Υπ. Παιδείας: Σύμβολο ηρωισμού και ηθικού μεγαλείου ο απελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ


Αντλούμε διδάγματα από τους αγώνες των ηρώων του απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ για να συνεχίσουμε τον δικό μας αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, που να διασφαλίζει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την επανένωση του τόπου μας, σημειώνει o Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης.

Σε μήνυμα του για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, ο Υπουργός αναφέρει ότι «το έπος του απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ έγραψε λαμπρές σελίδες στη σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου και αποτέλεσε σύμβολο ηρωισμού και ηθικού μεγαλείου».

«Ξημερώματα της 1ης Απριλίου, οι πρώτες εκρήξεις που ακούστηκαν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η διαμαρτυρία του αγνού και απλού κόσμου του νησιού μας εναντία στην άρνηση, στην αδικία και στην περιφρόνηση των Βρετανών αποικιοκρατών να αποδώσουν δικαιοσύνη. Οι προκηρύξεις των αγωνιστών διαλαλούσαν σε όλο τον κόσμο την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ και την προσπάθεια για διεκδίκηση του αιτήματος των Ελλήνων της Κύπρου για Ελευθερία», σημειώνει.

Όπως αναφέρει, «με πολιτικό ηγέτη τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και με στρατιωτικό αρχηγό, τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή, γράφτηκε το «μαρτυρικό» αλλά συνάμα το αξιοθαύμαστο «ηρωικό» έπος του 55’-59’. Το βαρύ φορτίο της εθνικής αποστολής ανέλαβαν νεαροί αγωνιστές, έφηβοι μαθητές, φλογισμένοι ιερείς, δάσκαλοι, γυναίκες, ηλικιωμένοι ακόμα και μικρά παιδιά, αποδεικνύοντας πως η ζωή καταξιώνεται μόνο σε συνθήκες ελευθερίας. Παραδείγματα απαράμιλλου θάρρους, αυτοθυσίας και προσφοράς στην πατρίδα καταγράφονται το ένα μετά το άλλο».

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει στο μήνυμα του ότι «ο Γρηγόρης Αυξεντίου με την αδιαμφισβήτητη θυσία του, επέλεξε συνειδητά να γίνει ολοκαύτωμα, υπηρετώντας με πίστη τις μεγάλες, οικουμενικές, πανανθρώπινες αξίες. Ο Κυριάκος Μάτσης, επιβεβαίωσε έμπρακτα, ότι ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής».

«Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι, μαχητές του αχυρώνα του Λιοπετρίου, αρνούμενοι να παραδοθούν, νίκησαν τον φόβο του θανάτου. Οι εννιά απαγχονισθέντες, με τελευταίο τον μαθητή και ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, προχώρησαν χωρίς να δειλιάσουν, αγέρωχοι μπροστά στην αγχόνη, ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και με την ψυχή τους πλημμυρισμένη με το όραμα της Ελευθερίας», πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνει, «έχουν περάσει εξήντα τρία χρόνια από την έναρξη του έπους του 55’-59’ και μεγάλο μέρος της πατρίδας μας εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα υπό το βάρος της τουρκικής κατοχής, ενώ η κοινωνία μας έχει μεγάλη ανάγκη από πρότυπα ήθους και αρετής».

«Η επέτειος της 1ης Απριλίου 1955 αποτελεί ένα ελεύθερο και ανοικτό σχολείο της ιστορίας για όλους μας. Δάσκαλοι στο σχολείο αυτό είναι οι ίδιοι οι ήρωές μας, οι οποίοι παρά τα πενιχρά μέσα που διέθεταν αναμετρήθηκαν με τον πανίσχυρο κατακτητή, επιδεικνύοντας αγνό πατριωτισμό, αυταπάρνηση, αγωνιστικότητα και πίστη στις εθνικές αξίες και στα ιδανικά της φυλής μας», προσθέτει.

«Αντλούμε λοιπόν διδάγματα από τους αγώνες τους για να συνεχίσουμε τον δικό μας αγώνα, επιδιώκοντας μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, που να διασφαλίζει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την επανένωση του τόπου μας», καταλήγει ο Υπουργός στο μήνυμα του.

ΚΥΠΕ

One thought on “Υπ. Παιδείας: Σύμβολο ηρωισμού και ηθικού μεγαλείου ο απελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.