Χλιδή και μεγαλείο – Ο Πούτιν ορκίστηκε πρόεδρος για τέταρτη φορά

Με την εντυπωσιακή τελετή ορκωμοσίας του στο Κρεμλίνο ξεκίνησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κι επίσημα την τέταρτη θητεία στην προεδρία της Ρωσίας.

Vladimir Putin speaks with his hand on the Constitution during his inauguration ceremony as new Russia’s president in the Grand Kremlin Palace in Moscow, Russia, on Monday, May 7, 2018.

«Θεωρώ καθήκον μου και νόημα της ζωής μου να κάνω ό,τι μπορώ για τη Ρωσία, για το παρόν και για το μέλλον της», δήλωσε αφού ορκίσθηκε πάνω στο Σύνταγμα στη χρυσοποίκιλτη αίθουσα Αντρεέφσκι -την αίθουσα του θρόνου της τσαρικής Ρωσίας- υποσχόμενος να ακολουθήσει μια οικονομική ατζέντα που θα ενισχύσει το βιωτικό επίπεδο των Ρώσων πολιτών σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Ο Πούτιν, που κυβερνά τη χώρα του εδώ και 18 χρόνια είτε από τη θέση του προέδρου είτε από αυτή του πρωθυπουργού, τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος της νέας θηετίας του θα είναι να βελτιώσει τη ρωσική οικονομία μετά από μια ύφεση που συνδέεται εν μέρει με την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού και τις διεθνείς κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Έχω συνείδηση της κολοσσιαίας ευθύνης μου απέναντι στον καθέναν από εσάς, απέναντι στη Ρωσία. Θα κάνω τα πάντα για να αυξήσω την ισχύ, την ευημερία και τη δόξα της Ρωσίας», διαβεβαίωσε.

«Τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις υφιστάμενες δυνατότητες, πρωτίστως στον τομέα της ανάπτυξης, των οικονομικών και τεχνολογικών εξελίξεων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας σ’ αυτές τις σφαίρες που προσδιορίζουν το μέλλον», τόνισε ενώπιον χιλιάδων προσκεκλημένων.

«Μια νέα ποιότητα ζωής, ευημερία, ασφάλεια κι η υγεία των πολιτών, αυτό προέχει σήμερα», επεσήμανε.

Vladimir Putin speaks with his hand on the Constitution during his inauguration ceremony as new Russia’s president in the Grand Kremlin Palace in Moscow, Russia, Monday, May 7, 2018. Putin took the oath of office for his fourth term as Russian president on Monday and promised to pursue an economic agenda that would boost living standards across the country.

Αν και ο Πούτιν επανέφερε επί των ημερών του τη χώρα του δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο κυρίως με στρατιωτικές επιχειρήσεις, δεν κατάφερε να περιορίσει την εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και να βρει νέες πηγές προσόδων ή να να αναπτύξει τις βιομηχανίες της.

Μη υλοποιήσιμες οι δεσμεύσεις Πούτιν, λένε αναλυτές

Αναλυτές αμφιβάλουν κατά πόσον θα μπορέσει να υλοποιήσει τους στόχους που έβαλε για τη νέα του θητεία με άλματα στην τεχνολογική έρευνα και την τεχνητή νοημοσύνη, μεγάλα οδικά έργα και βελτίωση του προσδόκιμου ζωής των Ρώσων πολιτών. Στην ουσία περιμένουν «μια από τα ίδια», τονίζοντας ότι το ισχυρό χαρτί του Ρώσου προέδρου παραμένει η προβολή της ισχύος της χώρας του διεθνώς. Άλλωστε οι καινοτόμες ιδέες και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης που υποσχέθηκε τον Μάρτιο στο διάγγελμά του για την Κατάσταση του Έθνους δεν προκάλεσαν και τόση εντύπωση, όσο οι ισχυρισμοί του για τα νέα «ανίκητα» όπλα, που φέρεται να ανέπτυξε η Ρωσία.

«Μια από τα ίδια» στη ρωσική εξωτερική πολιτική

Ειδικοί θεωρούν ότι ο Πούτιν θα επιμείνει στην ίδια γραμμή στην εξωτερική πολιτική, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της Ρωσίας στη διεθνή σκακιέρα με τη συνέχιση της εμπλοκής στον συριακό εμφύλιο στο πλευρό του Άσαντ μέχρι το τέλος και χωρίς καμιά διάθεση υποχώρησης στο ουκρανικό ζήτημα.

Αν και επιβλήθηκαν οδυνηρές κυρώσεις στη χώρα του για την προσάρτηση της Κριμαίας, την ανάμειξή της στην ανατολική Ουκρανία και την εμπλοκή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Πούτιν εμφανίζεται διατεθειμένος να πληρώσει το τίμημα, από τη στιγμή, μάλιστα, που οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου αποκατέστησαν σε κάποιο βαθμό τη ροή εσόδων στα κρατικά ταμεία.

«Κλειδί» η πορεία της οικονομίας

Η ρωσική οικονομία ανέκαμψε εν μέρει από την ύφεση του 2015-2016, όταν το ρούβλι έχασε το ήμισυ της αξίας του, αλλά ανησυχίες εκφράζονται για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της, ειδικά αν δεν καταφέρει η Μόσχα να δώσει ώθηση στον τομέα της μεταποίησης και να απαλλάξει την οικονομία από τη συντριπτική εξάρτησή της από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.