Βρυξέλλες: Εχθρική φόρμουλα την υστάτη από τη Βρετανία

Στο κενό έπεσαν εκβιασμοί της Άγκυρας όπως και παιγνίδι κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο είχαν την ανατροπή των θετικών, για τη Λευκωσία και την Αθήνα, αναφορών στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.  Τα Συμπεράσματα εγκρίθηκαν χωρίς καμιά διαφοροποίηση αναφορικά με τις προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη και στο Αιγαίο. 

Η φόρμουλα ανατροπής ετοιμάστηκε από κράτος- μέλος της ΕΕ στη βάση τουρκικών πιέσεων και εκβιασμών και ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από τις Βρυξέλλες: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παροτρύνει όλα τα μέρη να συνεργαστούν για την αποτελεσματική αξιοποίηση των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος όλων… Η προκλητικά απαράδεκτη φόρμουλα που επιχειρήθηκε να προωθηθεί στο τέλος του κειμένου των Συμπερασμάτων από συγκεκριμένο κράτος- μέλος προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη , ο οποίος απέρριψε κάθε σκέψη για αλλαγή του κειμένου των Συμπερασμάτων. Έντονη ήταν και η κινητικότητα που ανέπτυξε σε διπλωματικό επίπεδο, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία  διασφαλίζοντας την υιοθέτηση των Συμπερασμάτων χωρίς τροποποιήσεις.

Η Άγκυρα εκβίαζε ότι θα έθετε εν αμφιβόλω τη σύνοδο της Βάρνας χωρίς να αποκρύβει ότι ενοχλήθηκε από την «έντονη καταδίκη» για τις «παράνομες  ενέργειες» που της αποδόθηκαν σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο όπως και τη δέσμευση των Βρυξελλών για παρακολούθηση των τουρκικών ενεργειών. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της Συνόδου κρατώντας ως σημαντικό στοιχείο την δέσμευση Τουσκ για μεταφορά των αναφορών στη Βάρνα όπως και το γεγονός ότι η τουρκική προκλητικότητα θα βρίσκεται στο ευρωπαϊκό μικροσκόπιο.

Οργίλη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας που κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι έχει χάσει την αντικειμενικότητά της, υιοθετώντας ένα κείμενο που εξυπηρετεί τις ελληνοκυπριακές και ελληνικές θέσεις. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών έκανε λόγο για διατυπώσεις «απαράδεχτες»  και κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι κινείται αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία ενοχλήθηκε και από την δήλωση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη. Παρά ταύτα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα.

“Φ”

One thought on “Βρυξέλλες: Εχθρική φόρμουλα την υστάτη από τη Βρετανία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.