Καμπάνια για διάσωση του κυπριακού γαϊδουριού [του ζώου όχι του πολιτικού]

Παμπάφιες διαστάσεις προσλαμβάνει η προσπάθεια των εθελοντών του «Καταφυγίου του Γαϊδουριού» για να σώσουν και να φροντίσουν το υπό εξαφάνιση κυπριακό γαϊδούρι.

Μετά τις πρόσφατες επισκέψεις των μελών του οργανισμού σε κοινότητες της επαρχίας Πάφου όπου φρόντισαν τα υπάρχοντα γαϊδουράκια, ολοένα και περισσότερα άτομα, αλλά και κοινοτικές Αρχές έρχονται σε επαφή με το Καταφύγιο αναφέροντας την ύπαρξη των ζώων αυτών και στις περιοχές τους και ζητώντας την παρέμβαση των ανθρώπων του οργανισμού για την προστασία και φροντίδα τους.

Η καμπάνια καλύπτει πλέον σχεδόν όλη την επαρχία Πάφου, με τα άτομα από το Καταφύγιο του Γαϊδουριού, να επισκέπτονται τις κοινότητες της Πάφου, αλλά και ανά την Κύπρο, με σκοπό τη φροντίδα όσων ζώων έχουν απομείνει. Και αυτό, αφού ο αριθμός των γαϊδουριών έχει περιοριστεί επικίνδυνα, δεδομένου ότι και οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες στην Κυπριακή ύπαιθρο, έχουν επίσης περιοριστεί.

Το γαϊδούρι το οποίο αποτελούσε παλαιότερα το όχημα μεταφοράς των ιδίων των αγροτών προς τους αγρούς, αλλά και των γεωργικών τους εργαλείων και των προϊόντων που παρήγαγαν, εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα πολύ λίγα γαϊδουράκια να αριθμούν ανά την Κύπρο.

Η καμπάνια της ομάδας του Καταφυγίου άρχισε από κοινότητες της επαρχίας Πάφου, ανάμεσα στις οποίες η Γιόλου, η Λάσα και το Στρουμπί και συνεχίζεται με στόχο την περιποίηση των εναπομείναντων γαϊδουριών, όπως τη φροντίδα των νυχιών τους, ώστε να μην ενοχλούνται στο περπάτημα, καθώς και με τον καθαρισμό των δοντιών τους.

Ντόρα Χριστοδούλου “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.