ΑΝΑΛΥΣΗ: Το πιο επικίνδυνο σενάριο για την Κυπριακή ΑΟΖ

Μπορεί το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να άφησε ικανοποιημένη τη Λευκωσία με τις σαφείς υποστηρικτικές αναφορές ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντούτοις ο Ερντογάν δεν φαίνεται προς το παρόν να αλλάζει στάση.

Καλεσμένος στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ, ο Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο ΤΕΠΑΚ, Πάμπος Χρυσοστόμου, υπογράμμισε αυτή τη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι αμέσως μετά τη Βάρνα προέβη και πάλι σε προκλητικές δηλώσεις.

Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο όπου ο Ερντογάν, αποφασίσει να μην παρενοχλήσει ένα ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά να στείλει το δικό του γεωτρύπανο, ο κ. Χρυσοστόμου το χαρακτήρισε ως εξαιρετικά επικίνδυνο.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Αυτό (το σενάριο) είναι πολλαπλάσια χειρότερο από το άλλο. Να το πούμε έτσι, με ένα απλό παράδειγμα. Είναι διαφορετικό ο γείτονας να σε εμποδίζει να πας στο χωράφι σου για να το καλλιεργήσεις και είναι εντελώς διαφορετικό πηγαίνοντας να τον βρεις μέσα να το καλλιεργεί».

Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα, ο κ. Χρυσοστόμου ξεκαθάρισε αρχικώς ότι αυτό θα συνιστά ξεκάθαρα επέκταση της κατοχής στη θάλασσα.

Από εκεί και πέρα, σημειώνει, υπάρχουν δυο τρόποι για να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση. Ο πρώτος είναι η αποτροπή και ο δεύτερος ο εξαναγκασμός και ο τερματισμός της ενέργειας σε περίπτωση που εκδηλωθεί.

Ο δεύτερος τρόπος, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσόστομου, δηλαδή αυτός του εξαναγκασμού και τερματισμού, προϋποθέτει στρατιωτικά μέσα και ισχύ, κάτι που όμως Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει.

Ως εκ τούτου, η Κύπρος, στο επικίνδυνο σενάριο που ο Ερντογάν στείλει γεωτρύπανο στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, θα δράσει μόνο μέσα στο διπλωματικό και νομικό επίπεδο.

Ερντογάν: Δεν θα υποχωρήσουμε από τους υδρογονάνθρακες

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν είναι υπεράνω δικαίου και πρέπει να περιμένουν την απόφαση της δικαιοσύνης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, όπως ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους εν πτήση επιστρέφοντας από τη Βάρνα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες του είπαν “Εσείς είστε μεγάλος Πρόεδρος, διασφαλίστε ότι θα τους αφήσουν ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς” κι εκείνος τους απάντησε “Εγώ δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου”.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στους Τούρκους δημοσιογράφους πως στο θέμα των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα υποχωρήσουν ενώ είπε ακόμη πως η ΕΕ δεν συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος είπε όιτ στη Βάρνα συζήτησαν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και την Ελλάδα. “Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε λεπτομερώς αυτά τα θέματα. Συζητήσαμε την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι συνελήφθηκαν επειδή πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν σε στρατιωτική μας περιοχή. Τους εξηγήσαμε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, τους επισκέπτονται οι οικογένειες και οι προξενικές αρχές. ‘Εσείς είστε μεγάλη χώρα, εσείς είστε μεγάλος Πρόεδρος, διασφαλίστε ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο αυτοί στρατιωτικοί’, είπαν. Κι εγώ τους απάντησα ότι ‘Εγώ δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη, το επεισόδιο είναι σε επίπεδο δικαιοσύνης. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα λάβουν οι δικαστικές αρχές’”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι “ασφαλώς τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο αυτοί που συζητούν σε βάθος το θέμα των δύο στρατιωτικών να μην συζητούν καθόλου το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα στην Τουρκία”.

“Εμείς ασφαλώς δεν διασυνδέουμε τα δύο θέματα. Αλλά εκείνοι που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας είναι ακόμη στην Ελλάδα. Εμείς όταν τους ζητήσαμε δεν μας τους έδωσαν. Αυτοί που δεν βγάζουν άχνα γι αυτό το θέμα λένε ότι πρέπει να αφεθούν αμέσως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για την Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουν από τη στάση τους στο θέμα των υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι και οι Τ/Κ έχουν δικαίωμα με βάση το διεθνές δίκαιο στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα βρεθεί εκεί.

“Και εκείνοι που βρίσκονται στον βορρά και εκείνοι που βρίσκονται στον νότο στο νησί πρέπει να είναι σε ίσο βαθμό συνέταιροι. Αλλά το πρόβλημα του ε/κ τομέα είναι άλλο. Ο ε/κ τομέας λέει ‘εμείς κάνουμε με όποια εταιρεία θέλουμε γεώτρηση’. Εμείς λέμε ‘ο νότος και ο βορράς να συναντηθούν και να αποφασίσουν μαζί σε ποια εταιρεία θα το δώσουν’. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η ΕΕ συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.