Παρουσίαση βιβλίου του Γιαννάκη Μάτση

Μέσα στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Φιλοξενία στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 η παρουσίαση του βιβλίου – απομνημονευμάτων του πρώην Προέδρου του ΔΗΣΥ και πρώην Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση, με τίτλο «Μετά παρρησίας, για την ιστορία και την αλήθεια».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας της Κύπρου και πλήθους πολιτών, εκτιμητών του έργου και της προσφοράς του Γιαννάκη Μάτση στην πατρίδα. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρώην Υπουργός και συναγωνιστής του Γιαννάκη Μάτση, Νίκος Κόσης.

Το βιβλίο παρουσίασε στο κοινό ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» Πάφου Γιώργος Γεωργής, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα απομνημονεύματα του Γιαννάκη Μάτση αποτελούν ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο, ανεκτίμητη πηγή της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας, με πολλές και σημαντικές αποκαλύψεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αντιφώνηση του Γιαννάκη Μάτση, ο οποίος στην ομιλία του, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επισήμανε τους φοβερούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την επιβίωση τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Ο Γιαννάκης Μάτσης αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει ενδεχόμενη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού, τονίζοντας παράλληλα ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της υιοθέτησαν με ψήφισμά τους το 2006.

Παράλληλα, ο Γιαννάκης Μάτσης στην ομιλία του εναντιώθηκε στην οποιαδήποτε προσπάθεια για μετεξέλιξη ή κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία θεωρεί την μοναδική νόμιμη κρατική οντότητα, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μπορεί να διαφυλάξει και να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινό μέλλον των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

*Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Φυλλίς Εκδοτική

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.