ΚΥΠΡΟΣ: Η κατακραυγή έφερε την καθαίρεση του αμαρτωλού ιερέα

Ανέβλεψαν οι ιεράρχες και τελικά …ξύρισαν τον Στυλιανό Σάββα

Η γενική κατακραυγή της κοινής γνώμης για απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του ιερέα Στυλιανού Σάββα και κατ’ επέκταση η απαλλαγή του σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση ενός τετράχρονου παιδιού, ήταν ο βασικός λόγος που το Συνοδικό Δικαστήριο απεφάσισε χθες ομόφωνα την καθαίρεση του εν λόγω κληρικού.

Ως λόγους καθαίρεσης τα πέντε μέλη του Δικαστηρίου επικαλέστηκαν τις καταδικαστικές αποφάσεις του πρωτόδικου δικαστηρίου και του Ανωτάτου, καθώς και την κατηγορία του συγκυλισμού στον οποίον είχε κάνει αναφορά ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος. Ο τελευταίος, φανερά ενοχλημένος από την κριτική που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα για την αναφορά του σε συγκυλισμό του τετράχρονου παιδιού και του κληρικού, επικαλέστηκε τα πρακτικά, τα οποία ούτε και χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα, για να υποστηρίξει ότι σε αυτά αναφέρεται ότι είχε προσθέσει πως εισηγήθηκε να μελετηθούν οι κανόνες ως προς το τι προνοούν για τον συγκυλισμό. Μάλιστα ζήτησε να λεχθεί και δημοσίως ότι βοήθησε στη λήψη της σωστής απόφασης, κάτι το οποίο ωστόσο, δεν έγινε.

Εξάλλου, σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου προειδοποιεί ότι θα κινηθεί νομικά για αποκατάσταση του κύρους και του ρόλου του, από τη διαστροφή, όπως αναφέρει, των θέσεών του.

Σχετικά με την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος αναφέρονται και τα εξής:

«Για μεν τον πατέρα Στυλιανό Σάββα, μετά από αίτημα του οικείου Μητροπολίτου για παραπομπή της υπόθεσής του στο Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο και μετά από έγκριση του αιτήματος του Πανιερωτάτου από την Ιερά Σύνοδο, το Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο αφού συνήλθε σε κανονική συνεδρία αποφάσισε ομοφώνως την εκ της ιεροσύνης καθαίρεση του πατρός Στυλιανού Σάββα και την επαναφορά του στις τάξεις των λαϊκών για τα κανονικά παραπτώματα στα οποία υπέπεσε».

Ο Μητροπολίτης Κύκκου σε δηλώσεις του μετά την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου δήλωσε σε δημοσιογράφους, πως υπέβαλε «υπόμνημα διαμαρτυρίας για αντικανονική και παράνομη διαρροή των πρακτικών της Ιεράς Συνόδου, ενέργεια την οποία μόνο η Σύνοδος μπορεί να κάνει». «Το χειρότερο», συνέχισε ο Κύκκου Νικηφόρος, «είναι ότι τα πρακτικά δημοσιεύθηκαν αποσπασματικά και παραποιημένα στην προσπάθεια να δοθεί παραπλανητική εικόνα». Υπoστήριξε, πως και οι δικές του αναφορές ενώπιον της Συνόδου παραποιήθηκαν και πρόσθεσε πως όσα είχε δηλώσει στην προηγούμενη συνεδρία του σώματος (27.6.2015) τα ανέφερε για μελέτη και προβληματισμό. Είπα, ανέφερε, πως για τον συγκεκριμένο κληρικό δεν υπάρχει ούτε μοιχεία, ούτε πορνεία, αλλά συγκυλισμός και συνέχισα ότι στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να μελετήσουμε του ιερούς κανόνες για να δούμε τι διαλαμβάνουν.

«Απέκοψαν», συνέχισε ο Κύκκου Νικηφόρος, «το δεύτερο που λέγω, δηλαδή να μελετηθούν οι κανόνες για να δούμε τι διαλαμβάνουν και έτσι δημιούργησαν μια εικόνα αρνητική προς το πρόσωπό μου, μια εικόνα να χλευάζομαι, να με ειρωνεύονται, γενικά να σπιλώνεται η τιμή μου, η υπόληψη μου, το όνομά μου».

Ο Κύκκου Νικηφόρος ανέφερε επίσης ότι: «Έθεσα το θέμα της διαρροής. Δεν μπορεί να εξακριβωθεί, σίγουρα όμως είναι από μέλος ή μέλη της Ιεράς Συνόδου και δόθησαν προς τον “Φιλελεύθερο” και από εκεί το πήραν όλες οι άλλες εφημερίδες και τηλεοράσεις και το αναμετέδιδαν».

«Εν πάση περιπτώσει, θέλω να δηλώσω, πως και ο Μακαριότατος είπε πως “θεωρώ την τοποθέτησή σου τότε στην Ιερά Σύνοδο ότι ήταν πολύ εποικοδομητική για να πάρουμε την ορθή απόφαση”. Αυτό με ικανοποίησε αλλά ζήτησα να λεχθεί και δημοσίως για να αποκατασταθεί το όνομά μου, διότι εδόθη η εντύπωση ότι εκάλυπτα ανήθικες πράξεις του οποιουδήποτε και αυτό δεν το δέχομαι επ’ ουδενί λόγω», είπε ο Κύκκου Νικηφόρος.

Κακοπροαίρετοι δημοσιογράφοι

Ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος ερωτηθείς κατά πόσον με τα τεκταινόμενα πλήττεται το κύρος της Εκκλησίας, υποστήριξε ότι «το κύρος της Εκκλησίας πλήττεται επειδή υπάρχουν κακοπροαίρετοι δημοσιογράφοι (απάλλαξε τους παρόντες) οι οποίοι διαστρεβλώνουν τα γεγονότα για να πλήξουν άτομα μεταξύ των οποίων και η μετριότητα μου, επειδή τρέφουν αισθήματα αντιπάθειας προς αυτούς».

Ερωτηθείς αν οι υπό αναφορά δημοσιογράφοι έχουν ελατήρια απάντησε: «Να ρωτήσετε αυτούς».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον τα πράγματα θα οδηγούνταν στα σημερινά δεδομένα αν δεν μεσολαβούσε ο σάλος που ξέσπασε (μετά τον θάνατο της Έλενας Φραντζή) ο Κύκκου Νικηφόρος, απάντησε: «Δεν ξέρω αν θα φτάναμε σε αυτή τη μέρα, εγώ λέω τα γεγονότα όπως αυτά συνέβησαν. Έχασε τη ζωή της αυτή η κοπέλα και η Σύνοδος αισθάνθηκε την ανάγκη να δει το θέμα».

Αναζητεί διαρροείς ο Κύκκου Νικηφόρος

Στην επιστολή του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου προς την Ιερά Σύνοδο διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «επιστρατεύθηκαν δημοσιογράφοι γνωστοί για τα αντιεκκλησιαστικά τους φρονήματα οι οποίοι δημοσίευσαν πρακτικά της Ιεράς Συνόδου αποσπασματικά». Ζήτησε εξηγήσεις από τους Συνοδικούς ως προς το ποιος διέρρευσε τα πρακτικά και μίλησε για γνωστούς – άγνωστους «διαρροείς» ενώ υπέδειξε πως είναι υπόλογοι έναντι του Θεού.

Ζήτησε επίσης ενημέρωση ως προς το ποιοι ζήτησαν τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου και κάλεσε τον γραμματέα της Συνόδου να δώσει εξηγήσεις.

Περαιτέρω εξέφρασε τη λύπη του διότι ενώ οι Συνοδικοί όφειλαν να προετοιμάζουν τον λαό για τη Μεγάλη Βδομάδα, φαίνονταν να συγκαλύπτουν εσκεμμένως «τας ανηθίκους πράξεις ενός κληρικού».

Ιερέας, παπαδιά και κοινοτάρχης

Οργισμένη ήταν η πρώτη αντίδραση του καθαιρεθέντος ιερέα Στυλιανού Σάββα σε δήλωση του στο SigmaLive. Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την πρώτη αντίδραση την πήρατε από την κυρία Παπαδοπούλου που με ανάρτησή της ανέδειξε τ’ όλο θέμα. Τώρα τι ζητάτε από μένα; Να τη ζητήσετε από αυτήν και από την Ιερά Σύνοδο την αντίδραση που ζητάτε».

Εξάλλου η πρεσβυτέρα κ. Ελένη Παπαστυλιανού ανέφερε, επίσης στο SigmaLive: «Είμαστε καλά, ο Θεός είναι μαζί μας. Το πρόσωπό μας είναι καθαρό… έχω παράδειγμα τις δύο μου κόρες». Συμπλήρωσε αναφέροντας πως «είναι δικό τους θέμα το τι έκαναν οι Άγιοι Πατέρες».

Τέλος, ο Κοινοτάρχης Εργατών Ανδρέας Γεωργίου ανέφερε πως «η απόφαση της Ιεράς Συνόδου είναι απολύτως σεβαστή. Άπαντες στην κοινότητα, ανεξαρτήτως των προσωπικών απόψεων, σέβονται την εν λόγω απόφαση», είπε και κατέληξε: «Ο κάθε πολίτης της κοινότητας Εργατών πλέον προχωρεί τη ζωή του, βλέπει τα δικά του, χωρίς να επηρεάζεται από την εν λόγω απόφαση».

Βάσος Βασιλείου, “Φ”

>>> Ο πάτερ Στυλιανός σπάει τη σιωπή του

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.