Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία και την Παροικία για το Κυπριακό

ΣΕ δείπνο που πραγματοποιήθηκε της περασμένη εβδομάδα [18/4/2018] Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του γιατί  βρίσκεται  και πάλι ανάμεσα  σε φίλους, και  ανθρώπους που εδώ και χρόνια,  κρατούν το κυπριακό ζήτημα ζωντανό, παρά τις προκλήσεις και χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο, διότι μέσω αυτών των ενεργειών και παρεμβάσεων, υπάρχει συχνά μια αποφασιστική διαφορά στη Βρετανική εξωτερική πολιτική.

Στη συνέχεια  τόνισε την επιτυχία της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, όπως αποδεικνύεται από την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας στο Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας, Χρήστος Καραολή, τόνισε ότι η Ομοσπονδία ενώνει την παροικία και όλους  τους ηγέτες της κάτω από ένα κόμμα  και αυτό είναι το κόμμα της   Κύπρου. Επαναβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη της ομογένειας  στις προσπάθειες του Προέδρου για την επανένωση της Κύπρου.

Την Παρασκευή 20 Απριλίου,  ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα από τους  αντιπροσώπους των σωματείων  των οργανώσεων της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την επίσκεψή του στο Λονδίνο για τη συνάντηση των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας. 

Ο Πρόεδρος επαίνεσε θερμά την ισχυρή παρουσία Κυπρίων από την NEPOMAK UK και είπε ότι ήταν ευτυχής που είδε τόσα πολλά νέα πρόσωπα από τις οργανώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας. Τόνισε ότι αισθάνθηκε υπερήφανος που είναι ανάμεσα σε «διακεκριμένους καλεσμένους» από την Κυπριακή διασπορά από τους τομείς των επιχειρήσεων, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και πολλών άλλων πεδίων. Συνέχισε με ειδική αναφορά στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου, ο οποίος γιορτάζει αυτή την εβδομάδα 30 χρόνια από την ανάληψη του θρόνου, αλλά και της Άντριας Ζαφειράκου, η οποία πρόσφατα, ανάμεσα από 30.000 καθηγητές αναδείχθηκε νικήτρια και πήρε το Παγκόσμιο Βραβείο Εκπαίδευσης του Varkey Foundation. Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχία της Κυπριακής αποστολής στους πρόσφατους Αγώνες της Κοινοπολιτείας, η οποία κατέλαβε την 10η θέση τιμητική από 73 χώρες.

Είπε: “Αυτό δείχνει ότι παρά το μικρό μας μέγεθος, έχουμε τα εργαλεία, τους ανθρώπους και τις αξίες για την προβολή και προώθηση της Κύπρου”.

Δήλωσε επίσης ότι οι εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μέση Ανατολή, τα αραβικά κράτη, τη Ρωσία και άλλες χώρες αποτελούν μέρος μιας επιτυχημένης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, όπως αποδεικνύεται από την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας στο Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

Στήριξη από τη Παροικία

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, Χρήστος Καραολή, εξέφρασε την υποστήριξη της ομογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες του Προέδρου για επανένωση της Κύπρου και δήλωσε ότι «η Ομοσπονδία και η παροικία θα παραμείνουν παρά το πλευρό της κυβέρνησης, έτοιμοι να βοηθήσουν στο συλλογικό μας στόχο για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο ». Δήλωσε ότι η ομογένεια θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια λύση «σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, που εμπεριέχει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί, την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων».

Ο κ. Καραολής εξέφρασε την χαρά και ικανοποίησή του για τη στενή συνεργασία και ενότητα των σωματίων,  οργανώσεων και  των παραρτημάτων των πολιτικών κομμάτων που υπάρχει στην Ομοσπονδία, υπογραμμίζοντας την πρόσφατη εκστρατεία σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την οποία στάλθηκαν 3.000 επιστολές στο Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Επιπλέον, ελήφθησαν δηλώσεις από την κυβέρνηση, το Εργατικό Κόμμα, καθώς και από βουλευτές από τα κόμματα των Συντηρητικών, Εργατικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Επισήμανε πως η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα πολιτικά κόμματα της Βρετανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με βουλευτές, καθώς και με άλλες κοινότητες διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο για να υπερασπιστούν  τα συμφέροντα της δικής μας κοινότητας και να προωθήσουν τα δίκαια της Κύπρου.

Αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα και τις επιτυχίες της Βρετανικής Κυπριακής διασποράς και συγκεκριμένα σε μερικούς από τους σημαντικότερους Κύπριους, όπως: τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο, την Άντρια Ζαφειράκου, τον Λεν Λαζαρή, τον Κωνσταντίνο Κοτζιά, την Κατερίνα Μηνά και τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Ζαφειράκο. Κλείνοντας, ο κ. Καραολής παρότρυνε την κοινότητα να λάβει ενεργό μέρος στις δημοτικές εκλογές της 3ης Μαΐου υποστηρίζοντας και ψηφίζοντας όλους τους Κύπριους υποψηφίους, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόμμα στο οποίο ανήκουν.

Μεταξύ των διακεκριμένων φιλοξενούμενων στην εκδήλωση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Ύπατος Αρμοστής Ευριπίδης  Ευρυβιάδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Δημήτριος Καραμήτσος – Τζιράς, μέλη της Κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων), Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο πρόεδρος της NEPOMAK του Ηνωμένου Βασιλείου, Χάρης Χαραλάμπους, ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πήτερ Δρουσιώτης, ο Πρόεδρος της Ομάδας Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου και δημοτικός σύμβουλος Τζέισον Χαραλάμπους και Πρόεδροι και στελέχη των σωματείων και οργανώσεων της ομογένειας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.