Οι ταυτότητες, τα διαβατήρια και οι υποχρεώσεις των Τουρκοκυπρίων

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ αιτήσεις για πολιτογράφηση στην Κυπριακή Δημοκρατία εκκρεμούν ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών από πολίτες που δηλώνουν ότι έχουν τουρκοκυπριακή καταγωγή. 

Σύμφωνα με έρευνα του «Φ», το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Αρχές είναι η αδυναμία τους να επαληθεύσουν τα στοιχεία που τους υποβάλλονται ως δικαιολογητικά για πολιτογράφηση. Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα, αναπτύσσεται μια πρωτοβουλία που επιδιώκει να έχουν δικαίωμα απόκτησης ταυτοτήτων/διαβατηρίων παιδιά από μικτούς γάμους Τουρκοκυπρίων με εποίκους. Ένα ζήτημα αρκούντως προβληματικό. 

Αυτή είναι η μία διάσταση του θέματος. Η άλλη είναι εκείνη που αφορά τα στοιχεία για τους κατόχους κυπριακών ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φιλελεύθερος», οι Τουρκοκύπριοι που κατέχουν ταυτότητα και διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέρχονται στις 80.664. Μόνο ταυτότητα απέκτησαν 110.734 και μόνο διαβατήριο 83.950. Όλοι αυτοί αξιοποιούν στο έπακρο το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, αποκτώντας επίσημα έγγραφα του κράτους, επωφελούνται. 

Οζγκιουργκιούν, Ντεκτάς

Μεταξύ αυτών και αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, εργολαβικά και συστηματικά υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία. 

ΟΙ Τουρκοκύπριοι (και όχι οι έποικοι ή τα παιδιά αυτών) είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και δικαιωματικά είναι κάτοχοι ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Η ιδιότητα του πολίτη, η αξιοποίηση των ωφελημάτων δημιουργούν και υποχρεώσεις. Αυτό είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο. Είναι προφανείς οι λόγοι που οδήγησαν τους Τουρκοκύπριους να απευθυνθούν προς τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την έρευνα του «Φ», τα πρώτα 30 χρόνια μετά την εισβολή οι αιτήσεις Τουρκοκυπρίων για πολιτογράφηση στην Κυπριακή Δημοκρατία ήταν περιορισμένες. Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003 αλλά κυρίως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έναν χρόνο μετά άλλαξαν τα δεδομένα.

ΕΙΝΑΙ άποψή μας πως δεν είναι σωστό οι συμπατριώτες μας οι Τουρκοκύπριοι να το παίζουν διπλοπόρτι. Κοντολογίς, από τη μια, να επιδιώκουν και να εξασφαλίζουν ταυτότητες και διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και, από την άλλη, να μην αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Κι αυτό να το λένε και να το δείχνουν με πράξεις και ενέργειες. Θα πρέπει να αποφασίσουν και να είναι και δεοντολογικά σωστοί έναντι όλων. Θέλουν να αξιοποιούν το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχουν όλα εκείνα τα οφέλη που απορρέουν από την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Αν αυτό θέλουν, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη… θαλπωρή της Τουρκίας. Δεν μπορούν να έχουν και τα οφέλη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την «ασφάλεια» της Τουρκίας. Πρέπει να επιλέξουν και να δράσουν ανάλογα.

ΕΜΕΙΣ τους θεωρούμε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά και οι ίδιοι πρέπει να το αποδείξουν εμπράκτως. Να κρατούν και τα δυο σχοινιά, αυτό δεν γίνεται. Είναι ανειλικρινές και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και να συμπεριφερθούν ανάλογα. Συνεπώς η μπάλα είναι στα δικά τους πόδια και πρέπει να αποφασίσουν πώς θα τη διαχειριστούν. Από τις επιλογές τους θα κριθεί κατά πόσο υπάρχει ή όχι κοινό μέλλον. Εμείς, πάντως, θέλουμε κοινό μέλλον. Αυτοί;

One thought on “Οι ταυτότητες, τα διαβατήρια και οι υποχρεώσεις των Τουρκοκυπρίων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.