Ισραήλ: Κεκλεισμένων των θυρών θα συνεχιστεί η δίκη της ηρωίδας Άχεντ Ταμίμι

Τουλάχιστον 350 παιδιά από την Παλαιστίνη είναι σήμερα έγκλειστα στις φυλακές του Ισραήλ!

Η δίκη μιας έφηβης που μετατράπηκε για τους Παλαιστίνιους σε σύμβολο και ηρωίδα του αγώνα εναντίον της ισραηλινής κατοχής θα συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον στρατοδικείου, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και την έφεση την οποία είχε υποβάλει η υπεράσπιση, γνωστοποίησε η δικηγόρος της τη Δευτέρα.

Η Άχεντ Ταμίμι, 17 ετών, η μητέρα της Ναριμάν και η εξαδέλφη της Νουρ είναι τα κεντρικά πρόσωπα σε ένα βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε τη 15η Δεκεμβρίου κι έγινε πολύ γρήγορα ιότροπο. Σε αυτό βλέπει κάποιος την Άχεντ και τη Νουρ να σπρώχνουν δύο Iσραηλινούς στρατιώτες και να τους χτυπούν μπροστά στο σπίτι της οικογένειας Ταμίμι, στο Νάμπι Σάλεχ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι στρατιώτες είχαν πάρει θέση στο σημείο καθώς το χωριό Νάμπι Σάλεχ μετατράπηκε σε θέατρο συχνών διαδηλώσεων, στο πλαίσιο των σχεδόν καθημερινών κινητοποιήσεων των Παλαιστίνιων εναντίον της απόφασης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την 6η Δεκεμβρίου την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Στο βίντεο οι στρατιώτες παραμένουν απαθείς και δεν αντιδρούν στις προκλήσεις των νεαρών Ταμίμι.

Η δίκη της έφηβης, που άρχισε τη 13η Φεβρουαρίου, αναμένεται να επαναληφθεί αύριο Τετάρτη 21η Μαρτίου στο στρατοδικείο της Οφέρ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Το στρατιωτικό εφετείο απέρριψε την προσφυγή της υπεράσπισης εναντίον (της διεξαγωγής) της διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών. Μια δημόσια δίκη συνιστά το μόνο μέσο άμυνας και με τη απουσία του, το δικαίωμα της Άχεντ Ταμίμι να έχει δίκαιη δίκη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί», τόνισε η δικηγόρος της, η Γκάμπι Λάσκι, μέσω Twitter.

Η Μαριάμ Μπαργούτι, παλαιστίνια ακτιβίστρια η οποία διεξάγει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Άχεντ Ταμίμι και της μητέρας της, ανέφερε επίσης ότι η έφεση εναντίον της διεξαγωγής της διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών απορρίφθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων είπε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πως εκδόθηκε τέτοια απόφαση.

Το στρατοδικείο κατηγορεί την Άχεντ Ταμίμι για τουλάχιστον 12 κακουργήματα, όχι μόνο για τις πράξεις της τη 15η Δεκεμβρίου, αλλά και προηγούμενα γεγονότα: το ότι φέρεται να είχε πετάξει πέτρες εναντίον στρατιωτών, το ότι φέρεται να είχε προπηλακίσει και απειλήσει στρατιώτες, το ότι είχε συμμετάσχει σε «ταραχές» στο Νάμπι Σάλεχ.

Η υπόθεση της Ταμίμι έχει προκαλέσει αίσθηση στους Παλαιστίνιους αλλά και σε πολλούς Ισραηλινούς. Οι πρώτοι βλέπουν στην Άχεντ Ταμίμι μια έφηβη που επέδειξε παραδειγματικό θάρρος μπροστά στα στρατεύματα κατοχής. Ενώ πολλοί Ισραηλινοί λένε πως αισθάνονται θλίψη και πικρία για αυτή που θεωρούν ταπείνωση για τη χώρα τους εξαιτίας της υπόθεσης.

Το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την υπόθεση Ταμίμι.

Η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού ορίζει ότι η φυλάκιση οποιουδήποτε παιδιού δεν μπορεί παρά να αποτελεί μέτρο «υστάτης προσφυγής» και να είναι «όσο πιο σύντομη είναι δυνατόν».

Τουλάχιστον 350 παιδιά από την Παλαιστίνη είναι σήμερα έγκλειστα στις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

>>> Ahed Tamimi – Το ξανθό κορίτσι σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.