Προς Παραδοσιακούς

Γράφει ο   Γ. Σέρτης   

ΗΤΑΝ παραμονή της 1ης Απριλίου –της μεγάλης αλήθειας του 1955– που ο αφελής χρονογράφος εξέλαβε σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα πως ο Εγκάθετος της τουρκικής κατοχής… συγκατένευσε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο –«κοινωνικά» μάς είπαν· πόσο δούλεμα, επιτέλους;– ύστερα από τόσες κοινοποιήσεις του… οδικού χάρτη της (παρα)χάραξης Ερντογάν.

Cypriot yousoufakia

Προηγήθηκαν, βεβαίως, πήγαινε-έλα κομματαρχών και λοιπών που θερμοπαρακάλεσαν τον Ακιντζί –κρυφά και φανερά σαν τα γνωστά δείπνα και απόδειπνα– διερχόμενοι το κατοχικό οδόφραγμα (αλήθεια, δεν μάς είπαν ποτέ, επιδεικνύουν ταυτότητα ή διαβατήριο με βάση τις «συνοριακές» και «τελειωνειακές» διαδικασίες…κρατικών συνόρων που επέβαλε ο Ντενκτάς, ή τυγχάνουν άλλης… προνομιακής μεταχείρισης –τουλάχιστον, να μην παρανομούν!).

Καθώς, λοιπόν, ξένοι και δικοί, μια παραμονή Πρωταπριλιάς επέμεναν με ψέματα ν’ ανατρέψουν την αλήθεια, κάτι το μεταπασχαλινό κλίμα, κάτι η Άνοιξη και ο σολωμικός Απρίλης των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» έσπρωξαν τον χρονογράφο –πάντα… χιμαιρικό– στα δικά του… πρωταπριλιάτικα!

Μια… Πρωταπριλιά, λέει, που:

● Ο Βρετανός Πρέσβης να μεταφέρει –με καθυστέρηση έξι δεκαετιών– τις απολογίες της Αυλής και των βρετανικών κυβερνήσεων, και: Αφού καταθέσει το στεφάνι της συγγνώμης τους στα Φυλακισμένα Μνήματα, ο βρετανικός στρατός να μεριμνήσει για… επανόρθωση: Δηλαδή, όπως τον Γενάρη του 1975, τα βρετανικά αεροπλάνα μετέφεραν τους Τουρκοκυπρίους από τις Βάσεις στην Τουρκία κι απεκεί στα Κατεχόμενα, έτσι η… Εγγυήτρια Δύναμη να φροντίσει να επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι στα σπίτια τους, και ο τουρκικός στρατός και οι έποικοι στην Ανατολία τους.

● Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα να… θυμηθεί ότι είναι με αμερικανικά όπλα που η Τουρκία κατέχει και εποικίζει την Κύπρο.

● Η Πρέσβειρα της Σλοβακίας να θυμηθεί πώς ξεκίνησαν –πριν τρεις δεκαετίες– οι συναντήσεις των Ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων –για το Ενιαίο Κράτος και όχι για Διζωνική και… βελούδινο διαζύγιο, αλά Τσεχοσλοβακίας!

● Η κυρία Σπέχαρτ αντί να… αντιγράφει τον Άιντα, να ρίξει μια ματιά στις Αρχές και στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ –όχι τα επιλεκτικά… ροκανισμένα μόνον!

Και εμείς –επιτέλους– να θυμηθούμε πως με σκυμμένο το κεφάλι και ηττημένα μυαλά δεν μπορούν:

«Τα πατροπαράδοτα παραμύθια,

να γίνουν πάλι αλήθεια…».

  Γ. Σέρτης   

>>> ΝΑ ΛΙΝΤΣΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΤΟΥΡΚΕΨΟΥΝ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.