Ούτε το ΑΚΕΛ δεν έχετε πείσει…

ΜΗ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟΙ, ΚΥΡΙΕ ΟΣΑΤΣΙ!

Της Φανούλας Αργυρού

Ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο κ. Στανισλάβ Οσάτσι φαίνεται άκουσε, ίσως από τις μυστικές τους υπηρεσίες (εμείς δεν το έχουμε εντοπίσει ακόμα), ότι το κουτόχορτο προσφέρεται τώρα δωρεάν στην Κύπρο και μας θεωρεί όλους δεδομένους. Ενθαρρυμένος, ίσως, με τη φόρα που έχει πάρει διεθνώς η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση όσον αφορά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του στην Αγγλία.

Δεν εξηγείται αλλιώς η άνευ προηγουμένου ξεδιάντροπη «καθησυχαστική διαβεβαίωσή του» στις 4 Απριλίου 2018, ότι «η ομαλοποίηση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων δεν επηρεάζει καθόλου τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο, αλλά και τις θέσεις της Μόσχας στο Κυπριακό», που ούτε το ΑΚΕΛ έχει πείσει! Και αποκάλυψε μάλιστα ο άνθρωπος ότι το «Κυπριακό είναι ένα από τα θέματα που προγραμματίστηκε να τεθούν από τον κ. Πούτιν στις συνομιλίες του στην Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να γνωρίζει (όμως) αν έγινε ή όχι κάτι τέτοιο».

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΜΙΑΣ ΚΑΙ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ, ΑΚΟΜΑ… ΤΩΡΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΟΜΑΛΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Όσον αφορά τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, ο κ. Οσάτσι είπε ότι απλώς τώρα «μπαίνουμε στο στάδιο των ομαλών σχέσεων, γιατί προηγουμένως ήταν κακές οι σχέσεις μας και σε στάδιο αμοιβαίου ενδιαφέροντος, κυρίως στον οικονομικό τομέα». Αναφερόμενος δε στη συμφωνία πώλησης των πυραύλων S-400 στην Τουρκία, ο Ρώσος Πρέσβης την παρουσίασε ως μιαν απλή εμπορική συμφωνία και τίποτα περισσότερο.

«…Εμείς απλώς παίρνουμε τα χρήματα γι’ αυτά τα συστήματα», είπε. Ιδιαίτερα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ρώσος Πρέσβης για τη θεμελίωση του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου, ο οποίος θα κατασκευαστεί σε συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας και διαβεβαίωσε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την Κύπρο! Οι δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη έγιναν στο περιθώριο συνάντησής του με τον Δήμαρχο Λεμεσού, όπου συζητήθηκε το θέμα της αφιέρωσης πάρκου της Λεμεσού στη νίκη των Συμμάχων κατά του ναζισμού, με την οικονομική στήριξη της Ρωσίας («Αλήθεια», 5.4.2018, σελ. 4 & 7).

Τι προηγήθηκε

Φανταστείτε τι άλλο πιθανόν να ακούσουμε μιας και, κατά την ομολογία του Πρέσβη, ακόμα… τώρα μπαίνουν στο στάδιο των ομαλών σχέσεων με την Τουρκία! Όταν ήδη προηγήθηκαν (όταν δεν είχαν ακόμα ομαλές σχέσεις προφανώς):

1. Η σοβιετική υποστήριξη της βρετανο-τουρκικής δι-κοινοτικής δι-ζωνικής ομοσπονδίας από το 1955, 1964/65 – 2018.

2. Η δήλωση της σοβιετικής πρεσβείας το 1965, «όταν κορυφωθούν τα πράγματα, η Τουρκία μετρά περισσότερο γι’ αυτούς απ’ ό,τι η Κύπρος και Ελλάδα μαζί».

3. Η υποστήριξη της αποχώρησης της Ελληνικής Μεραρχίας το 1967 και η ενθάρρυνση των τουρκικών απειλών από τους Ρώσους…

4. Η πρώτη τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν με τη συγκατάθεση της Μόσχας. Αυτό αποκάλυψε με δηλώσεις του, που βρίσκονται στο διαδίκτυο, ο Arif Hasan Tahsin (Arif Hodja), πρώην διοικητής της ΤΜΤ, δάσκαλος, συγγραφέας και αρθρογράφος στην «Αφρίκα». Αυτό βέβαια είπε και ο Δρ Χ. Κίσινγκερ: «Η Μόσχα είπε στους Τούρκους να εισβάλουν» («Σημερινή», 14.1.1999). Μέχρι σήμερα η Μόσχα δεν διέψευσε τις δηλώσεις του Αrif Hasan Tahsin.

«Όταν η Τουρκία αποφάσισε να επέμβει, επικοινώνησε με τους Σοβιετικούς και ο πρέσβης της Σ. Ένωσης ρώτησε τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κατά πόσον μετά την εισβολή η Κύπρος θα παρέμενε μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Όταν πήρε θετική απάντηση, έδωσε τη συγκατάθεσή του για την επέμβαση. Η Τουρκία δεν είχε αρκετό πετρέλαιο και ζήτησε βοήθεια από τη Βουλγαρία. Ένας που δούλευε στην τουρκική πρεσβεία στη Βουλγαρία έγραψε βιβλίο, στο οποίο περιγράφει όλα αυτά… Αυτά για την πρώτη εισβολή. Η Αμερική μετά αναμείχθηκε…», είπε μεταξύ άλλων το πρώην στέλεχος της ΤΜΤ. (Δηλαδή, πλήρης η σοσιαλιστική αλληλεγγύη!

Ο Σοσιαλιστής σφαγέας Ετζεβίτ, πέραν της συνεργασίας και έγκρισης που πήρε από τη σοσιαλιστική βρετανική κυβέρνηση Γουίλσον/Κάλαχαν στις 17 Ιουλίου 1974, πήρε και τη σοσιαλιστική έγκριση και της Μόσχας). Οι δηλώσεις Tahsin έγιναν στις 22.3.2011 από το δίγλωσσο πρόγραμμα του ΡΙΚ, Biz.

5. Η υποστήριξή τους στα ρατσιστικά δι-κοινοτικά, δι-ζωνικά ομοσπονδιακά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (που γράφει το Λονδίνο), όπως το 649/90, το 750/92 …

6. Βοήθησε τον δικτάτορα Ερντογάν να εισβάλει στο Αφρίν…

Προειδοποιήσεις για το Άκιουγιου

«Ο Πούτιν ενισχύει την οικονομία της Τουρκίας – Με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «Ελευθερία» στο Λονδίνο, στις 5 Απριλίου 2018. «Να αποτραπεί η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου – Δεν μας πείσατε, κ. Πούτιν», 4 Απριλίου 2018, Ανακοίνωση των Οικολόγων. «Τρόμος πάνω από την Κύπρο λόγω Άκιουγιου», «Φιλελεύθερος», 5 Απριλίου 2018, 65 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές της Κύπρου θα βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός. Ο οποίος -κι αυτό είναι που ο τρομάζει τους πάντες- θα κτιστεί πάνω σε μια σεισμογενή περιοχή! «Ανησυχητική εξέλιξη», Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, «Οι κίνδυνοι από τον πυρηνικό σταθμό Άκιουγιου», βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Το δε ΑΚΕΛ, με ανακοίνωσή του, τόνισε πως «τα τελευταία χρόνια έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες που θα έχει η εγκατάσταση ενός πυρηνικού σταθμού μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Κερύνειας. Η πυρηνική ενέργεια έχει αποδειχτεί πόσο επικίνδυνη μπορεί να καταστεί. Αυτό μας το υπενθυμίζουν καθημερινά τα θύματα του Τσέρνομπιλ και της Φουκουσίμα…».

Η ΕΔΕΚ στη δική της ανακοίνωση εκτιμά πως η ενεργοποίηση του προγράμματος για την ανέγερση πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου είναι ενέργεια προς τη λανθασμένη κατεύθυνση. Δεδομένου ότι: α) Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος οι συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή θα είναι απροσδιορίστου μεγέθους. Και αυτό γιατί η Τουρκία δεν είναι ένα ευνοούμενο κράτος που να έχει σταθερό πολιτειακό σύστημα…

Ο δε Δήμος Κερύνειας προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της γύρω περιοχής και ιδιαίτερα των κατοίκων της κατεχόμενης Κερύνειας και όχι μόνο, η οποία απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από την περιοχή κατασκευής του εν λόγω σταθμού.

Πούτιν : «Θα κάνουμε το παν»!

Τι δήλωσαν, όμως, οι εμπλεκόμενοι; Ερντογάν: «Το 2023 θα βάλουμε σε εφαρμογή το πρώτο συγκρότημα και η Τουρκία θα ενωθεί με εκείνες τις χώρες που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια… Στην επέτειο της δημοκρατίας μας, θα στέψουμε αυτήν τη δουλειά με επιτυχία». Πούτιν: «Έχουμε έναν φιλόδοξο στόχο – να εγκαινιάσουμε το πρώτο μέρος αυτής της ενέργειας το 2023, με στόχο να συμπέσει με τα 100χρονα της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Μαζί με τον αγαπητό μου φίλο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε το παν για να πραγματοποιήσουμε αυτόν τον στόχο». (Το 2023 θα είναι και τα 100χρονα από τη Συμφωνία της Λωζάννης, την οποία η Βρετανία πρώτη παραβίασε τον Αύγουστο του 1955 φέρνοντας πίσω την Τουρκία ως ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό..)

Κοιμώμενοι

Κλείνω με το άρθρο του Δρος Γιάννου Χαραλαμπίδη «Κοινωνικό δείπνο με… μενού σουλτάνου», 7.4.2018, στο οποίο επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Κι εμείς συλλαμβανόμαστε κοιμώμενοι να εκμεταλλευθούμε τις συγκυρίες, λόγω αδυναμίας για ορθή ανάγνωση των εξελίξεων και ένεκα έλλειψης στρατηγικής, αλλά και συμπλεγμάτων από το παρελθόν ως προς τις ΗΠΑ και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς και των ψευδαισθήσεων για τη στάση της Ρωσίας».

Η Ρωσία αφενός (σε συνέχεια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) πάντοτε έβλεπε (από τη δεκαετία του 1950) ως ανάθεμα γι’ αυτήν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα εφόσον αυτές δεν είχαν κομμουνιστικοποιηθεί και, αφετέρου, στόχος της μέχρι σήμερα ήταν να δημιουργεί προβλήματα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με όλες τις συνέπειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέρ της Τουρκίας.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος – Λονδίνο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.