Παιχνίδια με εγκλωβισμένους με πρωταγωνιστή τον Οζερσάι

Παιχνίδια με τους εγκλωβισμένους ξεκίνησε και πάλι το κατοχικό καθεστώς σε μια προσπάθεια να εμφανίσει ένα «καλό πρόσωπο» προς τα έξω με πρωταγωνιστή και πάλι τον Κουντρέτ Οζερσάι. Ανακοίνωσε με δηλώσεις του ότι θα προχωρήσει σε πρακτικές ρυθμίσεις για τη βοήθεια των εγκλωβισμένων χωρίς ωστόσο να προχωρεί σε αποφάσεις για εφαρμογή των όσων προνοούν οι συμφωνίες της Τρίτης Βιέννης.

Παιχνίδια παίζει το κατοχικό καθεστώς και με το θέμα των οδοφραγμάτων. Κινήσεις που περισσότερο έχουν στο να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να δείξουν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προβαίνει σε «χειρονομίες καλής θελήσεως». 

Ο Κουντρέτ Οζερσάι μετά την επίσκεψή του στα μαρωνίτικα χωριά Αγία Μαρίνα και Ασώματος προχώρησε σε δηλώσεις καταγράφοντας τις προθέσεις του κατοχικού καθεστώτος σ’ ό,τι αφορά τους εγκλωβισμένους, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το πώς θα κινηθεί. Σύμφωνα με τον «υπουργό εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος ότι ένας από τους λόγους που είχαν οδηγήσει στην επιβολή φόρων ήταν το γεγονός ότι κάποια από τα προϊόντα της βοήθειας διοχετεύονταν στην αγορά, πωλούνταν σε μπακάλικα, και αυτό δεν ήταν νόμιμο και πρέπει να ληφθούν μέτρα γι’ αυτό. Δεν πρέπει, πρόσθεσε, να δυσκολεύεται η βοήθεια ειδικά προς τους ηλικιωμένους και σε αυτό είναι αποφασισμένοι να περάσουν σε πρακτικές ρυθμίσεις που δεν απορρίπτουν την ύπαρξη του «κράτους». Είναι λάθος, υποστήριξε, και το γεγονός ότι οι αποδέκτες της βοήθειας αναγνωρίζονται ως εγκλωβισμένοι. Ο κ. Οζερσάι είπε ότι οδεύουν προς το τέλος της μελέτης για τον χειρισμό του θέματος και τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε ανακοινώσεις γι’ αυτές τις ρυθμίσεις. Ειδικά για τα ηλικιωμένα άτομα που λαμβάνουν βοήθεια από τον «νότο», όπως ανέφερε, έγινε έρευνα μέσω του «γραφείου κοινωνικών υπηρεσιών», λέγοντας πως θα υπάρξει ειδική μεταχείριση του τύπου «αυτό να δοθεί, το άλλο να μην τους δοθεί».

Για τους Μαρωνίτες και το θέμα της επιστροφής τους στα χωριά τους ο Οζερσάι είπε ότι το θέμα περιέχει και μια «διάσταση εξωτερικής πολιτικής» ενώ πρόσθεσε, ότι για το θέμα αυτό έχουν διαβουλευθεί και με τους στρατιωτικούς. Είδε, συνέχισε, τα θέματα που υπάρχουν επιτόπου, έχουν θετική στάση και θα προχωρήσουν με την πρωτοβουλία αυτή, χωρίς να αναφερθεί σε οτιδήποτε περαιτέρω.

Απάντηση από Φ. Φωτίου 

Η Κυβέρνηση αναμένει ότι το κατοχικό καθεστώς θα προβεί άμεσα σε άρση της απόφασής του σε σχέση με την επιβολή «δασμών» στην ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται από τις ελεύθερες περιοχές στους εγκλωβισμένους. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου σημειώνεται, «το γεγονός πως έστω και τώρα αναγνωρίζεται ότι η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει “δασμούς” στην ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται από τις ελεύθερες περιοχές προς τους εγκλωβισμένους δεν ήταν ορθή». Υπογράμμισε πως «η απάνθρωπη και απαράδεκτη αυτή απόφαση του κατοχικού καθεστώτος αποτελεί σαφή παραβίαση της Συμφωνίας της Γ’ Βιέννης, αλλά και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Ηνωμένων Εθνών και έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους εγκλωβισμένους μας και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους». «Αναμένουμε από το κατοχικό καθεστώς άμεσα να προβεί στην άρση αυτής της απόφασης. Εμείς θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους εγκλωβισμένους μας με κάθε δυνατό τρόπο», κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Μπήκε και ο Ερχιουρμάν στην κουβέντα

Στα κατεχόμενα ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν πήρε τη σκυτάλη των δηλώσεων για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Απλικίου και Δερύνειας. Ζήτησε δε από τα Ηνωμένα Έθνη να πουν στον «νότο» ότι από τουρκοκυπριακής πλευράς έχουν διεκπεραιώσει τις ευθύνες τους.

Είπε πως στο Απλίκι έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος αλλά πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για τη σύνδεση με το διαδίκτυο και τον ηλεκτρισμό. Ανέφερε πως υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει σε σχέση με τον δρόμο στη Δερύνεια. Σημείωσε πως οι δυο πλευρές συμφώνησαν να ανοίξουν τα σημεία διέλευσης ταυτόχρονα αλλά η «κυβέρνηση» δεν εμμένει στο να τα ανοίξουν την ίδια ώρα, αλλά σε σύντομη χρονική περίοδο μεταξύ τους.

Υποστήριξε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν τηρεί μια στάση που να δίνει ελπίδα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τον κάλεσε, όπως επίσης και την «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την κυπριακή Κυβέρνηση, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά «τις υποσχέσεις που δόθηκαν στο παρελθόν και οι οποίες θα φέρουν τις δυο κοινότητες πιο κοντά και θα συνδράμουν στις οικονομίες “δυο κρατών, δυο διοικήσεων”», κατά την έκφρασή του.

Σε άλλη ερώτηση, είπε πως δεν μπορεί να δώσει ημερομηνία για άνοιγμα των σημείων διέλευσης. Για το θέμα της επιβολής «δασμών» στην ανθρωπιστική βοήθεια που στέλλεται από τις ελεύθερες περιοχές στους εγκλωβισμένους, είπε πως συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα και οι ενέργειες που θα γίνουν θα είναι πρακτικές και θα αρμόζουν «στο κύρος μας».

  Ανδρέας Πιμπίσιης, “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.