Κοτζιάς: Άνοιξε η όρεξη της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Τη θέση ότι η Τουρκία ενοχλείται από την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), καθώς αυτά δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξή του στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και απαντώντας στην ερώτηση «τι έχουν στο μυαλό τους οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ και εάν θα συνεχίσουν τους “τσαμπουκάδες” όταν θα πάει εκεί η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil», ο κ. Κοτζιάς ήταν σαφέστατος: «Έχει ανοίξει η όρεξή τους. Πρέπει να κοπεί η όρεξή τους».

Συπλήρωσε πως «αυτό που είναι πιο σοβαρό είναι οι αγορές που κάνει η Τουρκία όχι σε πολεμικά υλικά, αλλά σε πλοία τόσο για την αναζήτηση ενεργειακών πόρων στη θάλασσα όσο και για την αξιοποίησή τους. Εκεί μπορεί να σκέφτονται κάποιοι θερμόαιμοι στην Άγκυρα ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάποια επεισόδια ή να επιδείξουν ότι μπορούν να ελέγχουν κάποια “οικόπεδα” της κυπριακής ΑΟΖ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα θα επισκεφθεί την Κύπρο, λέγοντας ότι «εκείνο που νομίζω και κάνουμε μία σοβαρή δουλειά που δεν είναι από τις δουλειές που μπορεί κανείς να ζητάει δημόσια, η Τουρκία ελπίζω όταν θα σκεφτεί κάποιος θερμόαιμος να φτιάξει κάτι, θα το ξανασκεφτεί γιατί θα υπάρχουν καταστάσεις που δε θα τη συν-ευνοούν για κάτι τέτοιο».

Στην ερώτηση εάν εννοεί ότι κάποιες μεγάλες δυνάμεις ή τοπικές δυνάμεις θα σταθούν απέναντι από Νηφαλιότητα και γνώμονας η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντωντην Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Δεν εννοώ κάτι. Θα το δείξει ο χρόνος».

Νηφαλιότητα και γνώμονας η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων

Τις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας καθώς και τις εκτιμήσεις του για καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική ανέλυσε το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του Αλέξη Παπαχελά στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Ο Ν. Κοτζιάς μίλησε για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, τις ελληνοτουρικές σχέσεις σε όλες τους τις πτυχές, το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, τις ΑΟΖ και τις γειτονικές μας χώρες, τους Αμερικανούς.

Πεποίθησή του, είπε, είναι πως «στην εξωτερική πολιτική πρέπει να παίρνεις πρωτοβουλίες, πρέπει να καθοδηγείς τα γεγονότα» διότι «αλλιώς τα γεγονότα σε προλαβαίνουν και μπορούν να σε πνίξουν», να απαντά κανείς με «ηρεμία και νηφαλιότητα» και γνώμονα «την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, την αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου, τη διαμόρφωση των κατάλληλων συμμαχιών».

One thought on “Κοτζιάς: Άνοιξε η όρεξη της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.