Πακτωλός κινέζικων δισεκατομμυρίων αλλάζουν την Κύπρο

Σε ποιες πόλεις επενδύουν και σε ποιους τομείς

Τις αναπτυσσόμενες οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Κύπρου έβαλε στο μικροσκόπιο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφερόμενο στην εμβάθυνση της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Της σχέσης μεταξύ της ισχυρής παγκόσμιας δύναμης του 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και της Κύπρου, με τη στρατηγική θέση και τις επενδυτικές δραστηριότητες τις οποίες δέχεται από χώρες όπως η Κίνα.

Μια Κίνα, η οποία, σύμφωνα με το Bloomberg, επιδιώκει να επεκτείνει τις οικονομικές της δραστηριότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη στιγμή που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπς, χτίζει εμπόδια στο κινεζικό εμπόριο, η Κύπρος ανοίγει τις πύλες της εν αντιθέσει με τις οικονομικές πολιτικές ορισμένων ισχυρών κρατών της ΕΕ, οι οποίες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την όλο και πιο άμεση είσοδο της Κίνας στην Ε.Ε. με εξαγορές και επενδύσεις, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Με αργά βήματα, η Κίνα είναι ήδη βαθιά ενσωματωμένη στην Ευρώπη, κατέχοντας τα λιμάνια της Ισπανίας, της Ελλάδας και του Βελγίου, ένα γερμανικό αεροδρόμιο, ενώ ποντάρει σε πετρελαιοφόρα πλοία της Βόρειας Θάλασσας και ποδοσφαιρικά σωματεία στην Αγγλία και την Ιταλία.

Αυξάνεται η επιρροή

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι η αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Κίνας επιφέρει και μεγάλες πολιτικές- ίσως – επιρροές.

Διαβατήρια

Επ’ αυτού αξίζει να αναφερθεί ότι ένας από τους φόβους των Ευρωπαίων εταίρων μας είναι το γεγονός ότι από τις  χώρες μη μέλη της Ε.Ε. η χώρα μας έδωσε υπηκοότητα κυρίως σε πολίτες της Ρωσίας (1,155), Ουκρανίας (313) και Κίνας (267).

Ας μην ξεχνάμε ότι λίγες χώρες έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποφύγουν τις επενδύσεις από την κρατική οικονομία της Κίνας ύψους 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και ιδίως χώρες όπως η Κύπρος, των οποίων το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ανέρχεται  στα 27.000 δολάρια, όντας λίγο περισσότερο από το μισό της Γερμανίας.

Νομοθεσία που πονοκεφαλιάζει την Ε.Ε.

Η νομοθεσία της Κύπρου πονοκεφαλιάζει τους εταίρους μας αφού όπως φαίνεται δίνουμε με ευκολία υπηκοότητα σε επενδυτές όταν ένα άτομο:

  • έχει επενδύσει τουλάχιστον €2 εκατ. σε αγορά, ή συμμετοχή σε επιχειρήσεις ή εταιρείες που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην κυπριακή δημοκρατία. Τα εν λόγω  επενδυτικά κεφάλαια, πρέπει να διοχετεύονται για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σκοπών των εν λόγω επιχειρήσεων και των εταιρειών αποκλειστικά μόνο στην Κύπρο.
  • έχει αγοράσει  μονάδες από οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων αξίας 2 εκ. ευρώ  που ιδρύθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, και οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έχουν δρουν αποκλειστικά στην Κυπριακή Δημοκρατία.
  • έχει προβεί σε συνδυασμό των πιο πάνω με συνολική αξία τα 2 εκατ. ευρώ.
  • έχει λευκό ποινικό μητρώο
  • έχει μόνιμη κατοικία στην Κύπρο, αξίας τουλάχιστον €500.000.
  • έχει προβεί σε αγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων κυπριακών επιχειρήσεων, οργανισμών, ομολόγων, αξιόγραφων, χρεογράφων.
  • έχει άδεια παραμονής στην κυπριακή δημοκρατία

Τα κινέζικα χρήματα είναι παντού

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, «τα κινεζικά χρήματα είναι παντού στην Κύπρο, από την ακίνητη περιουσία έως τη ναυτιλία, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τον τουρισμό και την ανανεώσιμη ενέργεια. Οι μοναδικές εξαιρέσεις μπορεί να είναι το ελαιόλαδο και το χαλούμι, αν και αυτές εξάγονται τώρα και στην Κίνα».

Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα κινέζου επενδυτή είναι ο  Lawrence Ho, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της εταιρείας Melco Resorts & Entertainment Ltd., με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος και θα φτιάξει το μεγαλύτερο θέρετρο καζίνο της Ευρώπης, που φτάνει τα 670 εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, η JimChang Global Group της Κίνας επενδύει 100 εκατομμύρια ευρώ (122,9 εκατομμύρια δολάρια) σε ξενοδοχεία και ανάπτυξη κατοικιών κοντά στην Αγία Νάπα, μέσω κοινής επιχείρησης με κυπριακή εταιρεία ενώ στη Λάρνακα, η κρατική εταιρεία China Communications Construction Group Ltd. είναι ένας από τους δύο υποψήφιους που έχουν επιλεγεί για να πάρουν τον έλεγχο του λιμανιού και της παρακείμενης μαρίνας.

Αντρέας Πολυκάρπου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.