«Ισοπαλία» στις αγγλικές τοπικές εκλογές

Με το Εργατικό Κόμμα να καταγράφει «κέρδη» ως προς το συνολικό αριθμό δημοτικών συμβούλων στους 150 δήμους της Αγγλίας, όπου διεξήχθησαν οι τοπικές εκλογές της Πέμπτης, αλλά και τους Συντηρητικούς να αποφεύγουν την αναμενόμενη από ορισμένους βαριά ήττα, ολοκληρώνεται η καταμέτρηση το απόγευμα της Παρασκευής.

Jeremy Corbyn voting in Islington, North London.

Οι Εργατικοί επιβεβαιώνουν τη δύναμή τους στο Λονδίνο, χωρίς όμως να καταφέρουν να αποσπάσουν από τον έλεγχο των Συντηρητικών συγκεκριμένους δήμους – στόχους.

Όπως συμφωνούν οι αναλυτές, το Εργατικό Κόμμα βγαίνει μεν ενισχυμένο, αλλά όχι στο βαθμό που προσδοκούσε.

Από την άλλη πλευρά, το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα συγκράτησε δήμους που αναμενόταν να χάσει, έχασε τον σημαντικό δήμο του Ρίτσμοντ που πέρασε στον έλεγχο των ενδυναμωμένων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αλλά και κέρδισε το μεγάλο δήμο του Μπάρνετ στο βόρειο Λονδίνο, μεταξύ άλλων.

Ο εκλογικός αναλυτής του BBC σερ Τζον Κέρτις έκανε ενδεικτικά λόγο για «ισοπαλία» μεταξύ των μεγάλων κομμάτων. Μάλιστα, η αναγωγή των αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο δίνει ποσοστό 35% σε αμφότερα τα μεγάλα κόμματα, σχεδόν ένα χρόνο μετά από τις περσινές πρόωρες εκλογές.

Με μόνο έναν από τους 150 δήμους να απομένει για την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, οι Εργατικοί καταλαμβάνουν 2,293 έδρες δημοτικών συμβούλων (κέρδος 55), οι Συντηρητικοί 1,330 έδρες (απώλειες 26), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 536 έδρες (κέρδος 75), οι Πράσινοι 39 έδρες (κέρδος 8), ενώ το UKIP σχεδόν αφανίστηκε από τον τοπικό εκλογικό χάρτη διατηρώντας μόνο τρεις από τις 126 θέσεις δημοτικών συμβούλων.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε λόγο για «συμπαγή» αποτελέσματα για το κόμμα του, ενώ ικανοποιημένη εμφανίστηκε και η ηγέτιδα των Συντηρητικών, Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.