Γιατί ο Ερντογάν εισέβαλε στο Αφρίν- Η ανάλυση του καθηγητή Κ. Φίλη

Ο στόχος της επιχείρησης “Κλάδος Ελαίας” και της κατάληψης του Αφρίν απο τα τουρκικά στρατεύματα, είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας σε ολο το μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων, εξηγεί ο καθηγητής Κων. Φίλης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ώστε να ανασχεθούν οι Κούρδοι της Συρίας και οι στρατιωτικές τους οργανώσεις, που έχουν στενές σχέσεις με το ΠΚΚ.

Σε αυτήν την επιχείρηση είχε και έχει συνεργάτες τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες της Συρίας που μάχονται τον Ασαντ. Αλλά παρά την επιτυχία της επιχείρησης, οι κίνδυνοι για την Αγκυρα απο τα στρατιωτικά παιχνίδια Ερντογάν είναι μεγάλοι.

Πρώτον, εξηγεί ο Δρ. Φίλης, η Αγκυρα βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Ρωσία αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες που στηρίζουν τους Κούρδους που μάχονται το καθεστώς Ασαντ.

Δεύτερον, η Τουρκία βρίσκεται εκτεθειμένη σε αντεπιθέσεις απο τους ετοιμοπόλεμους Κούρδους και φυσικά κινδυνεύει πλέον με μια αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της, με ότι αυτο θα σημάνει για την οικονομία και τον τουρισμό. Η επιχείρηση στο Αφρίν, προσθέτει ο Κ. Φίλης είχε σαφώς και εσωτερική στόχευση. Εξυπηρετεί το αφήγημα του Ερντογάν για την μεγάλη Τουρκία, που είναι στρατιωτική υπερδύναμη και μπορεί να τα βάζει ταυτόχρονα με πολλούς αντιπάλους.

Το μήνυμα του τούρκου προέδρου είναι σαφές: Η Τουρκία ειναι μια περιφερειακή υπερδύναμη και όλοι πρέπει να την σέβονται…Ενα μήνυμα που απευθύνεται και προς της Ηνωμένες Πολιτείες που κάποια στιγμή θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στους συμμάχους τους Κούρδους και την Τουρκία.

Τι σημαίνει η επιχείρηση στο Αφρίν της Συρίας για την Ελλάδα; Σε περίπτωση που η εκστρατεία δεν θα έχει την τροπή που επιθυμεί ο Ερντογάν, εξηγεί ο κυριος Φίλης, ειναι πολύ πιθανό να δούμε και για λόγους αποπροσανατολισμού, μιά εξαγωγή της κρίσης στο Αιγαίο. Ενα θερμό επεισόδιο για επίδειξη δύναμης απο τον Ερντογάν. Γι αυτό η Ελλάδα πρέπει να είναι σε επιφυλακή όπως επίσης πρέπει να είναι σε επιφυλακή και οι εταίροι και οι σύμμαχοι της Ελλάδας.

Δείτε το βίντεο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.