ΕΥΓΕ! Ελληνοκύπρια του Λονδίνου η “Καλύτερη Δασκάλα του Κόσμου”

Η στάση και η νοοτροπία της θα μπορούσε να αποτελέσει φάρο για όλους.

Η Ελληνοκύπρια Άντρια Ζαφειράκου, ανακηρύχθηκε η Καλύτερη Δασκάλα του Κόσμου για το 2018. Παρόντες στην τελετή ήταν προσωπικότητες απ΄ολο τον κόσμο, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Ν.Σαρκοζύ και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ κ.ά. Συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η ελληνοκύπρια δασκάλα, με μητέρα από την Αμμόχωστο και πατέρα από την Ελλάδα, ζει και διδάσκει σε σχολείο στο βόρειo Λονδίνο και ως επιβράβευση πήρε ένα εκατομμύριο δολάρια.

Η Άντρια Ζαφειράκου που εργάζεται στο κοινοτικό σχολείο του Άλπερτον στο Μπρεντ του Ηνωμένου Βασιλείου, κέρδισε το βραβείο Global Teacher του Varkey Foundation, που θεσπίστηκε το 2015 για να αναδείξει το επάγγελμα του δασκάλου και να ενθαρρύνει τους καλύτερους.

Στην περιοχή όπου διδάσκει, υπάρχουν πολλοί μαθητές που κατάγονται από διαφορετικές χώρες και η δασκάλα τους βρήκε ένα εξαιρετικό τρόπο να τους χαιρετά και να τους καλωσορίζει στο σχολείο κάθε μέρα. Τους απευθύνει χαιρετισμό σε 35 διαφορετικές γλώσσες. Δεν μένει όμως σε αυτό, καθώς η κα Ζαφειράκου, επισκέπτεται τα παιδιά στο σπίτι τους για να ενισχύσει τη σχέση που έχουν με το σχολείο.

«Αν έχετε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να συνδεθείτε και να εκτιμήσει το υπόβαθρό σας, τότε αυτό είναι ξεχωριστό», δήλωσε η Άντρια Ζαφειράκου, προσθέτοντας πως το να χαιρετά κάποιον στην γλώσσα του «βοηθάει στην άρση των φραγμών και επιτρέπει στις οικογένειες να εμπλακούν περισσότερο στη σχολική κοινότητα».

Αποδεχόμενη το βραβείο, η Άντρια Ζαφειράκου δήλωσε: «Είναι μια κοινότητα όπου δυστυχώς πολλοί μαθητές μας ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Έχουν δύσκολη ζωή. Το καταπληκτικό είναι πως όσα προβλήματα κι αν έχουν στο σπίτιτ, ο,τιδήποτε κι αν τους λείπει από τη ζωή τους ή τους πονάει, το σχολείο μας τους ανήκει. Αν το σχολείο μας μπορούσε να ανοίξει στις 6 το πρωί, τότε σίγουρα θα υπήρχε μια ουρά παιδιών να περιμένουν απ’ έξω από τις 5. Είναι φαινόμενο».

Σε βιντεομήνυμα που προβλήθηκε στην τελετή, η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι είπε ότι η Άντρια Ζαφειράκου «έχει δείξει τεράστια αφοσίωση και δημιουργικότητα στη δουλειά της». Πρόσθεσε ότι το να είναι καλή δασκάλα απαιτεί «αντοχή, ευφυΐα και γενναιόδωρη καρδιά».

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε και ο Υπουργός Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιμιαν Χιντς, που είπε ότι η κα Ζαφειράκου αποδεικνύει πως οι δάσκαλοι αποτελούν έμπνευση για τους μαθητές τους.

Την υπερηφάνεια της Κύπρου εξέφρασε μέσω Twitter και ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

Andria Zafirakou’s winning speech from the Global Teacher Prize 2018

One thought on “ΕΥΓΕ! Ελληνοκύπρια του Λονδίνου η “Καλύτερη Δασκάλα του Κόσμου”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.