Το Δίκαιο της Δύναμης…

Η Τουρκία θέλει την Κύπρο ολόκληρη και θαλάσσιο έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλει τη Δυτική Θράκη και θέλει το μισό Αιγαίο.

Γράφει στη “Σημερινή της Κυριακής” ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής

Εδώ και χρόνια επαναλαμβάνει η Τουρκία ότι «η Κύπρος εξέλιπε». Επαναλαμβάνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει. Ένα ανύπαρκτο Κράτος (λέγει η Άγκυρα) δεν μπορεί να έχει Οικονομική Ζώνη. Και συνεπώς τα όσα η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και πράττει σχετικώς, για την Τουρκία δεν ισχύουν.

Ισχύουν, εντούτοις, για την Ευρώπη, για τα Ηνωμένα Έθνη, για το Διεθνές Δίκαιο, λέγει η πλευρά μας. Απαντά η Τουρκία: Σημασία έχει τι λέγω εγώ, γιατί εγώ έχω τη ΔΥΝΑΜΗ τοπικώς να επιβάλω το… Δίκαιο.

Η Τουρκία, λέγουν μερικοί σοβαροί αναλυτές (εντός και εκτός Κύπρου), έχει πολλά προβλήματα. Θέλει να κάμει εξαγωγή των εσωτερικών εντάσεών της. Προσπαθεί να απειλεί και να εκβιάζει και να αναπτύσσει παλληκαρισμούς στην εξωτερική της πολιτική, για να αντιμετωπίζει τα εσωτερικά της προβλήματα και, ίσως, τις στρατιωτικές αποτυχίες της στη Συρία. Αυτή είναι μια βολική και πρόχειρη ανάλυση. Γιατί; Γιατί στηρίζεται σε ευσεβοποθική εκτίμηση.

Αν υπάρχουν τέτοιες ελπίδες, είναι αβάσιμες… Το θέμα είναι απλό στην εφιαλτικότητά του. Η Τουρκία, αν αποτύχει στη Συρία, στους Κούρδους κ.λπ, τότε θα είναι πιο επικίνδυνη στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Αν επιτύχει, αν νικήσει, αν καταφέρει να συστρατεύσει και τους Ρώσους και τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους στα συμφέροντά της, τότε η επεκτατική της μανία θα πολλαπλασιασθεί.

Επαναλαμβάνουμε την εκτίμησή μας: Η Τουρκία κατονομάζει τι θέλει. Θέλει την Κύπρο ολόκληρη και θαλάσσιο έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλει τη Δυτική Θράκη και θέλει το μισό Αιγαίο. Έμπρακτα η Τουρκία αποδεικνύει το Might is Right. Το Δίκαιο ανήκει στον Ισχυρό. Ισχυρή, λέγει, είναι η ίδια στην περιοχή. Συνεπώς αυτή αποφασίζει και αυτή μπορεί «επί του εδάφους και επί της θαλάσσης» να υλοποιεί τις πολιτικές της και τα… δίκαιά της.

Είναι η τελευταία ώρα Αθήνα και Λευκωσία να δουν πώς θα σταματήσουν την Τουρκική Στρατηγική «επί του εδάφους και επί της θαλάσσης». Όχι με αναξιόπιστες, αν όχι ανόητες,  σχετικές δηλώσεις και επικλήσεις φιλικών «συμμαχικών» φραστικών συμπαραστάσεων. Είναι ίσως η τελευταία ώρα να σχεδιασθεί πειστικά, γρήγορα, αποφασιστικά, η αποτροπή, η ματαίωση, η μη εκδήλωση της νέας τουρκικής «εξόρμησης». Αν υπάρχουν Σύμμαχοι, να είναι και να φαίνονται. Αν δεν υπάρχουν, να ευρεθούν. Αν ούτε υπάρχουν, ούτε μπορούν να ανευρεθούν, τότε τουλάχιστον ας μην ευτελίζονται με κούφιες και άνευ ψηλαφητού αντικρίσματος δηλώσεις οι πολιτικοί ηγέτες των Ελλήνων.

Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας “Σημερινή”. Είναι επίσης πρόεδρος του Συγκροτήματος “ΔΙΑΣ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.