Συνδρομητική TV σε όλη την Ευρώπη από 1η Απριλίου

Σε ισχύ τίθεται από αύριο Κυριακή 1η Απριλίου ο κανονισμός της Ε.Ε. μέσω του οποίου «ανοίγει» η συνδρομητική τηλεόραση και μπορεί να μεταφερθεί από μια χώρα της Ε.Ε. σε άλλη, όταν ο συνδρομητής κατεβαίνει εκεί για σπουδές, δουλειά ή διακοπές.

Συγκεκριμένα, με κοινή τους δήλωση, ο Άντρους Άνσιπ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επίτροπος Μαρίγια Γκαμπριέλ, ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ιβάιλο Μοσκόβσκι, καθώς και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάβελ Σβόμποντα και Ζαν-Μαρί Καβαντά ανακοίνωσαν ότι από αύριο 1η Απριλίου, όπου και αν ταξιδεύετε στην ΕΕ, δεν θα αναγκάζεστε πλέον να χάνετε τις αγαπημένες σας ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μεταδόσεις αθλητικών αγώνων, βιντεοπαιγνίδια ή ηλεκτρονικά βιβλία, στα οποία είστε συνδρομητές στη χώρα σας. Οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν για τις υπηρεσίες επί πληρωμή, αλλά μπορούν επίσης να εφαρμοστούν και από τους παρόχους ελεύθερου περιεχομένου. Οι πάροχοι επιγραμμικού περιεχομένου θα μπορούν ακόμη να κάνουν χρήση των νέων κανόνων, επειδή δεν θα χρειάζεται πλέον να αποκτούν άδειες για τις χώρες στις οποίες ταξιδεύουν οι συνδρομητές τους.

Ταυτόχρονα, ανοίγει και ο δρόμος, για να μπορούν οι συνδρομητές τηλεοπτικού περιεχομένου της Κύπρου, (Cytavision, Primetel, MTN, Cablenet, Nova, ΚΟΠ tv κ.τ.λ.), να βλέπουν το ίδιο περιεχόμενο, όπως αθλητικούς αγώνες, ενόσω βρίσκονται για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα –αλλά προσωρινά– σε άλλη χώρα μέλος της Ε.Ε. με τους ίδιους όρους.

Αυτό ισχύει από αύριο Κυριακή 1η Απριλίου για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, που έχουν τέτοιες συνδρομές στη χώρα που κατοικούν μόνιμα, για να βλέπουν το ίδιο περιεχόμενο όταν βρίσκονται σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Λερναία Ύδρα» τα πειρατικά κανάλια

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει ότι οι πολίτες της ΕΕ με συνδρομές σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές –μέσω των πρωτοκόλλων του ίντερνετ- θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο όταν βρίσκονται προσωρινά σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ.

Ουσιαστικά αίρεται σειρά περιορισμών που ισχύουν σήμερα, λόγω κυρίως πνευματικών ή άλλων δικαιωμάτων, είτε πρόκειται για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, είτε για διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεις (π.χ. τα Oscar), είτε αθλητικά γεγονότα (π.χ. Formula1, Champions League κ.τ.λ.).

Μέχρι τώρα οι πολίτες της ΕΕ, που επισκέπτονταν κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες διαδικτυακού περιεχομένου, για τις οποίες έχουν καταβάλει συνδρομή στη χώρα τους. Τέτοιο περιεχόμενο είναι οι ταινίες, οι τηλεοπτικές σειρές, η μουσική, τα παιγνίδια και τα αθλητικά γεγονότα.

Από την Κυριακή, οι περιορισμοί αυτοί ουσιαστικά θα εξαλειφθούν, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτού του είδους το διαδικτυακό περιεχόμενο όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ για διακοπές, σπουδές ή επιχειρηματικούς σκοπούς.

Περισσότερα ανοίγματα και για την αγορά της

Ο κανονισμός επιτρέπει σε όσους παρόχους μπορούν, να προσφέρουν τις νέες δυνατότητες, αμέσως ή μόλις είναι έτοιμοι, αλλά το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.

Οι νέοι κανόνες ανταποκρίνονται άμεσα σε νέα συμπεριφορά και σε νέες συνήθειες των Ευρωπαίων πολιτών που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. Για παράδειγμα, οι καταναλωτικές δαπάνες για συνδρομητικές υπηρεσίες βίντεο αυξήθηκαν κατά 113% ετησίως μεταξύ του 2010 και του 2014 και ο αριθμός των χρηστών κατά 56% μεταξύ του 2014 και του 2015. Εκτιμάται επίσης ότι τουλάχιστον 29 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή το 5,7% των καταναλωτών της ΕΕ, θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της διασυνοριακής φορητότητας, και ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί αισθητά στο μέλλον σε 72 εκατομμύρια άτομα έως το 2020.

Επιπλέον, σχεδόν το 60% των νέων Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις συνδρομές τους στα ταξίδια τους αποτελεί σημαντικό παράγοντα όταν επιλέγουν να γίνουν συνδρομητές σε επιγραμμικές υπηρεσίες. Η μετατροπή της φορητότητας σε πραγματικότητα ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή και, συγχρόνως, θα βοηθήσει τους παρόχους υπηρεσιών να αυξήσουν τον αριθμό των συνδρομητών τους.

Αίρονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί

Ο νέος κανονισμός αφορά μόνο υπηρεσίες που βασίζονται σε συνδρομές μέσω διαδικτύου, όπως είναι σε διεθνές επίπεδο το Netflix, το HBO Go, το Amazon Prime, το Spotify, το Deezer κ.ά. Ταυτόχρονα, οι πάροχοι δωρεάν υπηρεσιών έχουν τη δυνατότητα να καταστήσουν το περιεχόμενο που προσφέρουν προσβάσιμο σε όλη την ΕΕ, χωρίς πρόσθετο κόστος για τον χρήστη.

Για παράδειγμα, οι συνδρομητές τηλεοπτικού περιεχομένου της Κύπρου, που παρέχεται μέσω ίντερνετ με ειδικό αποκωδικοποιητή, δεν μπορούν με τον ίδιο αποκωδικοποιητή να το βλέπουν ενώ βρίσκονται σε άλλη χώρα της Ε.Ε. λόγω γεωγραφικών περιορισμών που τίθενται στη βάση της διεύθυνσης του ίντερνετ που γίνεται η λήψη του περιεχομένου (διεύθυνση IP). Το ίδιο θα ισχύει -για παράδειγμα- και για ένα μόνιμο κάτοικο Βρετανίας που διαμένει ένα χρονικό διάστημα στην Κύπρο, αφού θα μπορεί να μεταφέρει εδώ τη συνδρομή του σε ανάλογο ιντερνετικό τηλεοπτικό πακέτο.

Οι περιορισμοί αυτοί αίρονται. Οι πάροχοι έχουν όμως τη δυνατότητα να ελέγχουν τόσο αν ο πελάτης που αποκτά τέτοια δυνατότητα είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας που έχει τη συνδρομή -μέσω λογαριασμών ηλεκτρισμού, τηλεφώνου, φόρων κ.τ.λ– όσο και το σημείο στην άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που χρησιμοποιεί την υπηρεσία αυτή.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει επίσης ότι ο πάροχος υπηρεσιών επιτρέπει στους συνδρομητές του να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του μέσα από το κράτος-μέλος προσωρινής παραμονής τους, παρέχοντάς τους πρόσβαση με τον ίδιο τρόπο με εκείνον που ισχύει στο κράτος-μέλος διαμονής τους. Τυχόν επέμβαση του παρόχου υπηρεσιών με την οποία εμποδίζεται ο συνδρομητής να αποκτήσει πρόσβαση ή να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία ενώ βρίσκεται προσωρινά σε ένα κράτος-μέλος, όπως, για παράδειγμα, περιορισμοί στις λειτουργικές δυνατότητες της υπηρεσίας ή στην ποιότητα προσφοράς της, θεωρείται καταστρατήγηση της υποχρέωσης να επιτρέπεται η διασυνοριακή φορητότητα των υπηρεσιών επιγραμμικού περιεχομένου.

Να σημειωθεί ότι με τον νέο Κανονισμό γίνονται και οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να μη θεωρείται παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, όταν ο συνδρομητής του παρόχου που έχει τα δικαιώματα για συγκεκριμένη χώρα βλέπει μέσω αυτού το περιεχόμενο στην άλλη χώρα-μέλος. Υπάρχουν προβλέψεις προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να επιτρέπεται στους κατόχους δικαιωμάτων να μη χρειάζεται να επαναδιαπραγματευθούν τις υφιστάμενες συμβάσεις χορήγησης άδειας εκμετάλλευσης που έχουν συνάψει, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παροχή της διασυνοριακής φορητότητας των υπηρεσιών από τους παρόχους.

Επίσης, προβλέπεται ότι οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να μπορούν να προσφέρουν τη φορητότητα αυτή για το σύνολο του τηλεοπτικού περιεχομένου που προσφέρουν, δηλαδή του πακέτου που είναι συνδρομητές.

Σημαντική, με βάση τις εξελίξεις και στην Κύπρο, είναι η υποχρέωση του παρόχου να προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες που παρέχει και στη χώρα του, όπως για παράδειγμα οι νέες στο νησί μας υπηρεσίες, με τις οποίες μπορεί ο συνδρομητής να βλέπει ένα κανάλι στην τηλεόρασή του και άλλο στο τάμπλετ του.

Πέτρος Θεοχαρίδης  “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.