Αίγυπτος: Οι Ελληνες της Αλεξάνδρειας γιόρτασαν την 25η Μαρτίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Με ελληνική μουσική και ελληνικούς χορούς, Έλληνες, Κύπριοι και Αιγύπτιοι γιόρτασαν, στην Αλεξάνδρεια, την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στο ελληνικό Γενικό Προξενείο της πόλης που φέρει το όνομα του Μ. Αλεξάνδρου.

«Είναι δύσκολο να κρύψουμε τη συγκίνηση που νιώθει κάθε Έλληνας που ζει στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε αυτή τη βασίλισσα των πόλεων, την πόλη που περήφανα φέρει το όνομα του Μ. Αλεξάνδρου, διαιωνίζοντας μνήμες παλαιότερων εποχών», τόνισε ο Έλληνας γενικός πρόξενος Εμμανουήλ Κακαβελάκης, καλωσορίζοντας τον πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο, που συνόδευε ο πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Άκκρας Νάρκισσος, τους διπλωμάτες, βουλευτές, μέλη του δικαστικού σώματος, εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού της Αιγύπτου, αλλά και τους επιχειρηματίες και τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας.

«Οι λαοί της Ελλάδος και της Αιγύπτου προερχόμαστε από πολύ μακριά. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο, που βασίζεται σε 35 αιώνες συνύπαρξης, προκειμένου να συμβάλλουν στην εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας» ανέφερε ο κ. Κακαβελάκης, στην έναρξη της εκδήλωσης που έγινε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, σημειώνοντας ότι «η τριμερής συνεργασία σε πολιτικό, αμυντικό, οικονομικό, πολιτιστικό, εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο ενισχύεται διαρκώς», για να προσθέσει:

«Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς τόνισε πρόσφατα από το Κάιρο ότι η τριμερής αυτής σχέση αποτελεί υπόδειγμα συντονισμού και συνεργασίας και εξέφρασε τον θαυμασμό της Ελλάδας για τα επιτεύγματα της Αιγύπτου».

Ενώπιον των εκπροσώπων των αιγυπτιακών Αρχών, ο κ. Κακαβελάκης εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του για το πόσο περιβάλλει η Αίγυπτος την ελληνική παροικία. Οι Αιγυπτιώτες Έλληνες είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας».

Και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κατέληξε: «Σήμερα, η χώρα μας δίνει έναν πολυμέτωπο αγώνα. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουμε και πάλι, όπως έχουμε αποδείξει και από την ιστορία».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα δύο θύματα της πρόσφατης επίθεσης στην πόλη, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος έψαλε την «Υπερμάχω», ενώ μαθητές του Αβερωφείου Γυμνασίου-Λυκείου της Αλεξάνδρειας χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, έναν εκ των οποίων, τον πεντοζάλη, τον αφιέρωσαν στον εκ Κρήτης καταγόμενο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εικόνες: romfea.gr

>>> Τερενς Κουίκ: «Ελλάδα και Κύπρος μία γροθιά, ένας Εθνικός΄Υμνος μία θάλασσα»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.