Τα καλαμάκια και οι μπατονέτες απαγορεύονται στη Βρετανία

Τα πλαστικά καλαμάκια και οι μπατονέτες θα αποτελούν παρελθόν για τη Βρετανία, με την Πρωθυπουργό της Τερέζα Μέι να ανακοινώνει χθες Πέμπτη τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργησή τους ως μέρος της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια θαλάσσια ρύπανση.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Τερέζα Μέι ανέφερε ότι η κυβέρνησή της θα προχωρήσει σε διαβούλευση για την απαγόρευση αυτών των αντικειμένων μίας χρήσης αργότερα φέτος, προτού ψηφιστεί νομοθεσία γι αυτό το ζήτημα.

Αυτή η κίνηση έρχεται μετά την εισαγωγή από το 2015 της εισαγωγής μικρής χρέωσης για τις πλαστικές σακούλες στα περισσότερα καταστήματα, την απαγόρευση των πλαστικών μικροσκοπικών σφαιριδίων τα οποία εμπεριέχονταν σε καλλυντικά προϊόντα και των σχεδίων να πληρώνεται από τους καταναλωτές μια επιστρέψιμη προκαταβολή για πλαστικά μπουκάλια.

«Η Κυβέρνηση του ΗΒ είναι παγκόσμια ηγέτιδα σ` αυτό το ζήτημα και το κοινό της Βρετανίας έχει επιδείξει ενθουσιασμό και ενέργεια αγκαλιάζοντας την χρέωση για τις πλαστικές σακούλες και την απαγόρευση των μικροσκοπικών σφαιριδίων», ανέφερε η κ. Μέι σε ανακοίνωσή της.

«Σήμερα προωθούμε φιλόδοξα σχέδια για την περαιτέρω μείωση των πλαστικών απορριμάτων από καλαμάκια, αναδευτήρες και μπατονέτες», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα ζητήσει από τις χώρες της Κοινοπολιτείας «να έρθουν μαζί μας στην μάχη εναντίον των πλαστικών στη θάλασσα», έχοντας το θέσει ως βασικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, την οποία φιλοξενεί το Λονδίνο αυτή την εβδομάδα.

«Μαζί μπορούμε να επιφέρουμε πραγματική αλλαγή έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να απολαμβάνουν ένα φυσικό περιβάλλον πιο υγιές από αυτό που βρίσκουμε σήμερα», ανέφερε η ίδια.

Η βρετανική κυβέρνηση θα δεσμεύσει 61,4 εκατομμύρια (€70 εκατ) για σκοπούς διεθνούς έρευνας και για την βελτίωση της διαχείρισης απορριμμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.