Κατατέθηκε ψήφισμα στη Βουλή Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για το όνομα της πΓΔΜ

  • Η ομοσπονδιακή βουλευτής Νέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι απευθύνει χαιρετισμό στο συλλαλητήριο που έγινε στη Νέα Υόρκη για την ονομασία της πΓΔΜ.

Υλοποιώντας τη δέσμευση που έδωσε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε στις 18 Μαρτίου μπροστά από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η ομοσπονδιακή βουλευτής των Δημοκρατικών Κάρολιν Μαλόνι κατέθεσε ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με το όνομα της πΓΔΜ. Η βουλευτής, η οποία είναι ιδρυτικό μέλος του Hellenic Caucus, της κοινοβουλευτικής ομάδας που προωθεί τα ελληνικά θέματα στο Καπιτώλιο, ζητά να διασφαλιστεί το erga omnes ώστε το όνομα που θα αποφασιστεί να έχει εσωτερική αλλά και διεθνή χρήση.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι πολιτικός στόχος τόσο των ΗΠΑ όσο και των Ηνωμένων Εθνών είναι να βρεθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα.

Η ομοσπονδιακή βουλευτής της Νέας Υόρκης ζητά και την επαναβεβαίωση του κεκτημένου του Βουκουρεστίου, το οποίο προβλέπει πως η επίτευξη λύσης αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Εδώ και καιρό υποστηρίζω ότι πρέπει να υπάρξει ένα μόνιμο όνομα που θα σέβεται τη σημασία που έχει η Μακεδονία για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι υπάρχει μια πίεση για να τεθεί το ζήτημα σε ένα ψήφισμα το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει», σημείωσε η Κάρολιν Μαλόνι.

Εάν το ψήφισμα εγκριθεί από τους βουλευτές τότε το αμερικανικό Κογκρέσο θα έχει επικυρώσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Η ομοσπονδιακή βουλευτής υπενθυμίζει ότι υπάρχει ήδη ψήφισμα που προτρέπει την πΓΔΜ να απέχει από εχθρικές δραστηριότητες και να σταματήσει τις ενέργειες που παραβιάζουν την ενδιάμεση συμφωνία με τη Ελλάδα.

pontos-news.gr/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.