Πόσες βραχονησίδες έχει η Κύπρος;

Η Κύπρος περιβάλλεται και από αρκετές μικρές βραχονησίδες. Πολλές από αυτές είναι γνωστές και σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί.

Η Κύπρος εκτός τη νήσο της Κύπρου με μια ακτογραμμή 648 μιλίων περιβάλλεται και από αρκετές μικρές βραχονησίδες. Πολλές από αυτές είναι γνωστές και σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί. Κάποιες είναι πολύ γνωστές λόγω ιστορίας. Οι περισσότερες ωστόσο είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.  

Κλείδες

Μικρές βραχονησίδες που βρίσκονται στο ακρωτήριο Αποστόλου Ανδρέα. Είναι το ανατολικό σημείο της Κύπρου, σε μια από τις βραχονησίδες έχει τοποθετηθεί από την περίοδο της Αγγλοκρατίας φάρος

Γερόνησος ή Ιερή νήσος

Η Γερόνησος είναι ένα μικρό νησί που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Κύπρου, περίπου 18 χιλιόμετρα βόρεια της Πάφου. Ακατοίκητο από τον 15ο αιώνα, πρόσφατες ανασκαφές αποκάλυψαν ότι είχε κάποτε ένα ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα στην ύστερη ελληνιστική περίοδο.

Γλυκιώτισσα ή Νήσος των εχιδνών

Βραχονησίδα κοντά στην ξηρά παρά τον Άγιο Γεώργιο της Κερύνειας. Σήμερα το νησί έχει ενωθεί τεχνητά με τη ξηρά και οι κατοχικές αρχές έχουν προχωρήσει στην τουριστική του εκμετάλλευση.

Πέτρα του Λιμνίτη

Η εντυπωσιακή Πέτρα του Λιμνίτη στο δυτικό άκρο του Κόλπου της Μόρφου. Απόκρημνο νησί στις ακτές της Τηλλυρίας, στα βόρεια του χωριού Λιμνίτης, στο οποίο οφείλει και το όνομά του. Ειδυλλιακή περιοχή, μια από τις ωραιότερες παραλιακές τοποθεσίες της Κύπρου. Σε αντίθεση με την Πέτρα του Ρωμιού, η Πέτρα του Λιμνίτη είναι νησί, αφού περιτριγυρίζεται από θάλασσα. Στο νησί ανακαλύφθηκε ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Κύπρου, της Νεολιθικής Περιόδου. Πρόκειται για οικισμό ψαράδων, για τους οποίους το νησί και η απόκρημνη τοπογραφία πρόσφερε ασφάλεια.

Άλλες μικρές βραχονησίδες

Κίλα, μικρή βραχονησίδα νότια της Γαληνόπορνης στη χερσόνησο της Καρπασίας

Μέσα Γαλούνια, βραχονησίδες βόρεια της Κώμης Κεπήρ στη Καρπασία

Χαμηλή, βρίσκεται στον κόλπο Χρυσοχούς

Κόππος, βραχονησίδα που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Κύπρου στη χερσόνησο του Ακάμαντα. Κοντά της βρίσκεται και η βραχονησίδα Κιόνος.

Κιόνος, βραχονησίδα που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Κύπρου στη χερσόνησο του Ακάμαντα. Κοντά της βρίσκεται και η βραχονησίδα Κόππος

Κορδύλια, (γεωγρ.μήκος 35.6791667 γεωγρ. πλάτος 34.5291667), βρίσκονται στα ανατολικά της νήσου κοντά στο ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα

Μαζάκι, μικρή βραχονησίδα που βρίσκεται στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Ακάμα

Κανούδια, βραχονησίδα που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Κύπρου στη χερσόνησο του Ακάμαντα

Αγία Θέκλα, βραχονησίδα νότια στα σύνορα Σωτήρας – Αγίας Νάπας

Τουριστικές βραχονησίδες

Νησσί ή Nisi beach

Μικρή νησίδα νότια της παραλίας Αγίας Νάπας η οποία θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα και μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης

Νησάκι στην παραλία Fig Tree

Σε συνδυασμό με την γνωστή παραλία του Πρωταρά αποτελεί μια από τις ομορφότερες θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου

ΚΡΙΤΩΝΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.