ΚΥΠΡΟΣ: 15 χρόνια ανοιχτά οδοφράγματα

15 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τότε που ο Ραούφ Ντενκτάς με μια αιφνιδιαστική κίνηση αποφάσισε να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να μεταβαίνουν ελεύθερα στις Ελεύθερες περιοχές με την πρόφαση πως αυτό θα δημιουργούσε «κλίμα εμπιστοσύνης»

Από το πρωί της Τετάρτης 23 Απριλίου του 2003 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι περνούν την «πράσινη γραμμή» της Λευκωσίας. Οι ανταποκριτές περιγράφουν σκηνές συγκίνησης, ενθουσιασμού αλλά και σύγχυσης την ώρα που οι πρώτοι Τουρκοκύπριοι περνούσαν από το φυλάκιο του Λήδρα Πάλας.

Η νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου απέδωσε σε προσπάθεια εντυπωσιασμού τα νέα μέτρα που εξήγγειλε το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς. «Το τείχος δεν έπεσε», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας σαφείς αναφορές στο τείχος του Βερολίνου.

Υπολογίζεται πως από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα από τα 7 σημεία που επιτρέπεται η μετάβαση στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκαν 13,6 εκ διελεύσεις Ελληνοκυπρίων  23,6 διελεύσεις Τουρκοκυπρίων. Υπενθυμίζεται πως μετά από την απόφαση των “δύο ηγετών” ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες το 2016 αποφασίστηκε η διάνοιξη άλλων δύο σημείων διέλευσης σε Απλίκι και Δερύνεια που αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του 2018.

Μόνο για το 2018 (Ιανουάριος – Μάρτιος) οι διελεύσεις Ελληνοκύπριων προς τα κατεχόμενα ξεπέρασαν το 1 εκ. ενώ αυτές των Τουρκοκύπριων είναι κάτι λιγότερες από 2 εκ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της JCC για τα χρήματα που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δαπανούν στην άλλη πλευρά. Συγκεκριμένα από το 2009 μέχρι το 2017 υπολογίζεται πως οι Ελληνοκύπριοι πλήρωσαν μόνο με πιστωτικές κάρτες στα κατεχόμενα ποσό πέραν των 87 εκ. ευρώ ενώ αντίστοιχα οι Τουρκοκύπριοι δαπάνησαν στις Ελεύθερες περιοχές πέραν των 155 εκ. ευρώ για την ίδια περίοδο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.