«Αμμόχωστος νυν και αεί παρελαύνει ζωντανή»

Επίσκεψη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο πραγματοποιούν Ευρωβουλευτές

Επίσκεψη στην Αμμόχωστο πραγματοποιούν σήμερα Ευρωβουλευτές για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση εκεί. Σκοπός της επίσκεψης είναι όπως επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, στη βάση των προνοιών της Διακήρυξης του Ευρωκοινοβουλίου ημερομηνίας 14 Φεβρουαρίου 2012, που μεταξύ άλλων καλεί την τουρκική Κυβέρνηση να εφαρμόσει τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789(1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τους Ευρωβουλευτές υποδέχθηκαν άτομα τα οποία κουβαλούν σημαίες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας. Στο χώρο βρίσκονται και Ελληνοκύπριοι οι οποίοι μετέβησαν στην Αμμόχωστο για να στηρίξουν την εκδήλωση των Ευρωβουλευτών καθώς και μέλη της “αστυνομίας” του ψευδοκράτους.

Σε πανό το οποίο κρατούσαν Ε/κ, μπροστά από το ξενοδοχείο Κωστάντια, έγραψε, «Αμμόχωστος νυν και αεί παρελαύνει ζωντανή!».

Το κλιμάκιο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιεί από χθες επαφές στην Κύπρο απαρτίζεται από τους  Ευρωβουλευτές Cecilia Wikström (Σουηδία), Πρόεδρος Επιτροπής – επικεφαλής κλιμακίου, Alberto Cirio (Ιταλία), μέλος, Rosa Estaràs Ferragut (Ισπανία), μέλος, Σοφία Σακοράφα (Ελλάδα), μέλος,  Igor Šoltes (Σλοβενία), μέλος,  Teresa Jiménez-Becerril (Ισπανία), μέλος,  Δημήτρη Παπαδάκης(Κύπρος), μέλος, και Τάκη Χατζηγεωργίου (Κύπρος), μέλος. Οι τρεις τελευταίοι Ευρωβουλευτές συμμετέχουν αυτεπάγγελτα.

Γύρω στις δώδεκα παρά τέταρτο έφτασε μπροστά από το ξενοδοχείο Κωνστάντια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο το λεωφορείο που μεταφέρει τους Ευρωβουλευτές που μετέχουν στην αντιπροσωπεία του ΕΚ που επισκέπτεται την περιοχή.

Εκεί τους χειροκρότησαν Ε/κ που μετέβησαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Στην περιοχή βρισκόταν και ομάδα των  Γκρίζων Λύκων.

Την ίδια ώρα, η Ευρωβουλευτής Cecilia Wikström, είπε στα ελληνικά, «ραγίζει η καρδιά μου».

Οι ευρωβουλευτές παρέμειναν εκεί για 15 λεπτά περίπου και συνάντησαν πολλούς Αμμοχωστιανούς που διατράνωσαν τον πόθο τους για επιστροφή και την λαχτάρα τους για λύση. Κάποιοι είπαν ότι τα σπίτια τους είναι μόλις 500 μέτρα και όμως δεν μπορούν να γυρίσουν. Το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο και υπήρχε μεγάλη συγκίνηση από τους Ε/κ πρόσφυγες που βρέθηκαν εκεί.

Αντιπροσωπεία της “βουλής” στα κατεχόμενα, παρέδωσε στους ευρωβουλευτές ένα σημείωμα και τους είπαν ότι δεν πρέπει να είναι μονόπλευροι στην όποια έρευνά τους και πρέπει να ακούσουν και τους Τ/κ. Είπαν ακόμη ότι το νησί αυτό ανήκει και στους Τ/κ.

Φεύγοντας από την παραλία, οι Αμμοχωστιανοί τραγούδησαν το «Χώμα που Περπάτησα». Ένας πρόσφυγας, ο Κώστας Λουκά ο οποίος κατά την εισβολή ήταν 27 χρόνων ανέβηκε στο λεωφορείο των Ευρωβουλευτών και έδωσε στην κ. Wikström φανέλα με την φωτογραφία της Αμμοχώστου και την επιγραφή «Αμμόχωστος».

Το πρωί οι Ευρωβουλευτές είχαν συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ενώ χθες το βράδυ συνάντησαν και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η προηγούμενη επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών για το ίδιο θέμα είχε γίνει στις 25-28 Νοεμβρίου 2007.

Wikström: Η Επιτροπή Αναφορών λαμβάνει σοβαρά υπόψη το θέμα της Αμμοχώστου

Δεν μπορώ να σας δώσω καμία απολύτως ελπίδα, αλλά αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνει υπόψη σοβαρά την κατάσταση όσον αφορά την Αμμόχωστο και προσπαθεί να εξετάσει οποιοδήποτε δυνατό μικρό βήμα προς τα εμπρός μπορεί να γίνει, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών και επικεφαλής του κλιμακίου της Επιτροπής που επισκέπτεται την Κύπρο, Cecilia Wikström.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε μαζί με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αμμοχώστου στη Δέρυνεια, μετά την επίσκεψη του κλιμακίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η κ. Wikström είπε ότι δεν μπορώ να σας δώσω οποιανδήποτε ελπίδα ότι αυτή η επίσκεψη θα λύσει τη διαμάχη που υπάρχει και αυτή την κατάσταση.

Είπε, επίσης, ότι όταν επιστρέψουν στις Βρυξέλλες θα ετοιμάσουν μία έκθεση για την επίσκεψη αυτή, στην οποία θα αναφέρονται στο τί έχουν βιώσει και στο ποιος μπορεί να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, κάνοντας κάποιες εισηγήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Γαλανός είπε ότι η Αμμόχωστος δεν είναι μόνο ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο, είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα στην Ευρώπη.

Είπε, επίσης, ότι δυστυχώς η τουρκοκυπριακή ηγεσία μερικές φορές χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως μέσο εκβιασμού για την επίτευξη μιας λύσης ξένης προς τον κυπριακό λαό, και υπογράμμισε πως η Αμμόχωστος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκβιασμού.

Η διάσκεψη δόθηκε στην παρουσία πλήθους Αμμοχωστιανών.

ΚΥΠΕ

One thought on “«Αμμόχωστος νυν και αεί παρελαύνει ζωντανή»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.