Βρετανία: Οι Ρώσοι παρακολουθούσαν επί 5 χρόνια τους Σκριπάλ

Οι δοκιμές με novichok σε χερούλια πορτών.

Ο σύμβουλος της  βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα εθνικής ασφάλειας αποκάλυψε ότι η Ρωσία ερευνούσε τον τρόπο μεταφοράς νευροπαραλυτικών ουσιών, στο πλαίσιο προγράμματος τη δεκαετία του 2000.

Εδώ και πέντε χρόνια παρακολουθούσαν τον Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Τζούλια οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίας, όπως αποκάλυψε ο σύμβουλος βρετανικής εθνικής ασφάλειας, σερ Μαρκ Σέντγουιλ, σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως επεσήμανε ο Σέντγουιλ, ειδικοί προγραμματιστές που συνεργάζονταν με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU, είχε βάλει στο στόχαστρο e-mail που ανήκαν στην Γιούλια Σκιπάλ. 

Ο σερ Σέντγουιλ πρόσθεσε ότι ακόμη και μετά την καταδίκη του για κατασκοπεία, ο Σκριπάλ μπορεί να είναι ακόμη στόχος. 

«Είναι πάρα πολύ πιθανό οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να θεωρούν τουλάχιστον ορισμένους από τους αποστάτες τους ως νόμιμους στόχους δολοφονίας. Συνεχίζουμε να θεωρούμε, λοιπόν, ότι μόνο η Ρωσία διαθέτει τα τεχνικά μέσα, την επιχειρησιακή εμπειρία και το κίνητρο για να εξαπολύσει επίθεση στους Σκριπάλ. Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση», σημειώνει.

Μία ανεξάρτητη έρευνα από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων επιβεβαίωσε ότι μία σειρά νευροτοξικών παραγόντων, γνωστών, ως novichoks, χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ουσία είχε βρεθεί στο χερούλι της μπροστινής πόρτας του σπιτιού τους στο Σόλσμπερι, δηλητηριάζοντας τον Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, στις 4 Μαρτίου. 

Όπως είπε ο Σέντγουιλ, η Ρωσία ερευνούσε τον τρόπο μεταφοράς νευροπαραλυτικών ουσιών στα χερούλια των πορτών, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 2000, με στόχο και να εκπαιδεύσει το προσωπικό των ειδικών μονάδων στη χρήση αυτών των όπλων. 

Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι την τελευταία δεκαετία «η Ρωσία παρήγαγε και αποθήκευσε μικρές ποσότητες του Νόβιτσοκ στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.