Κυπριακή Δημοκρατία: Η ώρα των ευθυνών

Γράφει η Ελένη Θεοχάρους   

Η Κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να απαιτήσει από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να επιβάλουν στην Τουρκία την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν γίνει οιαδήποτε περαιτέρω διαδικασία ένταξης ή προώθησης ειδικής προνομιακής σχέσης της κατοχικής χώρας με την ΕΕ. Εκτός κι αν η Κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ως στόχο την «επίλυση» του Κυπριακού στη βάση των όρων που επιβάλλει σθεναρά η Τουρκία και που συνίστανται στη μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο. Είτε με τη μορφή της Διχοτομικής ΔΔΟ (ΔΔΔΟ), είτε με τον διαμελισμό της ΚΔ σε δύο κράτη. 

Είναι πρόδηλο ότι αυτός είναι ο στόχος των κυβερνώντων γι’ αυτό και δεν τολμούν να απαιτήσουν το ξεκαθάρισμα της θέσης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. 

Βεβαίως, μέχρι στιγμής τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τραβάνε λιγάκι το αυτί της Τουρκίας λέγοντας της αυστηρά: «Πρόσεξε και παρακολουθούμε τις ζαβολιές σου στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει διαφοροποίηση».

Συνεπώς, τείνουν να καταλήξουν και αυτά σαν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ: Γράμμα κενόν! Δεν μηδενίζουμε βέβαια την όποια διπλωματική και νομική στήριξη μάς παρέχουν ο ΟΗΕ και η ΕΕ, όμως θα πρέπει να πολεμήσουμε για να ανακτήσει η ΚΔ το κύρος της, να μην περιθωριοποιείται, να μη θεωρείται εκλιπούσα.

Πώς όμως θα αντιμετωπίσουμε την τουρκική πολιτική, η οποία είναι άκρως και απροκάλυπτα επιθετική, με μια πολιτική υποχωρήσεων και εκμαυλισμού που απέτυχε παταγωδώς; Ζητώντας την ακύρωση του δείπνου της Βάρνας, την ίδια ώρα που οι κυβερνώντες εκλιπαρούν για δείπνο των «δύο ηγετών»;

Μη έχοντας εναλλακτικές επιλογές, Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ έχουν παγιδευτεί στη συνέχιση μιας αποτυχημένης πολιτικής, που οδηγεί είτε σε διατήρηση του υφιστάμενου διχοτομικού status quo, είτε σε νέα εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με πολεμικά πλοία, ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα που θα αρχίσουν αμέσως γεωτρήσεις. Η συνέχιση των συνομιλιών με τους όρους που διεξήγοντο μέχρι σήμερα θα μας υποχρεώσει να υποκύψουμε στις θέσεις της Άγκυρας, βάζοντας τον λαό προ του διλήμματος πόλεμος ή υποταγή.

Εάν, συνεπώς, ο στόχος είναι οι συνομιλίες μέσα σε καλό κλίμα, δηλαδή με την Τουρκία ανενόχλητη, γιατί να υποχωρήσει ο Ερντογάν;

Γι’ αυτό δεν διεκδικήσαμε συμπεράσματα που να καθιστούν σαφές στην Τουρκία ότι θα πληρώσει κόστος αν δεν αλλάξει στάση απέναντι στην Κύπρο και την ίδια την ΕΕ.

Αλλά αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος πρέπει να τολμήσει. Οι κυβερνώντες όμως ζουν μέσα σε ένα παραλήρημα ιδεοληψίας που θέλει την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση της ήδη αποτυχημένης φόρμουλας. Ακόμη να αντιληφθούν ότι χωρίς αλλαγή της τουρκικής πολιτικής και του ισοζυγίου δυνάμεων δεν έχουμε καμιά ελπίδα. Ο Ερντογάν απειλεί να μπει και στο Ιράκ και αυτοί φαντασιώνονται ακόμη ότι θα βρουν λύση μαζί του ή ότι θα μας λυπηθεί και θα υποχωρήσει. Άλλωστε, όλοι αυτοί τον εκθείαζαν και έβλεπαν στο πρόσωπό του τον ηγέτη που θα άλλαζε την Τουρκία και θα έκτιζε γέφυρες φιλίας και δημοκρατίας. Αντί να πουν συγγνώμη για τις λανθασμένες πολιτικές τους, παραδίδουν μαθήματα «ρεαλισμού», όταν η πολιτική τους έχει αποδειχθεί πλήρως ουτοπική.

Δεν καταλαβαίνουν ότι για να γίνει «ρεαλιστική» πρέπει να δοθούν τα πάντα στην Άγκυρα.

Χρειάζεται σθένος για να παραδέχεσαι τα λάθη σου. Αυτοί παραμένουν παγιδευμένοι στο Κραν Μοντάνα και στις ψευδαισθήσεις. Τώρα σπεύδουμε στην ΕΕ για την έκδοση κάποιων υποδείξεων και φραστικών «απειλών» –αν μπορούν να εκληφθούν ως απειλές– μέσα στα Συμπεράσματα, τα οποία ο Ερντογάν θα τα γράψει στα παλιά του τα παπούτσια. Εμείς θα είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από τη διπλωματική στήριξη της ΕΕ, αλλά η Άγκυρα θα πάρει τα 3 δισ. για το Προσφυγικό, το οποίο ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος μετέτρεψε σε πολιτικό και οικονομικό μοχλό για να εκβιάζει την ΕΕ. Ακόμη και χθες δήλωσε ότι δεν θα διστάσει να αφήσει νέα κύματα προσφύγων να κατακλύσουν την Ευρώπη, καθώς δημιουργούνται νέα κύματα προσφύγων, τα οποία προκάλεσε η τουρκική εισβολή στη Συρία με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ. Από τον οποίο αναμένουμε μεσολάβηση για δίκαιη λύση.

Πιστεύω ότι είναι η ώρα να καλέσει ο Πρόεδρος Συμβούλιο Αρχηγών για να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα και να τοποθετηθεί ο καθένας ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα. Αλλιώς, θα είμαστε όμηροι του ίδιου σκηνικού και των απειλών της Τουρκίας. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και έναντι του λαού και έναντι της ιστορίας.

Ελένη Θεοχάρους   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.