Τ. Κουίκ: Το Brexit δεν πρόκειται να επηρεάσει τις καλές σχέσεις Ελλάδας-Μ. Βρετανίας

Brexit, the rights of Greeks residing in Britain and the cost of fees for Greek students at UK universities dominated a meeting between Deputy Foreign Minister Terens Quick and Lord Callanan, Minister of State at the Department for Exiting the European Union, held in Downing Street on Tuesday.

Το Brexit, με έμφαση τα δικαιώματα των Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και το θέμα του κόστους των σπουδών των Ελλήνων που σπουδάζουν σε αγγλικά πανεπιστήμια, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης στην Downing Street του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με τον αρμόδιο υφυπουργό λόρδο Μάρτιν Κάλαναν.

«Ο ίδιος με διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει για τους Έλληνες το υφιστάμενο καθεστώς για όλη τη μεταβατική περίοδο, όπως και το καθεστώς των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, αλλά δεν ήταν σε θέση να μου καθορίσει τη μετά-Brexit κατάσταση, δεδομένου ότι ακόμα μελετά τις παραμέτρους η βρετανική κυβέρνηση. Πάντως με διαβεβαίωσε ότι η οποιαδήποτε τελική κατάληξη του Brexit, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεάσει τις παραδοσιακά καλές διπλωματικές, πολιτικές και φιλικές σχέσεις των δύο χωρών» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κουίκ.

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο βρετανικό Κοινοβούλιο και με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος και πρόεδρο της Ελληνοβρετανικής Διακομματικής Ομάδας Φιλίας του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου Αλμπέρτο Κόστα. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κουίκ συζήτησε μαζί με τον κ. Κόστα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, κυρίως της εξωτερικής πολιτικής της. «Του ανέλυσα το ρόλο της Ελλάδας, ο οποίος είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, και του εξήγησα τα θετικά αποτελέσματα που έχει η πολιτική των συνεργασιών με εταίρο την Κύπρο, τόσο με Ισραήλ όσο με την Αίγυπτο ή τον Λίβανο, και βεβαίως για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του υπουργού Νίκου Κοτζιά, σε τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις με χώρες των Βαλκανίων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κουίκ για τη συνάντηση.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, ο κ. Κουίκ είπε στον κ. Κόστα ότι «είναι βούληση της Ελλάδας να βρεθεί επιτελούς μία λύση μετά από 25 χρόνια, αλλά αυτό εξαρτάται και από τη διάθεση των Σκοπίων να αποδεχθούν απαραίτητες προϋποθέσεις, μία από τις οποίες είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους στα θέματα αλυτρωτισμού».

Τέλος, ο υφυπουργός έθεσε και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είναι κρατούμενοι στην Αδριανούπολη, «όμηροι καταστάσεων και νοοτροπιών της Άγκυρας» όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόστα διαβεβαίωσε τον κ. Κουίκ ότι για όλα αυτά που συζητήσανε θα ενημερώσει άμεσα τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, τον «παρακάλεσε να μεταβιβάσει στον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, την επιθυμία του να επισκεφτούν το Westminster μέλη της Ελληνο-Βρετανικής Επιτροπής Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει καταληκτικά στην ανακοίνωσή του ότι «ο κ. Κόστα έχει ρίζες από τη Magna Graecia, και είναι παντρεμένος με Ελληνίδα από τα Ψαχνά της Εύβοιας, και άριστος γνώστης των θεμάτων της Ελλάδας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.