Το ΓΕΣ επιβεβαιώνει το επεισόδιο στη Ρω με το τουρκικό ελικόπτερο-Αμεση αντίδραση του στρατού

«Στις 22.28 αρχιφύλακας του φυλακίου στη Ρω αντιλήφθηκε θόρυβο ερχόμενο από ανατολικά προς τα δυτικά και, αφού ενημέρωσε, πήρε εντολή να ρίξει προειδοποιητικά τροχιοδεικτικά πυρά σε ασφαλή κατεύθυνση. Αφού έριξε για μερικά λεπτά, το ελικόπτερο αποχώρησε».

Με αυτά τα λόγια, στέλεχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού περιέγραψε το χθεσινοβραδινό επεισόδιο στη νήσο Ρω. Είχε προηγηθεί η πληροφορία ότι τουρκικό ελικόπτερο, ενδεχομένως της Ακτοφυλακής, πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από το ακριτικό νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων του Πενταγώνου, το ελικόπτερο φέρεται να μην είχε παραβιάσει το ελληνικό FIR. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και ανώτερη πηγή του ΓΕΕΘΑ. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως η αντίδραση του ελληνικού φυλακίου επί της νήσου Ρω υλοποιήθηκε βάσει των προβλεπομένων κανόνων εμπλοκής και βεβαίως έπειτα από άνωθεν εντολή.

Προκύπτει, ωστόσο, το εξής: το ελικόπτερο δεν αναγνωρίστηκε ασφαλώς λόγω και του σκότους και η ακαριαία αντίδραση οφείλεται στον ήχο, για αυτόν τον λόγο και τα τροχιοδεικτικά πυρά εβλήθησαν προς ασφαλή κατεύθυνση, δηλαδή όχι επί του στόχου. Συμπεραίνεται πως οι παραμεθόριες μονάδες έχουν λάβει σαφείς εντολές που περιγράφονται από κανόνες εμπλοκής στο πλαίσιο του καθεστώτος υψηλής ετοιμότητας στο οποίο βρίσκονται την τελευταία περίοδο.

Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

>>> Επεισόδιο με χαμηλή πτήση τουρκικού ελικοπτέρου στη Ρω

3 thoughts on “Το ΓΕΣ επιβεβαιώνει το επεισόδιο στη Ρω με το τουρκικό ελικόπτερο-Αμεση αντίδραση του στρατού

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.