“Μικρή Μόσχα” η Λεμεσός γράφει η εφημερίδα Times

Λόγω του μόνιμου πληθυσμού και των τουριστών από τη Ρωσία

Αναφορά στην έντονη παρουσία Ρώσων στην Κύπρο κάνει δημοσίευμα της εφημερίδας Times. Η απεσταλμένη της εφημερίδας χαρακτηρίζει τη Λεμεσό «μικρή Μόσχα» λόγω του μόνιμου πληθυσμού και των τουριστών από τη Ρωσία, με τοπικό καταστηματάρχη να δηλώνει ότι το 90% των πελατών του είναι Ρώσοι.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, για τους Ρώσους η Κύπρος προσφέρει πολύ περισσότερα από ηλιοφάνεια και κρυστάλλινα νερά – είναι ένα ασφαλές μέρος για να τοποθετούν τις επενδύσεις τους καθώς και μία πίσω πόρτα προς την Ευρώπη.

Αναφέρει ότι από το 2013 τουλάχιστον 3336 άνθρωποι έχουν αξιοποιήσει την ευκαιρία απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου μέσω επένδυσης και αγοράς ακινήτου στην Κύπρο, το 1/3 εκ των οποίων μόνο πέρυσι. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση επιμένει τα ονόματα των δικαιούχων να μένουν κρυφά, ενώ πριν από δυο χρόνια «το νησί πέρασε νόμους που προσφέρουν τεράστια πλεονεκτήματα για μη μόνιμους κατοίκους που εγγράφονται ως φορολογικοί κάτοικοι στην Κύπρο».

Προϊόν αυτού του προγράμματος είναι η είσπραξη ξένων επενδύσεων για την Κύπρο, ενώ το δέλεαρ για τους πλούσιους Ρώσους είναι προφανές, σχολιάζει η εφημερίδα. Σύμφωνα με ειδικό στα φορολογικά, οι Ρώσοι δεν θέλουν να βάζουν τα χρήματά τους σε ρωσικές τράπεζες διότι είναι δύσκολο να τα βγάλουν από τη Ρωσία ξανά λόγω κυρώσεων.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε αυξανόμενη πολιτική επιρροή των Ρώσων, με το παράδειγμα που δίνεται να είναι η σύσταση του κόμματος Εγώ, Ο Πολίτης, που όπως σημειώνει η εφημερίδα ιδρύθηκε από Ρώσους με κυπριακή υπηκοότητα.

Ο Αντιπρόεδρος του κόμματος δηλώνει ότι αυτό δεν αποτελεί όχημα του Κρεμλίνου και ότι πρωταρχικός στόχος του είναι η αποκάλυψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Κύπρο. Όπως σημειώνει, κάθε πολίτης της Κύπρου ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής μπορεί να γίνει μέλος.

KYΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.