Πού είστε επιτέλους άνθρωποι; Δεν βλέπετε τον όλεθρο;

Γράφει ο Γιώργος Καλλινίκου

Πώς σκοτείνιασε έτσι η γειτονιά μας; Πόσα χρόνια κρατάει αυτή η καταιγίδα; Πόσα μαύρα σύννεφα να στοιβαχτούν ακόμη; Επτά ολόκληρα χρόνια κρύβουν τον ήλιο. Έπαψε να ανατέλλει σ’ αυτή την γειτονιά. Λες και παραδέχτηκε ήττα. Αποδέχτηκε ότι τα σύννεφα του πολέμου είναι ισχυρότερα. Και αυτή η οσμή. Του θανάτου. Πόσα χρόνια να απλώνεται σ’ αυτή την γειτονιά; Ολοένα και πιο πυκνή. Ολοένα και πιο αποπνικτική.

Και δεν είναι μόνο τα στοιχεία της φύσης. Είναι και τα διάφορα αγρίμια που εγκαταστάθηκαν στην ίδια γειτονιά. Λύκοι, ύαινες, λιοντάρια, τίγρεις… Όσο περισσότερο ξαπλώνεται η οσμή του θανάτου, τόσο περισσότερα αγρίμια μαζεύονται. Όλα με το ίδιο χαρακτηριστικό. Λυσσαλέα. Διψούν για αίμα. Τι ειρωνεία όμως. Δεν επιζητούν αγρίμια το αίμα αγριμιών. Χορταίνουν με το αίμα αθώων. Ανήμπορων να αντιδράσουν. Άτυχων οι οποίοι έτυχε να βρεθούν στο πεδίο της ζούγκλας, όπως έχουν μετατρέψει την συγκεκριμένη γειτονιά τα αγρίμια.

Επτά ολόκληρα χρόνια συνεχίζουν να καταγράφονται αριθμοί που κόβουν την ανάσα. Που σκορπάνε φόβο. Ολοένα και μεγαλύτεροι. Κοντά στις 400.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσα τους, 19.811 παιδιά (μέχρι την περασμένη Δευτέρα). Παιδιά! Η ευκολότερη λεία στα αιμοβόρα δόντια των αγριμιών. Και η αθωότερη! Και η τραγικότερη βεβαίως! Κοντά στα 6 εκατομμύρια οι πρόσφυγες. Περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη βοήθειας και προστασίας. Το 69% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Και οι εγκληματίες της γης; Συνεχίζουν να γράφουν σενάρια τραγωδίας. Εξοντώνοντας έναν ολόκληρο λαό. Ερημώνοντας μιαν ολόκληρη χώρα. Αυτοί είναι τα αγρίμια. Αυτοί είναι που με λυσσώδη μανία διψούν για αίμα. Φοράνε κοστούμια και γραβάτες για να κρύβουν το άγριο τρίχωμα τους. Τα μυτερά νύχια τους. Τα κοφτερά δόντια τους. Φοράνε και ανθρώπινα προσωπεία για να κρύβουν τα αιμοδιψή πρόσωπά τους. Στο βωμό των γεωστρατηγικών συμφερόντων τους, κατρακυλούν την ανθρωπότητα στα υπόγεια του Άδη. Χωρίς την παραμικρή αισχύνη.

Όσο επεκτείνεται ο όλεθρος που σκορπούν οι πανίσχυροι εγκληματίες του πλανήτη τόσο περισσότερο αδίστακτοι γίνονται. Τόσο περισσότερο αίμα αναζητούν. Και τα σύννεφα έγιναν πια κατάμαυρα. Καλύπτουν ήδη και πολλές άλλες γειτονιές που συνορεύουν. Ο τρόμος μεγαλώνει. Η απειλή για γενίκευση του πολέμου είναι εξόφθαλμη. Κρέμεται από μια κλωστή. Τα αγρίμια της Δύσης επιζητούν αφορμή για γενική επίθεση. Επαναλαμβανόμενο σενάριο εδώ και δεκαετίες. Όπου στήνουν ζούγκλα, βρίσκουν και μια αφορμή για εισβολή. Τώρα πιάστηκαν από τα χημικά όπλα. Σφάζονται με τα αγρίμια της Ανατολής για την ευθύνη. Δίνουν ρεσιτάλ υποκρισίας στο «θέατρο Γκουτέρες».

Δύση – Ανατολή. Αλήθεια τι τραγικό. Όροι οι οποίοι σχετίζονται με φαινόμενα της φύσης που συνδέονται με τη ζωή, πρωταγωνιστούν στην τραγωδία του θανάτου! Ο τρόμος ξαπλώνεται σε όλες τις γειτονιές όλης της περιοχής. Μέχρι χθες η ανθρωπότητα κώφευε στο εκκωφαντικό θόρυβο των βομβών. Έκλεινε τα μάτια στις εικόνες του ολέθρου. Δεν έφτανε στην όσφρησή της η οσμή του θανάτου. Η τραγική γειτονιά βρισκόταν μακριά. Τώρα βλέπει τα μαύρα σύννεφα να ξαπλώνονται. Τώρα ανησυχεί. Ανεπαίσθητα όμως ακόμη.

Συνεχίζει, απλώς, να παρακολουθεί. Δεν έχει ακόμη αντιληφθεί ότι η ανταλλαγή απειλών μεταξύ των αγριμιών Δύσης και Ανατολής έφτασε σε σημείο εκρηκτικό. Ότι η παράταξη των στρατών τους βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Ότι το ψυχροπολεμικό κλίμα έχει κορυφωθεί. Ότι μια σπίθα είναι πια αρκετή για να μετατραπεί ο πλανήτης σε κόλαση.

Πού είστε άνθρωποι; Πότε θα αφυπνιστείτε; Πότε θα βγείτε στους δρόμους; Χιλιάδες. Εκατομμύρια. Σε όλες τις χώρες. Σε όλες τις γειτονιές; Πότε θα προλάβετε τον αφανισμό; Πότε θα προσπαθήσετε να σταματήσετε τους εγκληματίες ηγέτες; Πότε θα ζωντανέψετε το περιστέρι της ειρήνης; Αναλογιστείτε τι έλεγε ο Αϊνστάιν έναν αιώνα προηγουμένως. Ως ανθρωπιστής και οραματιστής: «Δεν είμαι μόνο ειρηνιστής είμαι και μαχητικός ειρηνιστής. Είμαι πρόθυμος να πολεμήσω για την ειρήνη. Τίποτα δεν θα κάνει τον πόλεμο να πάψει να υπάρχει, εκτός από τους ανθρώπους τους ίδιους που θα αρνηθούν να πολεμήσουν». Ως επιστημονική ιδιοφυία προέβλεψε: «Δεν γνωρίζω με τι είδους όπλα θα γίνει ο τρίτος παγκόσμιος, αλλά ο τέταρτος παγκόσμιος θα γίνει με πέτρες και ξύλα».

Πού είστε επιτέλους άνθρωποι;

Υ.Γ: Σ’ αυτό το θέατρο του παραλόγου έχει και η Κύπρος τους κομπάρσους της, που παίζουν τον κωμικοτραγικό τους ρόλο, με εντελώς ατάλαντο τρόπο. Διότι ακούγοντας τον Προδρόμου να λέει ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις. Διότι ο αφιλότιμος το λέει την ώρα που η πρωθυπουργός της Βρετανίας σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τις Βάσεις στην Κύπρο. Οι Βάσεις είναι Βάσεις, μας λέει, ο Προδρόμου. Αν δείτε κανένα πύραυλο να περνάει πάνω από το κεφάλι σας, μην πανικοβληθείτε. Τις Βάσεις θα στοχεύει… Διότι η Κ.Δ. είναι αλλού…

Γιώργος Καλλινίκου “Φ”

>>> Σε ετοιμότητα τα βρετανικά μαχητικά στο Ακρωτήρι για επέμβαση στη Συρία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.