Συνιδρυτής Whatsapp: Διαγράψτε το Facebook!

Ο συνιδρυτής του Whatsapp καλεί τους χρήστες του Facebook, να διαγράψουν τον λογαριασμό τους στο κοινωνικό δίκτυο.

Με αφορμή το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί μία εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #DeleteFacebook. Σε ανάρτησή του στο twitter, o συνιδρυτής του Whatsapp, Μπράιαν Άκτον, έγραψε πως «Ήρθε η ώρα. #DeleteFacebook».

Σημειώνεται ότι το 2014, το Facebook αγόρασε το Whatsapp έναντι 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο Άκτον αποχώρησε από την εταιρεία το 2017.

Cambridge Analytica: Ένα σκάνδαλο για χάρη του Τραμπ και του Brexit 

Στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων παγκοσμίως βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα το σκάνδαλο που ξέσπασε με την εταιρεία Cambridge Analytica

Το σκάνδαλο με τη φερόμενη εμπλοκή της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica, στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στο Brexit, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, η εταιρεία παραβίασε τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, με στόχο να επηρεάσει την τελική τους ψήφο.

Η παραδοχή

Σε δηλώσεις του στον Observer και την New York Times, o 28χρονος Κρίστοφερ Γουίλι, αποκάλυψε ότι συνεργάστηκε με τον τότε ιδιοκτήτη της εταιρείας, Στιβ Μπάνον (σύμβουλος του Τραμπ), αναπτύσσοντας ένας λογισμικό που παραβίαζε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει, έχτιζαν κάποια μοτίβα έτσι ώστε να «βομβαρδίσουν» τους χρήστες με θέματα υπέρ του Τραμπ και υπέρ του Brexit. Η ανικανότητα του Facebook να σταματήσει τις «επιθέσεις», έφερε και την αποχώρηση του επικεφαλής του τομέα ασφάλειας του μέσου, ομογενή Alex Stamos. 

Πώς έγινε η υποκλοπή

The Cambridge Analytica exposé: everything you need to know

Τα στοιχεία αντλήθηκαν μέσω της εφαρμογής «thisisyourdigitallife», στην οποία πολλοί χρήστες πραγματοποίησαν επί πληρωμή ένα τεστ προσωπικότητας και συμφώνησαν να συλλεχθούν τα προσωπικά δεδομένα τους για πανεπιστημιακή χρήση. Η τακτική αυτή ήταν αντίθετη με τους κανονισμούς του Facebook, το οποίο διέγραψε την εφαρμογή το 2015.

Καθοριστικό ρόλο

Σε ρεπορτάζ του το Channel 4, παρουσιάζει βίντεο στο οποίο ακούγεται ο διευθύνων σύμβουλος της Cambridge Analytica, Αλεξάντερ Νιξ, να λέει πως η εταιρεία του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Ο Νιξ αναφέρει ακόμη ότι εκείνη την περίοδο είχε συναντηθεί πάρα πολλές φορές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνεται πάντως πως ο Νιξ καθαιρέθηκε πριν από λίγες ημέρες από το διοικητικό συμβούλιο της Cambridge Analytica.

Ζητούν την αλληλογραφία

Με επιστολή τους στην Facebook Inc, οι εισαγγελικές αρχές της Μασαχουσέτης και της Νέας Υόρκης, ζήτησαν να τους δοθεί η αλληλογραφία που είχε η εταιρεία με την Cambridge Analytica, με στόχο να αντλήσουν στοιχεία για τον τρόπο που τα προσωπικά δεδομένα εκατομμύρια χρηστών κατέληξαν στα χέρα μιας εταιρείας. Το Facebook από την πλευρά του δηλώνει «σοκαρισμένο που εξαπατήθηκε», τη στιγμή που βλέπει τη μετοχή να κάνει βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια, προκαλώντας απώλειες δισεκατομμυρίων.

Cambridge Analytica: Undercover Secrets of Trump’s Data Firm

An investigation by Channel 4 News has revealed how Cambridge Analytica claims it ran ‘all’ of President Trump’s digital campaign – and may have broken election law. Executives were secretly filmed saying they leave ‘no paper trail’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.