Πως το «βαθύ λαρύγγι» πίσω από την έρευνα της Μαλτέζας δημοσιογράφου Καρουάνα Γκαλίθια κατέφυγε στην Ελλάδα για προστασία

H Μαρία Εφίμοβα [φωτο], μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και η βασικότερη πηγή της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια στην έρευνά της για τα Panama Papers και μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα, παραδόθηκε χθες βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Συντάγματος, φοβούμενη για την ζωή της. Τι ήταν αυτό που την οδήγησε στην Ελλάδα; 

Η τύχη της πλέον βρίσκεται στα χέρια των δικαστικών αρχών. «Το ένταλμα σύλληψης εναντίον της Μαρίας Εφίμοβα στηρίζεται σε δύο αστείες κατηγορίες των αρχών της Μάλτας. Ότι χρησιμοποίησε παράτυπα κάποια εισιτήρια για την οικογένεια της και επίσης ότι δυσφήμισε κάποιους Μαλτέζους αστυνομικούς. Μια πιθανή έκδοση της στην Μάλτα θα έβαζε σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή της. Η ελληνική Δικαιοσύνη που εξετάζει την υπόθεση μετά την παράδοση της στην αστυνομία, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της την δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, στην οποία η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Μ. Εφίμοβα είχε δώσει αποκαλυπτικές πληροφορίες για οικονομικά σκάνδαλα», δήλωσε σχετικά ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Σημειώνεται ότι η Εφίμοβα κατά την παράδοσή της το βράδυ της Δευτέρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Στέλιο Κούλογλου για να του ανακοινώσει την απόφασή της. «Με κάλεσε χθες το βράδυ από το αστυνομικό τμήμα. Μου είπε ότι παραδόθηκε γιατί φοβόταν. Ο σύζυγός της με πήρε τηλέφωνο σήμερα το πρωί και μου είπε πως ήταν τρομοκρατημένη και έλεγε ότι θα την σκοτώσουν», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για την υπόθεση στην βρετανική εφημερίδα Guardian. Η whistleblower, μάλιστα, έστειλε και ένα μήνυμα στο κινητό του Μαλτέζου ευρωβουλευτή, Ντέιβιντ Κάζα, λέγοντάς του «έχει φτάσει η ώρα μου. Κάποιοι με θέλουν νεκρή».

Η Εφίμοβα εργαζόταν στην Μάλτα, στη διαβόητη τράπεζα Pilatus Bank. Είχε αποκαλύψει στην Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια [φωτο] ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Μισέλ Μουσκάτ, σύζυγο του Πρωθυπουργού της Μάλτας Ζόζεφ Μουσκάτ.

Σύμφωνα τις αποκαλύψεις της Εφίμοβα, η Egrant διαχειριζόταν χρήματα της κόρης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Λίγες μέρες πριν την δολοφονία της, στις 16 Οκτωβρίου του 2017, η Μαλτέζα δημοσιογράφος είχε κατονομάσει ως πηγή των πληροφοριών της για το σκάνδαλο, που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη της Μαλτας, την Μαρία Εφίμοβα.

Μετά την βομβιστική επίθεση εναντίον της δημοσιογράφου, η Εφίμοβα κατέφυγε στην Κρήτη, όπου ζει ο σύζυγος της και τα δυο της παιδιά, φοβούμενη ότι θα έχει την ίδια κατάληξη με την Γκαλίθια. Μάλιστα, μετά την δολοφονία, ξεκίνησε μία εκστρατεία συκοφάντησης κυπριακών ΜΜΕ εναντίον της Εφίμοβα, την οποία παρουσίαζαν να εμπλέκεται στην δολοφονία. Οι ευρωβουλευτές Άννα Γκόμεζ, Στέλιος Κούλογλου, Τάκης Χατζηγεωργίου, Μόνικα Μακόβει, Μαρία Γκραπίνι, Ιβάν Γιάκοβτσιτς, Κούρτσιο Μαλτέζε, Μιγκέλ Ουρμπάν, Μιγκέλ Βιέγκας, Μάτ Κάρθι, Μαρίνα Αλμπιόλ, Μάρτιν Σίρντεβαν, Πατρίκ Λε Γιαρίκ, και Σβεν Τζιεγκόλντ, με κοινή τους δήλωση τότε είχαν καταδικάσει αυτή την επίθεση.

Εναντίον της Μαρίας Εφίμοβα εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης της κυπριακής Αστυνομίας, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων, όταν εργαζόταν στη Κύπρο, στην εταιρεία Fragrance Distribution Ltd, μέχρι το 2014. Η Εφίμοβα, απέδωσε την καταγγελία, που υπέβαλε ένας πρώην διευθυντής της, σε προσπάθεια να την δυσφημήσουν. Σημειώνεται ότι το ένταλμα σύλληψης κατά της Εφίμοβα εκδόθηκε από την κυπριακή δικαιοσύνη στα τέλη του 2017, ενώ η ίδια είχε φύγει από την Κύπρο το 2014, για να εργαστεί στη Μάλτα.

Η Εφίμοβα στην Κρήτη είχε καταθέσει αίτηση για άδεια παραμονής στην Ελλάδα, η οποία όμως απορρίφθηκε από τις τοπικές αρχές της Κρήτης, όπως εξήγησε ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος την είχε υποστηρίξει για να ασκήσει έφεση επί της απόφασης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μετά από τηλεφωνήματα, κυρίως βρετανικών ΜΜΕ, που προσπάθησαν να την εμπλέξουν στην πρόσφατη αντιπαράθεση της βρετανικής κυβέρνησης με την Ρωσία, η Εφίμοβα αποφάσισε να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές φοβούμενη για την ζωή της και την ασφάλεια της οικογένειας της.

Για την υπόθεσή της, ο Ντέιβιντ Κάζα, που προέρχεται από το κόμμα της αντιπολίτευσης, κάλεσε μέσω Facebook τις ελληνικές αρχές να προστατέψουν την Εφίμοβα, γράφει η Cyprus Business Mail, που επικαλείται το ρεπορτάζ του Tvxs. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλο και περισσότεροι ευρωβουλευτές υπογράφουν μια κοινή δήλωση που θα δημοσιοποιηθεί αύριο και ζητά ανάμεσα σε άλλα να μην εκδοθεί η Εφίμοβα στην Μάλτα.

Πηγή: tvxs.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.