κραν Μοντανά, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί προσθέτοντας ότι το τελευταίο διάστημα στην ε/κ πλευρά τον κατηγορούν ότι είναι ο ίδιος που απορρίπτει το δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Δεν απέρριψε, ανέφερε ο κ. Ακιντζί αλλά «υπάρχει η εξής κατάσταση, εάν δεν υπάρξει μια αλλαγή στην στάση τους, δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια διαδικασία που θα τελειώσει πριν καν αρχίσει. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο». Αυτό που επιθυμούν, είπε, είναι να δουν και να είναι σίγουροι ότι μπορεί να υπάρξει ένα πνεύμα αλλαγής και προσέγγισης, «Σε αντίθετη περίπτωση το να επισφραγίσουμε το αδιέξοδο δεν έχει όφελος για κανέναν».

Σε δηλώσεις μετά από την συνάντησή του με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι εξέφρασε τις θέσεις της τ/κ πλευράς, ο κ. Μίτσελ τον άκουσε με προσοχή και πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών θα συνεχιστεί «και φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες αυτό το ενδιαφέρον θα αυξηθεί».

Ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε λόγο για μια άδικη κατάσταση που υπάρχει εδώ και χρόνια στην Κύπρο και πως η ε/κ πλευρά κατέχει μόνη της το κοινό κράτος και συμπεριφέρεται σαν ο μοναδικός ιδιοκτήτης και κυρίαρχος στο νησί. «Το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να συμπεριφέρεται και ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού πλούτου που υπάρχει στη θάλασσα γύρω από το νησί».

Ο κατοχικός ηγέτης μίλησε για μια κατάσταση σήμερα που απειλεί την γαλήνη στη θάλασσα. Πρόσθεσε όμως ότι είναι εφικτό να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας τόσο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί όσο και μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στη ανατολική Μεσόγειο. «Είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένα μέλλον που θα είναι προς όφελος όλων με ειρήνη και ευμάρεια».

Επανέλαβε δε ότι είναι προφανές πως θα ήταν επωφελές αντί της πρόκλησης έντασης να δημιουργηθούν ευκαιρίες συνεργασίας.

Επανέλαβε τη θέση του ότι ο πιο πρακτικός, σύντομος και φτηνός τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ μαζί προς την Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας και πως ο αγωγός μέσω της νότιας Κύπρου στην Κρήτη, την Ελλάδα και την Ιταλία είναι πολύ πιο ακριβός, χρονοβόρος και περνά από βαθιά νερά. Ανέφερε ακόμη ότι το νερό από την Τουρκία μπορεί να αυξηθεί η ποσότητά του και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού και πως το ηλεκτρικό καλώδιο μπορεί να ενοποιήσει την Κύπρο με την Μέση Ανατολή και μέσω της Τουρκίας με την Ευρώπη. «Αλλά όλα αυτά θέλουν ειρήνη, λύση, προσέγγιση, συνεργασία».

Κρίμα, συνέχισε, γιατί η ε/κ πλευρά βλέπει ότι ακόμα και οι θάλασσες είναι δικές της, δική της περιοχή κυριαρχίας και δεν θέλουν ούτε να συζητήσουν αυτό το θέμα με τους Τ/κ. Αυτή η συμπεριφορά, είπε ο κ. Ακιντζί, είναι λάθος και εκτός από εντάσεις δεν δημιουργεί τίποτε άλλο. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει η νοοτροπία, να εγκαταλείψουν τον μαξιμαλισμό».

Κυπριακό, ενεργειακά στη συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών με ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ 

Το Κυπριακό, η ενεργειακή ασφάλεια, διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, είναι ανάμεσα στα θέματα που συζητούν κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, σύμφωνα με ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Ο κ. Μίτσελ βρίσκεται στην Κύπρο για επαφές και ήδη έχει συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ

One thought on “Το βιολί του ο Ακιντζί για Κυπριακό και φυσικό αέριο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.