Τουρκικά αεροσκάφη κατέστρεψαν μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο

«Ούτε οι Μογγόλοι πρόγονοι τους δεν έκαναν κάτι τέτοιο»…κι όμως το έκαναν οι απόγονοι το 2018!

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων στη Συρία αναφέρει ότι την Τετάρτη τουρκικά αεροπλάνα τη βομβάρδισαν την εκκλησία και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.

Σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη Αφρίν της Συρίας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Μπραντ ο οποίος από το 2011 περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Αν και προστατευόμενη τοποθεσία, οι συριακές Αρχές καταγγέλλουν ότι βρέθηκε στο στόχαστρο της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας.

Ανάμεσα στα κτήρια που επλήγησαν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Μαχμούντ Χαμούντ, είναι ο ναός του Αγίου Ιουλιανού, μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο, καθώς θεωρείται ότι ανεγέρθηκε γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα. Ζημιές υπέστη και ο τάφος του Αγίου Μάρωνα ο οποίος βρίσκεται εντός του ναού.

Εκτός από τον τάφο του προστάτη των μαρωνιτών Άγιου Μάρωνα που ανακαλύφθηκε το 2002 από Γάλλους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη Μπραντ περιλαμβάνει πολλά χριστιανικά ερείπια που χρονολογούνται τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο. «Στεγάζει τρεις εκκλησίες, ένα μοναστήρι και έναν πύργο πέντε μέτρων», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Μααμούν Αμπντούλ Καρίμ, και πρόσθεσε: «Ούτε οι Μογγόλοι δεν έκαναν κάτι τέτοιο».

Στα τέλη Ιανουαρίου τα τουρκικά αεροσκάφη προκάλεσαν ζημιές σε έναν ναό των Νεοχετταίων ηλικίας 3.000 ετών. Τότε η Άγκυρα είχε διαβεβαιώσει ότι τα «αρχαιολογικά ερείπια» δεν περιλαμβάνονται «ασφαλώς» στους στόχους της επίθεσής της.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.