Λαβρόφ: Αναχρονιστικές οι Εγγυήσεις – Ικανοποίηση του Κύπριου ΥΠΕΞ για όσα άκουσε από τη Ρωσία

Η χθεσινή επίσκεψη Νίκου Χριστοδουλίδη στη Μόσχα και η συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ ήρθαν σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο για το Κυπριακό, γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να ζητήσει τη συμβολή της Ρωσίας προκειμένου να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαιώνει την θέση της Μόσχας για το αναχρονιστικό του συστήματος εγγυήσεων του 60.

Μιλώντας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου ο κύριος Λαβρόφ υπογράμμισε παράλληλα ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να αναζητηθεί στη βάση των ψηφισμάτων του Σ.Α. των Η.Ε:

“Το σύστημα των Εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και δεν συνάδει με τον σύγχρονο κόσμο. Η πιο αποτελεσματική διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχία και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου μπορεί να προέλθει από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Αναφορά που χαιρετίστηκε άμεσα από τον κύριο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ενόψει και της αυριανής παρουσίας στη Μόσχα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε την παρέμβαση του κυρίου Λαβρόφ προς τον Τούρκο ομόλογο για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη:

“Ζήτησα από τον κύριο Λαβρόφ, που είναι πολύ καλός γνώστης του Κυπριακού, να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, σε συναντήσεις και επαφές που θα έχει το αμέσως επόμενο διάστημα. Για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, που πληροφορίες λένε ότι κάποιοι ψάχνουν για άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών”.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κύριο Λαβρόφ και για τις παράνομες και υπονομευτικές, όπως τις χαρακτήρισε, τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ήγειρε και το θέμα του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου:

“Στο πλαίσιο της συζήτησης μας εξέφρασα και την ανησυχία του συνόλου του κυπριακού λαού σε σχέση με τον πυρηνικό σταθμό του Άκιουγιου”.

Επί τάπητος τέθηκαν, τόσο οι ευρω-ρωσικές σχέσεις με τη Μόσχα να αναγνωρίζει τη θετική στάση της Λευκωσίας, όσο και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. 

Σε σχέση με το Συριακό κοινή ήταν η προσέγγιση για μία πολιτική λύση που θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ενώ στο Ουκρανικό για εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης δήλωσε: “Θεωρούμε τη ρωσική πρόταση για ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης Ηνωμένων Εθνών στο Ντονμπάς ως βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης και την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ”.

Κοινή τέλος ήταν επιθυμία για περεταίρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των άριστων διμερών σχέσεων, με τον κύριο Λαβρόφ να αναφέρεται στους ιστορικούς δεσμούς και να χαρακτηρίζει την Κύπρο σημαντικό εταίρο της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.