ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ μυστικών υπηρεσιών πίσω από την σύγκρουση του ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ με το Τουρκικό «εμπορικό»

Ο Υβριδικός Πόλεμος (Hybrid Warfare) είναι μια στρατιωτική στρατηγική που συνδυάζει στοιχεία συμβατικών πολεμικών επιχειρήσεων αλλα συγκαλημενα, καθώς ο υπεύθυνος αποποιείται την ευθύνη…

Ένας υβριδικός αντίπαλος μπορεί να είναι κρατικός ή μη κρατικός ή κάποια δήθεν ΜΚΟ…

Για παράδειγμα εμβολισμός του Ελληνικού πλοίου ήταν «ατύχημα», για το γεωτρύπανο στην Κύπρο έφταιγε η κακοκαιρία, οι χάκερ ήταν «μερικά παιδιά» και στον ΑΡΜΑΤΩΛΟ έπεσε «εμπορικό».

Επεισόδιο με “Αρματωλός”: “Βάτραχος” ο νέος κυβερνήτης 

Ένας “βάτραχος” είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert ο νέος κυβερνήτης της Κανονιοφόρου “Αρματωλός” με τον προκάτοχό του να παίρνει νωρίτερα το φύλλο πορείας για την υπηρεσία του ΓΕΝ. Με δεδομένη πάντως την εν εξελίξει έρευνα ο πλωτάρχης του Πολεμικού μας Ναυτικού, αναμένεται να επαναδιατεθεί στην προηγούμενη υπηρεσία του προκειμένου να εξεταστεί και να συνδράμει μέσα από την κατάθεσή του στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η επίσπευση των διαδικασιών μετάθεσης αποφασίστηκε από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού μετά την επακούμβηση της ΚΦ “Αρματωλός” από το τουρκικό εμπορικό πλοίο “Karmate” τα ξημερώματα της Παρασκευής 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Λέσβου. Τότε υψηλόβαθμες πηγές του ΓΕΝ επισήμαιναν ότι το μήνυμα που εκπέμπεται μέσα από την συγκεκριμένη απόφαση, που δεν συνιστά καρατόμηση, είναι διττό: καταρχάς η διασφάλιση της της εικόνας τους αξιόμαχου του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης η ασφάλεια των πληρωμάτων και των μονάδων του στόλου. Σε αυτό το πεδίο είναι σαφές ότι πέραν της ξεκάθαρης υπαιτιότητας του τουρκικού πλοίου, για τις ίδιες πηγές ενημέρωσης προκύπτουν ερωτήματα για την πληρότητα των ενεργειών του κυβερνήτη και του πληρώματος της Κανονιοφόρου.

Απάντηση σε αυτά επιδιώκεται να δοθεί μέσα από τη διπλή διερεύνηση. Καταρχάς της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που ήδη διενεργείται από τη Διοίκηση Κανονιοφόρων. Ταυτόχρονα από το πόρισμα των πραγματογνωμόνων της Διευθύνσης Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Στόλου, οι οποίοι θα εξετάσουν τόσο το πλήρωμα όσο και το πλοίο σε επίπεδο λειτουργικότητας συστήματων καθως επίσης του συνόλου του εξοπλισμού. 

Ήδη η μικτή ομάδα των διερευνητών έχει συλλέξει σημαντικά στοιχεία, μεταξύ αυτών πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Κανονιοφόρου. Ακόμη φέρεται να έχει λάβει -μέσω συνεντεύξεων- μια πρώτη εικόνα όσων διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά της Λέσβου. Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert φέρεται να συγκεντρώνουν δεδομένα που να στοιχειοθετούν την μη έγκαιρη ειδοποίηση του κυβερνήτη. Συγκεκριμένα η αναφορά που είχε δοθεί ήθελε το τουρκικό πλοίο να κινείται σε απόσταση 2000 γυαρδών από την Κανονιοφόρο “Αρματωλός”. Οπως λεει στο OnAlert η ίδια πηγή ενημέρωσης o κυβερνήτης φέρεται να ανέβηκε στη γέφυρα αφού άκουσε τη μπουρού να βαράει. 

Μετά και την επανεκτίμηση που έγινε οι ζημιές που έχει υποστεί το πολεμικό μας πλοίο δεν αξιολογούνται ως σοβαρές. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής ώστε ιδανικά η Κανονιοφόρος “Αρματωλός” να συμμετάσχει κανονικά στην Άσκηση “Καταιγίς”. 

Μια από τις συμπτώσεις πάντως είναι ότι όπως στο περιστατικό με την προσάραξη της φρεγάτας “Κανάρης” έτσι και στο επεισόδιο με την Κανονιόφορο “Αρματωλός” αξιωματικός φυλακής γέφυρας ήταν γυναίκα. 

OnAlert.gr

One thought on “ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ μυστικών υπηρεσιών πίσω από την σύγκρουση του ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ με το Τουρκικό «εμπορικό»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.