ΚΕ: Δεν είχε ενημερωθεί η ΚΔ πριν την επίθεση Tornado στη Συρία

Eκ των υστέρων ενημερώθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία για τα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 της “Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας” (RAF) που απογειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου από τη βρετανική βάση Ακρωτηρίου στη Λεμεσό και εξαπέλυσαν πυραύλους Storm Shadow σε εγκαταστάσεις στρατιωτικού συμπλέγματος του συριακού καθεστώτος που φέρεται να υπήρχαν χημικά όπλα.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου ενημερώθηκε αφού έγινε η ρίψη των πυραύλων.

Η ενημέρωση έγινε, όπως είπε, από την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η κ. Μέι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη στρατιωτική επιχείρηση ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία, αναφέροντας τις συγκεκριμένες θέσεις που έγιναν ρίψεις από τα βρετανικά μαχητικά. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι δεν έγινε εκτεταμένη χρήση των Βρετανικών Βάσεων και διαβεβαίωσε ότι “το κυπριακό έδαφος δεν διατρέχει οποιονδήποτε κίνδυνο”.

Όσον αφορά τις επικρίσεις που δέχθηκε η Κυβέρνηση για το εν λόγω θέμα, ο κ. Προδρόμου είπε πως η πολιτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν γνωστή σε όλους, είχαν γίνει σχετικά διαβήματα και είχαμε καταθέσει τη θέση μας στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν. Ταυτόχρονα είπε ότι η Κύπρος δεν είναι αδιάφορη για όσα δραματικά συμβαίνουν στη γειτονιά της, καθώς είναι γεωγραφικά η πλησιέστερη χώρα της Ε.Ε. στη Συρία.

Η πολιτική θέση της Κύπρου, επεσήμανε, είναι συντεταγμένη με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταδικάζει εντονότατα την επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, γεγονός που συνιστά έγκλημα πολέμου.

Σημειώνοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να υιοθετηθεί η διπλωματική οδός, αλλά κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι αποφάσισαν να συνταχθούν με τις ΗΠΑ.

Το ζητούμενο τώρα, υπέδειξε, είναι να δούμε πώς θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και πώς θα βρεθεί λύση στην ανοιχτή πληγή της Συρίας και όχι να συζητάμε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Μακάρι να μην υπήρχαν οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, τόνισε, αλλά υπάρχουν και διέπονται από καθεστώς, το οποίο δεν το επηρεάζουν οι ευχές και οι προτιμήσεις, κατά την έκφρασή του.

Ο κ. Προδρόμου θύμισε ότι ποτέ πριν δεν ετέθη θέμα Βάσεων, χωρίς να αποκλείει ότι μπορεί να έρθει η ώρα να συζητηθεί. Ούτε στο πρόσφατο Συμβούλιο Αρχηγών, είπε, δεν ετέθη θέμα. Αυτή την ώρα, υπέδειξε, πρώτη προτεραιότητα είναι το δράμα της Συρίας.

ΣΧΕΤΙΚΟ: http://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/501843/i-kd-enimerothike-i-oxi-gia-tis-ptiseis-apo-akrotiri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.