Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακατεύουν την τράπουλα

Η στροφή της Άγκυρας προς τη Μόσχα και οι εναγκαλισμοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ηγέτη του Ιράν δεν ήταν εικόνες που πέρασαν απαρατήρητες από την Ουάσινγκτον. Θεωρούν πως η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συρία (χωρίς βεβαίως να μπαίνει κάτω συγκεκριμένη ημερομηνία) έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν να επιχειρήσουν μια «ανίερη συμμαχία» ελέγχου της κατάστασης στη Συρία.

Γι’ αυτό και η Ουάσινγκτον επανεκτιμώντας την όλη κατάσταση προβαίνει σε κινήσεις που απαντούν πρωτίστως στους τουρκορωσικούς σχεδιασμούς και ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η εδώ επίσκεψη του υφυπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και οι συνομιλίες που θα έχει Κύπριους αξιωματούχους στη Λευκωσία μόνο τυχαίο γεγονός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αν πάει κάποιος λίγα χρόνια πίσω ανάλογες επισκέψεις στην περιοχή περιλάμβαναν όλους πλην την Κύπρο και ούτε είχαν τη διάθεση οι Αμερικανοί να διαβουλευθούν για θέματα άμυνας με την Κύπρο.

Όπως έχει ανακοινωθεί ο βοηθός υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Τόμας Γκόφους, θα συζητήσει διμερή και περιφερειακά θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο, ο κ. Γκόφους θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη και άλλους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα ασφάλειας, καθώς και με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και Βρετανούς αξιωματούχους.

Ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Άμυνας θα συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται διμερή και περιφερειακά θέματα ασφάλειας, στο πλαίσιο επίσκεψης γνωριμίας, η οποία περιλαμβάνει και άλλους σταθμούς στην περιοχή, καταλήγει η ανακοίνωση.

Το γεγονός ότι ο Τ.Γκόφους θα συζητήσει τόσο με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και με τα Ηνωμένα Έθνη και τους Βρετανούς είναι εμφανές ότι οι Αμερικανοί επιζητούν – κατ’ αυτό τον επίσημο τρόπο να ενημερωθούν για την αμυντική κατάσταση στο νησί. Ας μην ξεχνάμε ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο θεωρούνται προκεχωριμένο φυλάκιο των Αμερικανοβρετανών στην περιοχή.

Η επίσκεψη αυτή τη δεδομένη στιγμή που πραγματοποιείται και με τη συγκεκριμένη ατζέντα που έχει αποτελεί ένδειξη της αναβάθμισης των σχέσεων της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το πώς οι Αμερικανοί προσεγγίζουν πλέον τη Λευκωσία με όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

Στέλνουν σαφές μήνυμα κυρίως προς την κατεύθυνση της Άγκυρας ότι τα όποια παίγνια και κινήσεις προβαίνει η ίδια με τους Ρώσους δεν περνούν απαρατήρητα στην Ουάσινγκτον. Και θα αναζητήσουν νέες συμμαχίες και συνεργασίες ή θα προβούν σε αναβάθμιση υφιστάμενων συμμαχιών. Γιατί η Ανατολική Μεσόγειος ήταν και παραμένει ιδιαίτερης σημασίας περιοχή για τους Αμερικανούς και τα συμφέροντά τους.

Κινήσεις έγιναν προς τη Μόσχα

Κατά το πρόσφατο ταξίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα υπήρξε η απορία κατά πόσο στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο πλαίσιο των περιφερειακών ζητημάτων τέθηκε και το Κυπριακό.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από ρωσικής πλευράς στο κατά πόσο τέθηκε ή όχι το Κυπριακό, γεγονός που δείχνει πως το πιο πιθανό είναι να μην έγινε κάποια νύξη.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έγιναν κινήσεις από κυπριακής πλευράς προς τη Ρωσία ώστε να θέσει το Κυπριακό κατά τις συναντήσεις Πούτιν-Ερντογάν.

Ο ίδιος ο ΠτΔ στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο τον περασμένο Οκτώβρη είχε ζητήσει από τον Βλ. Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του με σκοπό να αλλάξει η προσέγγιση της Τουρκίας.

Αλλά και στο μεσοδιάστημα είχαν γίνει κινήσεις προς τη ρωσική πλευρά από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ανδρέας Πιμπίσιης  “Φ”

One thought on “Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακατεύουν την τράπουλα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.