Ο Ταμασού διαψεύδει τον Αρχιεπίσκοπο: «Μένω άφωνος»

Παπαδιά:Ο άντρας μου είναι αθώος – Τραβούμε σταυρό…

Εντελώς αντίθετη με την εκδοχή που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε τηλεοπτική του παρέμβαση, είναι η εκδοχή του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε ισχυριστεί ότι ο Πανιερώτατος ήταν αυτός που επέμενε να μην καθαιρεθεί ο συγκεκριμένος ιερέας, ο οποίος είχε καταδικαστεί για άσεμνη επίθεση εναντίον της 29χρονης Έλενας Φραντζή, παρά το γεγονός πως η γενικότερη θέση της Συνόδου ήταν να ακολουθήσει την απόφαση του πολιτικού δικαστηρίου και να προχωρήσει σε καθαίρεση του ιερέα.

«Μένω άφωνος, έκπληκτος και δεν πιστεύω στα αυτιά μου. Αυτά που ανέφερε ο Μακαριότατος ως θέση του ήταν οι δικές μου θέσεις στην Ιερά Σύνοδο», ανέφερε ο Ταμασού Ησαίας σε νέα τηλεοπτική του παρέμβαση στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ.

Ο Ταμασού Ησαίας δήλωσε ότι  περιμένει να δει και προσωπικά τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, (ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό), ώστε να τον ρωτήσει  τι ακριβώς συμβαίνει και να του υπενθυμίσει κάποια πράγματα, τα οποία κατά τον Πανιερώτατο «δεν θυμάται καλά».

Εξηγώντας το διαδικαστικό που αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Εκκλησία της Κύπρου, υπέδειξε ότι όταν καταγγέλλεται κάποιος κληρικός, ο οικείος Μητροπολίτης εάν θεωρεί ότι αυτό το παράπτωμα επιφέρει καθαίρεση, παραπέμπει τον καταγγελλόμενο είτε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, είτε δικάζεται από τον ίδιο, εάν θεωρεί ότι το παράπτωμα είναι μικρό.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οδήγησε αμέσως, όταν ήρθαν οι καταγγελίες ενώπιον του, τον κατηγορούμενο ιερέα ενώπιον της Συνόδου.

«Όταν πήγε το θέμα στη Σύνοδο, τότε είπαμε ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε εμείς άμεσα και ο Μακαριότατος ανέφερε ότι θα πρέπει να το μελετήσει η ανακριτική επιτροπή».

Η έρευνα της επιτροπής διήρκησε 3 χρόνια μέχρι να καταλήξει σε απόφαση.

«Στα τρία χρόνια αυτά εγώ τον είχα σε αργία, με αποτέλεσμα να δέχομαι ύβρεις και επιθέσεις εγώ και οι συνεργάτες μου από ομάδα υποστηρικτών του», συνέχισε ο Ταμασού Ησαίας.

«Όταν αποφάσισαν, μας είπαν ότι είναι αθώος και εγώ είπα μα πως μπορεί να είναι αθώος. Είπαν ότι τα κριτήρια της δικαιοσύνης είναι διαφορετικά από τα πνευματικά».

Η απόφαση των μελών της επιτροπής, βασίστηκε σε δύο σημεία κατά τον Πανιερώτατο. Στο γεγονός ότι οι ξένοι εμπειρογνώμονες καθηγητές που έφτασαν από την Ελλάδα διατύπωσαν αμφιβολία για τα όσα ισχυρίστηκε το θύμα και το δεύτερο ότι τα παιδιά που διέμεναν με την οικογένεια του ιερέα μαρτύρησαν ότι δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο.

«Εγώ επέμενα ότι πρέπει να το δούμε σοβαρά το θέμα. Όλοι είπαν, ότι έχουμε ανακριτική και κανονισμούς και πρέπει να υπακούσεις. Είπα ότι περιμένω την απόφαση του δικαστηρίου γιατί δεν πείστηκα περί της αθωότητας».

Σημείωσε επίσης ότι η υπόθεση δεν παραπέμφθηκε καν σε δίκη εντός της Εκκλησίας, αφού κρίθηκε ότι δεν υπήρχε υπόθεση.

«Όταν εκδόθηκε η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, πήρα ξανά το θέμα στο Σύνοδο ζητώντας άμεσες αποφάσεις. Μου απάντησαν ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία, η εκκλησιαστική δικαιοσύνη είναι διαφορετική από την κοσμική. Εγώ ρώτησα τη Σύνοδο, θα ξαναβάλουμε ξανά το παιδί στο μαρτύριο; Ζήτησα άμεσα αποφάσεις».

Αφού κλήθηκε, όπως υποστήριξε να υπακούσει στην απόφαση, τότε με δική του πρωτοβουλία απομόνωσε τον ιερέα στη Μονή, καθώς δεν είχε το δικαίωμα της καθαίρεσης.

«Τα τρία χρόνια της αργίας είχαν λήξει, μόνο η Σύνοδος μπορεί με βάση τους κανονισμούς να θέσει ιερέα σε επ’ αόριστον αργία», υπέδειξε ο Ταμασού Ησαίας.

Ισχυρίζεται ακόμη ότι του απαγόρευσε να πηγαίνει στις ενορίες, εκτός από μία φορά που χρειάστηκε να αντικαταστήσει ένα ιερέα που ασθενούσε.

Αφού ρωτήθηκε για το βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται να κρατάει από τον ώμο τον ιερέα κατά την επιστροφή του και την τοποθέτηση του σε Μονατήρι, ο Πανιερώτατος διακαιολόγησε την χειρονομία του, υποστηρίζοντας ότι εκείνη την ώρα ο ιερέας ζαλίστηκε , «γι’ αυτό έβαλα το χέρι μου και του είπα να κρατηθεί, παρακαλώντας τον να τηρήσει τις οδηγίες».

Καταλήγοντας είπε ότι δραττόμενος της ευκαιρίας, με αφορμή τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου θα επαναφέρει το θέμα στη Σύνοδο για να λάβει τις πρωτοβουλίες που δεν είχαν ληφθεί τότε, στη μνήμη της Έλενας.

Παπαδιά σε ΣΙΓΜΑ:Ο άντρας μου είναι αθώος – Τραβούμε σταυρό

Παρέμβαση στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι έκανε η σύζυγος του πάτερ, στο σπίτι των οποίων διέμενε ως ανάδοχη η Έλενα Φραντζή. Η γυναίκα, ενώ αρχικά διατήρησε την ανωνυμία της, ακολούθως ήθελε να αποκαλύψει η ίδια το όνομά της.

Η πρεσβυτέρα του ιερέα έκανε λόγο μέχρι και για δωροδοκία της άτυχης Έλενας, ωστόσο το Sigmalive επιλέγει να μην αναδημοσιεύσει τις εν λόγω αναφορές, τις οποίες μπορείτε ν’ ακούσετε αυτούσιες στο βίντεο.

Η παπαδιά ήθελε αρχικά να εκφράσει ένα «Μεγάλο ευχαριστώ στις κοπέλες του Γραφείου Ευημερίας. Έχω κόρη ορφανή από 9 ετών. Η κοπέλα, όταν μου έφερε την Έλενα Φραντζή μού είπε ότι ήταν σε άλλη οικογένεια. Είπα στην κοπέλα γιατί τρέμουν τα χέρια μωρού; Είχε κάποια οικογενειακά προβλήματα, δεν ήξερα εγώ την οικογένεια.

Η παπαδιά μίλησε για την πρώτη αντίδραση του πάτερ όταν έλαβε το παιδί, την Έλενα δηλαδή, ως ανάδοχος γονιός, “Μου είπε γιατί την έπιασες τη μικρή αυτή; Ο πάτερ την πρώτη μέρα έλειπε από το σπίτι. Όταν ήρθε, ήταν και τα 2 παιδιά. Η Έλενα έτρεξε και έκατσε στα πόδια του πάτερ”, ανέφερε.

Κληθείσα να σχολιάσει την καταδίκη, η παπαδιά ανέφερε ότι «καταδικάστηκε ένας αθώος».

Για το αν αυτή ασκούσε βία στο παιδί, η πρεσβυτέρα ανέφερε «Με ρωτήσατε πόσες φορές ερχόταν η μάμα της και την έπιανε και έτρεμε ολόκληρη; Ο πάτερ Στυλιανός ζητούσε να την φέρουν πίσω (η βιολογική της μητέρα δηλαδή) για να την προστατεύσουν. Είχα και τις δυο κόρες στο σπίτι στον Φαρμακά. Αδίκως καταδικάστηκε ο πάτερ. Ποιοι την πλήρωσαν;», ανέφερε.

«Της έκαναν πλύση.. είμαι αποφασισμένη για το καλό των κορούδων. Ο άντρας μου τράβηξε τον σταυρό του, εγώ τον τραβώ ακόμα. Να μην κατηγορείτε τις κοπέλες του Γραφείου. Η κοπέλα του γραφείου, όταν θα έπαιρνε την Έλενα μού τηλεφωνούσε. Όποτε ερχόταν, με έπιανε να μου το πει».

«Αντί να προσέχει 4χρονη ..προέβαινε σε σιχαμερές πράξεις»

Η παπαδιά ανέφερε, κλείνοντας, ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να φιλοξενηθεί στο στούντιο του Μεσημέρι και Κάτι και να απαντήσει σε όλα όσα της καταλογίζουν.

>>> Η ιστορία της Έλενας Φραντζή που συγκλόνισε την Κύπρο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.