Τουμάζος Τσιελεπής: “Να ξεκαθαρίσει ο Αναστασιάδης”

ΟΜΑΔΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΙΤΣΑΡΩΝ

Είτε έχει πειστεί από τις προθέσεις Ακιντζί είτε όχι η ε/κ πλευρά, σχετικά με τις δηλώσεις Ακιντζί που αφορούν το πλαίσιο Γκουτέρες, πρέπει να ανταποκριθεί και ο ΠτΔ να δηλώσει ξεκάθαρα ότι και ο ίδιος αποδέχεται να συνεχίσει η διαδικασία με τον ίδιο τρόπο διότι η μέχρι στιγμής αντίληψη από τα ΗΕ και όχι μόνο όπως καταγράφηκε και στην έκθεση του ΓΓ, σωστή ή λανθασμένη, ήταν ότι η Τουρκία, συνεργάστηκε στα θέματα της Ασφάλειας και των εγγυήσεων, εκτιμά το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Τουμάζος Τσιελεπής.

Μιλώντας στον ρ/σ Active και στην εκπομπή Ατζέντα (με την Άντρη Δανιήλ), ο κ Τσιελεπής ξεκαθάρισε αρχικά ότι το πολυσυζητημένο πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο έτυχε παρερμηνείας αυτές τις μέρες, είναι ένα και είναι αυτό της 4ης Ιουλίου. Ο Γενικός Γραμματέας το είχε υποβάλει προφορικά την 30η Ιουνίου, σύμφωνα με την έκθεση του. «Είναι η ίδια φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο Ακιντζί στην επίμαχη του δήλωση περί αποδοχής του πλαισίου. Ακολούθως τη 2α Ιουλίου ο κ. Άιντε του έδωσε γραπτή μορφή, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τσιελεπή, έγιναν παράλληλα ζωηρές συζητήσεις κατά πόσο όπως τα κατέγραψε ο κ. Άιντε απέδιδαν ακριβώς το περιεχόμενο του πλαισίου ή όχι» υπογράμμισε ο κ. Τσιελεπής.  Ακολούθως σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΠτΔ, ανέφερε ο κ. Τσελεπής, έγινε μία επικοινωνία του κ. Άιντε με τον ΓΓ στις 4 Ιουλίου όπου εκεί καταγράφηκαν διορθώσεις.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ο πρόεδρος έπραξε ορθά ζητώντας διευκρινήσεις από τον τ/κ ηγέτη, δήλωσε ότι ο ΠτΔ είχε ζητήσει διευκρινήσεις αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, ωστόσο το ζήτημα είναι ένα. «Το Πλαίσιο Γκουτέρες, αποτελείται από έξι βασικά ζητήματα του Κυπριακού τα δυο στη Διεθνή Διάσκεψη διότι αφορούν το θέμα της ασφάλειας και  των εγγυήσεων αλλά και των στρατευμάτων και τα υπόλοιπα στο άλλο τραπέζι της συζήτησης των διακοινοτικών συνομιλιών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιελεπής.

Πρόσθεσε δε ότι: «από τη στιγμή που ο κ. Ακιντζί είπε ότι αποδέχεται το πλαίσιο με στόχο να καταλήξουμε σε μια στρατηγική συμφωνία, σημαίνει ότι αποδέχεται και τις πρόνοιες του πλαισίου, αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, που είναι ακριβώς αυτές στις οποίες γίνεται αναφορά στην ίδια τη δήλωση του Προέδρου, ότι δηλαδή το πλαίσιο καταργεί τα επεμβατικά δικαιώματα, καταργεί τις εγγυήσεις , απαιτεί αποχώρηση των στρατευμάτων εντός τακτού χρονικού διαστήματος με ένα μηχανισμό εφαρμογής με όλα τα συναφή».

Ο κ. Τσιελεπής υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι δεν χρειάζονται διευκρινήσεις σε αυτά τα θέματα είναι ξεκάθαρες και οι προθέσεις του Γενικού Γραμματέα διότι εντός της ίδιας της διάσκεψης κατ’ επανάληψη, τόσο ο Γενικός Γραμματέας, όσο και η ΕΕ και η Βρετανία , έβαζαν καθαρά τη θέση ότι οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα πρέπει να καταργηθούν από την πρώτη μέρα και ότι το μόνο θέμα που παραμένει προς περαιτέρω συζήτηση είναι το θέμα των αγημάτων της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΔΥΚ, των 950 ελλαδιτών και των 650 τούρκων στρατιωτών και ο στόχος που ετίθετο ήταν αυτό το ζήτημα να ξεκαθαριστεί σε επίπεδο με συμμετοχή πλέον των Υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας.

Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση Ακιντζί σε αυτή τη φάση που όλα βρίσκονται σε στασιμότητα, ξεκαθάρισε ότι τα πράγματα βρίσκονται σε στασιμότητα για έναν πολύ απλό λόγο. Στο Κραν Μοντανά ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, σύμφωνα με τον κ. Τσιελεπή, στην έκθεση του αλλά και κατ΄ επανάληψη μετά από την έκθεση του έλεγε ότι πρέπει να γίνουν συνομιλίες που να έχουν νόημα και καθόριζε τι εννοούσε όταν έλεγε να έχουν νόημα.

«Έπρεπε να συνεχίσουν οι συνομιλίες από κει που έμειναν, συνεπώς με όλες τις συγκλίσεις των τελευταίων χρόνων με το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα, με τον μηχανισμό εφαρμογής, να συζητηθούν και τα έξι βασικά θέματα ως πακέτο, τα δυο στη διάσκεψη, τα υπόλοιπα στις διακοινοτικές συνομιλίες και έλεγε ότι αν καταλήξουμε σε αυτά τα θέματα θα έχουμε μια στρατηγική συναντίληψη ή συμφωνία» κατέληξε.

Όπως είπε ο κ. Τσιελεπής, ο κ. Ακιντζί δέχεται, πολύ έντονες επικρίσεις και από εθνικιστικούς κύκλους της τ/κ πλευράς αλλά προφανώς και από την ίδια την Άγκυρα γι αυτή του την κίνηση κι αυτό ενισχύει την εκτίμηση που εκφράζεται ότι ο κ. Ακιντζί προέβη σε αυτή την κίνηση για να σταματήσει εν τη γενέσει τους αυτές τις προσπάθειες για να ξεφύγουμε από αυτό το πλαίσιο.

Ο κ. Τσιελεπής εξέφρασε την εκτίμηση του ότι ενόψει εκλογών δεν αναμένεται να γίνει κάτι θεαματικό άμεσα, αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών αλλά στο μεσοδιάστημα δεν πρέπει η ε/κ να στέκει απαθής αλλά να αξιοποιήσει το χρόνο που απομένει.

Επιπρόσθετα ανέφερε: «Εάν η εκπρόσωπος του ΓΓ έρθει το γρηγορότερο δυνατό τόσο το καλύτερο να ξεκαθαρίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα αλλά πρέπει να γίνει και κάτι άλλο και μάλιστα άμεσα. Πρέπει ο ΠτΔ να δηλώσει ξεκάθαρα ότι και αυτός αποδέχεται να συνεχιστεί η διαδικασία με τον ίδιο τρόπο, διότι η μέχρι στιγμής αντίληψη από τα ΗΕ και όχι μόνο όπως καταγράφηκε και στην έκθεση του ΓΓ, σωστή ή λανθασμένη δεν έχει σημασία ήταν ότι η Τουρκία, συνεργάστηκε στα θέματα της Ασφάλειας και των εγγυήσεων, γι αυτό μιλά για ιστορική ευκαιρία ο ΓΓ και ότι η ευθύνη ανήκει στους δυο ηγέτες. Όλο αυτό το διάστημα οι δυο ηγέτες έθεταν όρους και προϋποθέσεις, δεν αποδέχονταν την πρόταση του ΓΓ στο σύνολο της, όπως την ανέφερα πιο πάνω. Αυτή η κίνηση του Ακιντζί δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα εκληφθεί από τα ΗΕ ως αποδοχή της πρότασης του ΓΓ και αν δεν γίνει κάτι ανάλογο και ξεκάθαρο από την ε/κ πλευρά πολύ φοβούμαι ότι στο τέλος θα μείνουμε μόνοι μας στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ως η αποκλειστικά υπεύθυνη πλευρά για τη συνεχιζόμενη αποτυχία του να μπορέσουμε να επαναλάβουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία. Γι αυτό χρειάζεται μια απλή δήλωση του ΠτΔ ότι είναι κι αυτός διατεθειμένος να προχωρήσει με τον ίδιο τρόπο και όλα αυτά τα ζητήματα που συζητούνται τις τελευταίες μέρες ασφαλώς θα ξεκαθαρίσουν εκεί ποιος είναι ο πιο αρμόδιος να ερμηνεύσει το πλαίσιο. Αυτός που το υπέβαλε φυσικά. Ελπίζουμε η κάθοδος απεσταλμένου του ΓΓ να ξεκαθαρίσει αυτά τα ζητήματα» κατέληξε.

Επιμέλεια: Μυρτώ Ζουμίδου, “Φ”

>>> ΠΡΕΜΟΥΡΑ! Ποιοι βρίσκονται πίσω από όλους αυτούς που βυσσοδομούν να μας παραδώσουν στην Τουρκία;

One thought on “Τουμάζος Τσιελεπής: “Να ξεκαθαρίσει ο Αναστασιάδης”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.