Επένδυση $4,2 δισ. από Κύπριο στη Ζιμπάμπουε

Συμφωνία εξόρυξης πλατίνας ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψε ο Κύπριος επιχειρηματίας Λούκας Πουρούλης με την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε. Το έργο αφορά την ανάπτυξη ορυχείου πλατίνας, αλλά και διυλιστηρίου, μια επένδυση που ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Emmerson Mnangagwa χαρακτήρισε πολύ σημαντική, λέγοντας ότι η χώρα του είναι πλέον ανοικτή στις επενδύσεις.

Υπογράφοντας τη συμφωνία με την κυπριακή εταιρεία «Karo Resources», ο υπουργός Ορυχείων της Ζιμπάμπουε, Winston Chitando δήλωσε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο, με την πρώτη παραγωγή μετάλλων πλατίνας να αναμένεται το 2020. Στόχος είναι μέσα σε τρία χρόνια η παραγωγή να φτάσει τα 1,4 εκατ. ουγγιές ετησίως.

Χαρακτήρισε μάλιστα το έργο ως την μεγαλύτερη επένδυση στην εξορυκτική βιομηχανία της χώρας.

Το έργο που βρίσκεται σε περιοχή, δυτικά της πρωτεύουσας Χαράρε, θα περιλαμβάνει ανθρακωρυχείο και σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το μεταλλουργείο που θα εργοδοτεί 15.000 άτομα.

Το έργο τέθηκε για πρώτη φορά πριν από έξι χρόνια, αλλά είχε ανασταλεί λόγω γραφειοκρατίας και άλλων συμφερόντων. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η Ζιμπάμπουε κατέχει τις δεύτερες μεγαλύτερες ποσότητες πλατίνας στον κόσμο, μετά τη γείτονα Νότια Αφρική, ωστόσο οι ξένες επενδύσεις είχαν σταματήσει κατά τα τελευταία χρόνια της «βασιλείας» του Μουγκάμπε.

Το προφίλ του Κύπριου επιχειρηματία

Ο Λούκας Χρήστος Πουρούλης γεννήθηκε στην Κύπρο.

Αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του στην Κύπρο το 1962. Η μεταπτυχιακή του εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, τη Σουηδία και την Κύπρο.

Ειδικεύεται στη μεταλλευτική και μεταλλουργική μηχανική και έχει πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας στην εξερεύνηση ορυχείων, στη διαχείριση έργων, στη χρηματοδότηση και την παραγωγή σε υπαίθριες και υπόγειες εξορυκτικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των PGM και των ορυχείων χρυσού.

Μετανάστευσε στη Νότιο Αφρική το 1964 από όπου απέκτησε εκτεταμένη κατάρτιση και εμπειρία.

Το 1971 άρχισε να ασχολείται με τα δικά του ορυχεία, αρχικά με επίκεντρο τις ευκαιρίες εξόρυξης χρυσού που θεωρούνται μη οικονομικές από τις μεγάλες εταιρείες.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, ίδρυσε τη Petra Diamonds και από το 2000 ίδρυσε μεταξύ άλλων τις εταιρείες Eland Platinum, Tharisa Plc, Kameni, Keaton Energy and TransAfrika Resources.

Πηγή: philenews

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.