Στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου για οδηγίες και καθοδήγηση των ανδρεικέλων του…

Σε αξιολόγηση της κατάστασης στο Κυπριακό, όπως αυτή διαμορφώνεται και μετά το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί, θα προβεί σήμερα Παρασκευή στα κατεχόμενα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στα κατεχόμενα κινούνται στους ρυθμούς Τουρκίας τόσο σ’ ό,τι αφορά στις αποφάσεις που θα λάβουν για το Κυπριακό όσο και σ’ ό,τι έχει να κάνει με τις προσεχείς τουρκικές εκλογές. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρίσκεται σήμερα στα κατεχόμενα όπου θα έχει συνάντηση με τους Μουσταφά Ακιντζί και Τουφάν Ερχιουρμάν. Μαζί με τον «πρόεδρο» και «πρωθυπουργό» του κατοχικού καθεστώτος ο Τσαβούσογλου θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το δείπνο της Δευτέρας. Δηλαδή θα τους υποδείξει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν εφεξής υπό το πρίσμα και των εκλογών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και «πρωθυπουργό» στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί τούς έστειλε της σημειώσεις του από το δείπνο με Αναστασιάδη. Θα τις μελετήσουν για να είναι έτοιμοι στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σημαντικές χαρακτήρισε ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν τις συναντήσεις που θα έχει στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι θα έχουν την ευκαιρία όλοι μαζί να αξιολογήσουν τις εξελίξεις μετά και την κοινωνική συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο κ. Ερχιουρμάν είπε πως ο Τ/κ ηγέτης «μας έχει μεταφέρει τις σημειώσεις του από την συνάντηση (των ηγετών), δηλαδή δεν είμαι εγώ ο μόνος που ενημερώθηκα στη σημερινή συνάντηση. Οι σημειώσεις (του Τ/κ ηγέτη) έχουν φτάσει και στους φίλους μας, θα τις διαβάσουν και αύριο θα προβούμε όλοι μαζί (με τον Τούρκο ΥΠΕΞ) σε αξιολόγηση».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με τον «πρωθυπουργό» διήρκεσε χθες μία ώρα και αμέσως μετά ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις με τον κ. Ακιντζί για την κοινωνική συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το Κυπριακό.

Απόψεις, συνέχισε, αντάλλαξαν και για τις επιπτώσεις από τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία όσον αφορά στις «τοπικές εκλογές», θέμα που –όπως είπε– θα συζητήσει σήμερα με την «πρόεδρο» του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου» αλλά και με τον «πρόεδρο» του «ανωτάτου δικαστηρίου». Αμέσως μετά, ανέφερε, θα συζητηθεί το θέμα στη «βουλή».

Ο κ. Ερχιουρμάν είπε ακόμη ότι θα συζητήσει σήμερα ξανά με Τούρκους αρμοδίους το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια, πριν καθοριστεί η νέα ημερομηνία για τις «τοπικές εκλογές»

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι μπορεί να έρθει στην ατζέντα θέμα νέου οδικού χάρτη κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπει να υπάρχει το έδαφος για μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει. «Διότι όταν αξιολογήσουμε μαζί τη νομική κατάσταση και τις διεθνείς συγκυρίες, εγώ προσωπικά δεν βλέπω ένα πολύ μεγάλο σταυροδρόμι». Ωστόσο, συνέχισε, Τουρκία και τ/κ πλευρά επιμένουν στην αλλαγή της μεθοδολογίας, να μην ισχύει απ’ εδώ και πέρα αυτό που ίσχυε στο παρελθόν.

Αυτό, σημείωσε, το είπε ο Τ/κ ηγέτης, ο ίδιος και τα άλλα τ/κ κόμματα αλλά και Τούρκοι αξιωματούχοι. «Πολύ πιθανόν στη σύσκεψη να γίνει μια μελέτη για αυτό το θέμα. Ωστόσο, επειδή δεν υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή σε νομικό επίπεδο και τις διεθνείς συγκυρίες, δεν είναι εύκολο στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα να μιλάμε για αλλαγές». Επανέλαβε ότι όσον αφορά στη μεθοδολογία, δεν μπορεί να γυρίσουν και πάλι σε διαπραγματεύσεις στη νεκρή ζώνη χωρίς χρονοδιάγραμμα και με ανοικτό τέλος, που δεν θα είναι επικεντρωμένες σε ένα αποτέλεσμα.

Ανδρέας Πιμπίσιης, “Φ”

One thought on “Στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου για οδηγίες και καθοδήγηση των ανδρεικέλων του…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.