Με πρόσχημα το ΝΑΤΟ επιχειρεί η Τουρκία νομιμοποίηση του ψευδοκράτους

Του Νίκου Μελέτη

Προσπάθεια νομιμοποίησης του ψευδοκράτους μέσω… Νατοϊκών Αποστολών ακόμη και εκείνων στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα, επιχειρείται από την Τουρκία, προκαλώντας την αντίδραση της Λευκωσίας.

Σε μια περίοδο που η τακτική Πόντιου Πιλάτου που ακολουθεί το ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, συντηρώντας την αρνητική παράδοση των «Κανόνων Λουνς» αλλά και στο ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, έχει προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις, η έκδοση παράνομης ΝΟΤΑΜ από το ψευδοκράτος για πτήση AWACS στο πλαίσιο νατοϊκής Επιχείρησης προκαλεί εντονότατο προβληματισμό οδηγώντας την Λευκωσία στην ακύρωση φυσικά της παράνομης αυτής ΝΟΤΑΜ.

Με την παράνομη ΝΟΤΑΜ 0092/18 που εκδόθηκε από τον παράνομο σταθμό Ercan γνωστοποιείται ότι η Τουρκική Αεροπορία θα πραγματοποιήσει στις 2 και 3 Μαΐου πτήσεις AWACS στο πλαίσιο της Επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Θαλάσσιος Φύλακας» (ΝΑΤΟ -Operation Sea Guardian) «εντός του συμβουλευτικού εναέριου χώρου του Ercan στον διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου». 

Δίνονται οδηγίες για τα αεροσκάφη που συμμετέχουν στην Άσκηση και «συστήνεται αυστηρά» στα διερχόμενα αεροσκάφη που δεν συμμετέχουν στην άσκηση, «προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια των πτήσεων να μην πετούν στην συγκεκριμένη περιοχή στο ύψος μεταξύ 28000 -31000 ποδιών.

Η Λευκωσία με την ΝΟΤΑΜ Α0522/18 ενημερώνει ότι οι τουρκικές πτήσεις AWACS εντός του δυτικού τμήματος του FIR Λευκωσίας, για την στήριξη της Νατοϊκής Επιχείρησης Sea Guardian «δεν συντονίζονται από τις Κυπριακές Αρχές και δεν μπορεί να επιβεβαιωθούν οι ώρες και περιοχές διεξαγωγής των πτήσεων». Και η Λευκωσία καλεί τους πιλότους να είναι προσεκτικοί και σε διαρκή επαφή με την ραδιοσυχνότητα του Πύργου Ελέγχου της Λευκωσίας (Nicosia ACC).

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει Νατοϊκές Αποστολές και επιχειρήσεις για να προωθήσει την δική της ατζέντα, αλλά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, επιχειρεί να εμφανίσει μια κρίσιμη περιοχή αυτή μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας, ότι δεν ανήκει στην περιοχή ευθύνης και άσκησης κυριαρχικών αρμοδιοτήτων, (όπως αυτή της έκδοσης NOTAM’s) της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά εμπίπτει στην «αρμοδιότητα» του ψευδοκράτους, που έτσι εμφανίζεται να ασκεί «κυριαρχία» πέραν του εδάφους και στον εναέριο και στον θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκεί που οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αποδώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία την ευθύνη τόσο για έκδοση NOTAM’s και NAVTEX αλλά και για Έρευνα και Διάσωση.

Στην Νατοϊκή επιχείρηση, που το σκέλος της Security Patrol θα είναι σε εξέλιξη από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 15 Μαΐου, τα Νατοϊκά πλοία θα είναι σε διασύνδεση με τα αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης και υποβρύχια και όλα τα μέσα που παίρνουν μέρος, έχουν διατεθεί από την Ολλανδία, την ιταλικά, την Ελλάδα, την Τουρκία και τον Καναδά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.