ΨΕΜΑ ΣΤΟ ΨΕΜΑ: Πως αναπαράγονται «fake news»

Η ΑΤΑΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΠΟΥ ΠΑΡΟΜΟΙΑΣΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤIΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΣΤΟΝ ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ…

Γράφει η Φανούλα Αργυρού

Είναι γνωστό ότι ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είναι αθυρόστομος και οι γκάφες του, δυστυχώς, στοιχίζουν και ό,τι πούμε είναι λίγο. Με αυτό το κείμενο δεν πρόκειται να κάνω τον δικηγόρο του Τζόνσον, πέραν του να τονίσω την άκρατη παραπληροφόρηση και ακατάσχετη προπαγάνδα που κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό, σε πολλά επίπεδα, και πόσο εύκολα και γρήγορα μεταδίδεται δίχως έλεγχο.

Γράφτηκε και ακούστηκε ότι ο Τζόνσον είπε πως «ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το Μουντιάλ στη Ρωσία, όπως ο Χίτλερ χρησιμοποίησε τους Ολυμπιακούς». Όμως αυτό ήταν μια τεράστια παραπληροφόρηση από πολλά ΜΜΕ διεθνώς. Η αλήθεια, στην περίπτωση αυτή, είναι ξεκάθαρη και στη διάθεση όλων να την επιβεβαιώσουν. Πόσοι, όμως, το έκαναν για χάρη της αλήθειας;

Κατάθεση στην Επιτροπή της Βουλής

Στις 21 Μαρτίου 2018, λοιπόν, ο Μπόρις Τζόνσον κατέθεσε και «ανακρίθηκε» ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων και δέχθηκε ερωτήσεις επί διαφόρων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής κυρίως για το θέμα Ρωσίας και της υπόθεσης Σκρίπαλ (του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα που δηλητηριάστηκε, όπως και η κόρη του, με ρωσική τοξική ουσία, όπως λέχθηκε, στις 4 Μαρτίου 2018 στο Salisbury της Αγγλίας).

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην ασφάλεια των φιλάθλων που θα πάνε στη Ρωσία για το Μουντιάλ (Ιούλιος 2018) και ο Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το θέμα αυτό είναι όντως πρόβλημα που το συζητούν και εύχεται οι ρωσικές Αρχές να ενεργήσουν σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA. Και ότι ο αξιωματούχος που θα ήταν υπεύθυνος από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια των οπαδών, δεν θα είναι εκεί, αποκλείστηκε στα πλαίσια των αντιποίνων.

Ο Εργατικός βουλευτής Ian Austin

Στο πλαίσιο εκείνης της συζήτησης ο Εργατικός Βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου, Ίαν Όστιν, είπε ότι η αγγλική ομάδα δεν πρέπει να παίξει στο φετινό Μουντιάλ, δεν πρέπει να βοηθηθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν να δοξασθεί με το Μουντιάλ και ότι η Ρωσία κέρδισε τη διοργάνωση του Μουντιάλ με διαφθορά και πολλά άλλα. Είπε ότι ο ίδιος αν και φίλαθλος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάει και χαρακτήρισε το Μουντιάλ ως «μια εξάσκηση δημοσίων σχέσεων» εκ μέρους του Πούτιν. Και τόνισε: «Αν μέλος της οικογένειάς μου ήθελε να πάει, θα του αρνιόμουν βίζα εγώ ο ίδιος». Και προχώρησε και ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι:

«…ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το Μουντιάλ, όπως ο Χίτλερ χρησιμοποίησε τους Ολυμπιακούς το 1936…».

Η απάντηση Τζόνσον

Boris Johnson troubled at the Commons Foreign Affairs Committee.

Απαντώντας στον βουλευτή, ο Μπόρις Τζόνσον είπε: «Λοιπόν, επιτρέψετέ μου να πω, κ. Όστιν, ότι ο χαρακτηρισμός σας με το τι θα γίνει στη Μόσχα, στο Μουντιάλ, ναι, η σύγκριση με το 1936 είναι όντως ορθή. Και είναι μια εμετική προοπτική να σκεφθεί ένας ότι ο Πούτιν θα δοξασθεί σ’ αυτό το αθλητικό γεγονός…»

Επομένως, ναι μεν ο ανακρινόμενος Τζόνσον συμφώνησε με τον χαρακτηρισμό, όμως αυτός ο χαρακτηρισμός δεν ανήκε στον ίδιο αλλά στον βουλευτή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Όμως κανένας δεν επέκρινε τον βουλευτή, ούτε έθιξε το γεγονός ότι αυτός ήταν ουσιαστικά που έκανε τις δηλώσεις για «Χίτλερ» και όχι μόνον… Θα μπορεί επίσης ένας να ισχυριστεί ότι επιβαρύνεται περισσότερο ο Υπουργός που συμφώνησε, όμως δεν μπορεί να παραμερίζεται ο βουλευτής που υπήρξε η πηγή των όλων δηλώσεων.

Και στην κυπριακή πολιτική ζωή

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας συνοδεύτηκε στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου από δύο ανώτερους αξιωματούχους στο Φόρεϊν Όφις. Τον Sir Simon McDonald (Σερ Σάιμον ΜακΝτόναλντ), Permanent Under Secretary and Head of the Diplomatic Service, Foreign and Commonwealth Office (Μόνιμο Υπουργό και Επικεφαλής της Διπλωματικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας) και τη Ms Karen Pierce (κ. Κάρεν Πίερς) Director General, Political, Foreign and Commonwealth Office (Γενική Διευθύντρια, στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας για Πολιτικά Θέματα).

Να σημειωθεί ότι η διπλωμάτης Κάρεν Πίερς [φωτο] είχε ήδη διορισθεί από τον Ιανουάριο του 2018 ως η Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη. Στις 5 Απριλίου 2018, η κ. Κάρεν Πίερς αντιμετώπισε τον Ρώσο συνάδελφό της, Vasily Nebenzya, στην έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που κάλεσε η Ρωσία για το θέμα Σκρίπαλ.

Τον τελευταίο καιρό εισχωρούν και προβάλλονται απίστευτα πολλές διαστρεβλώσεις γεγονότων, δηλώσεων, που αποτελούν τελικά τα λεγόμενα «fake news» (δηλαδή ψεύτικές ειδήσεις) σύμφωνα με την πρόσφατη «προσφιλή» ονομασία τους. Το φαινόμενο αυτό έχει δυστυχώς εντοπιστεί σε κάποιες περιπτώσεις και στην κυπριακή πολιτική ζωή. Δεν μπορεί ένας να κατασκευάζει μια είδηση που δεν ευσταθεί, να την πετάει και να δημοσιεύεται (ειδικά σε περιόδους εκλογών), για όποιο όφελος, και να εναπόκειται στο επηρεαζόμενο μέρος να τη… διαψεύσει ή σε κάποιον που την εντόπισε να την προβάλει ως λανθασμένη. Αλλιώς να θεωρείται ως… δεδομένη από τους οπαδούς της όποιας παράταξης ή προσώπου την προέβαλε.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

22.4.2018  Σημερινή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.